Vijesti za nekretnine, nekretnine

četvrtak, 30.07.2015.

Od jeseni u Zagrebu kreće projekt najma državnih stanova

Najam stana od 45 četvornih metara stoji 980 kuna mjesečno
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš najavila je u ponedjeljak u Osijeku, gdje je obišla novu zgradu izgrađenu u sklopu projekta poticane stanogradnje (POS), da će se od jeseni u Zagrebu, te u budućnosti i u Splitu, početi provoditi projekt davanja državnih stanova u najam koji se sada provodi samo u Osijeku.
"Najava projekta stanova za najam događa se u Osijeku jer je u Osijeku izgrađena prva zgrada POS-a u kojoj su bili predviđeni stanovi i za najam", kazala je ministrica Mrak Taritaš.
Podsjetila je kako se u sklopu pilot projekta davanja POS-ovih stanova u najam, provedenog 2013., u najmu nalazi 90 stanova.
Projekt najma državnih stanova, koji se provodi u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), po riječima ministrice postaje sve privlačniji način rješavanja stambenog pitanja,
posebice mlađim osobama i obiteljima jer im omogućava veću mobilnost i osiguranje stanovanja bez kreditnog zaduživanja.
"Cijena najma je povoljna, uvjeti su stabilni, a u ugovor s državom se sklapa na pet godina te ga je moguće u svakom trenutku raskinuti", podsjetila je ministrica Taritaš. Primjerice, najam stana od 45 četvornih metara stoji 980 kuna mjesečno.
Unajmljeni stan je po riječima ministrice moguće i otkupiti, uz priznavanje najamnina kao predujma u stopostotnom iznosu kroz tri godine i 85-postotonom kroz tri do pet godina.
"Ono što moramo ponuditi našim građanima jest da nekome, tko želi danas raditi u Rijeci, a sutra u Splitu ili negdje drugdje, pitanje stanovanja ne smije biti prepreka", zaključila je Mrak Taritaš.
Direktor APN-a Slavko Čukelj naveo je kako je cijena stanova za kupnju 1022 eura po četvornom metru dok se cijena najma kreće od 19 do 21 kune. APN je nedavno objavio javni poziv za davanje 330 stanova u najam u Osijeku, Zagrebu i Splitu.
Dosad je primljeno 29 zahtjeva za najam stanova u Zagrebu i šest u Osijeku, dok u Splitu još nema zainteresiranih nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.07.2015.

Tržište nekretnina se stabilizira, izgledan tek manji pad cijena

Konkretnije, Ranilović procjenjuje se da će se taj pad u ovoj godini kretati na razinama oko dva-tri posto. Realizirane cijene u prometu nekretnina zabilježile su najveći pad otkad je počela kriza upravo lani, kada su pale prosječno devet posto, što se tumači uvelike kao posljedica iscrljenosti prodavatelja, koji su zbog dugotrajne krize ipak odlučili popustiti s traženim cijenama. Navedene HNB-ove kratkoročne prognoze potvrđuju se u aktualnim kretanjima koje bilježi Burza nekretnina, čije su članice među 50-ak najjačih agencija za posredovanje u prometu nekretnina.
Naime, Burza nekretnina po novome objavljuje BN Index te BN komentar, pri čemu je u srpnju BN Index u odnosu na prošlomjesečno razdoblje očekivano porastao, i to 0,72 posto. I burzovni analitičari iz financijskog, merketinškog i nekretninskog sektora smatraju da se još ne može govoriti o dugoročnom trendu, iako kažu da cijene stambenih nekretnina u prosjeku
rastu već drugi kvartal te se nalazimo u razdoblju stabilizacije tržišta apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.07.2015.

Građevinski radovi rastu treći mjesec zaredom na godišnjoj razini

ZAGREB - Građevinski su radovi u Hrvatskoj u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili 0,7 posto veći u odnosu na svibanj prošle godine pa se tako u svibnju rast na godišnjoj razini bilježi treći mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema ranijim podacima DZS-a, prvi rast građevinskih radova na godišnjoj razini u zadnje dvije godine zabilježen je u ožujku ove godine i iznosio je 1,2 posto, dok je u travnju ta stopa bila znatno niža i iznosila je 0,1 posto. No, na mjesečnoj razini, prema desezoniranim indeksima, građevinski su radovi u svibnju ove godine bili manji za 0,2 posto u odnosu na travanj.
Statistički podaci pokazuju da su na rast građevinskih radova u svibnju na godišnjoj razini podjednako utjecali radovi na zgradama i ostalim građevinama - u obje se kategorije bilježi stopa rasta od 1,2 posto prema svibnju lani.Na mjesečni pad, pak, najviše je utjecalo smanjenje građevinskih radova na zgradama za 1,1 posto u odnosu na travanj, dok su radovi na ostalim građevinama porasli istodobno za 0,6 posto prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.07.2015.

Buffett: Proto laže, nisam kupio grčki otok

ATENA - Milijarder Warren Buffett demantirao je kupnju grčkog otoka, o čemu smo pisali prije nekoliko dana baš kao i mnogi svjetki mediji.
Štoviše, Buffett tvrdi da uopće ne poznaje Alessandra Prota, talijanskog bogataša koji je i lansirao tu priču u grčkim medijima.
- Prije napisa o tome, nikad nisam čuo za tog tipa koji je izvor te tvrdnje, poručuje Buffett.
U odgovoru na pitanje Reutersa, agencija "Proto Enterprises" sada tvrdi da je njihova izjava pogrešno prenesena. Kažu da niosu tvrdili da je Buffett kupio otok, već da će oni, između ostalog, Buffettu ponuditi taj otok. Predstavnica te posredničke agencije, Federica Salla, dodala je da se njen šef, Alessandro Proto nadao da će mu priopćenje-reklama pomoći da stupi u kontakt s Buffettom, te da se i dalje nada da će uspjeti prodati mu grčki otočić nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.07.2015.

Broj nezaposlenih u lipnju 260 tisuća

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u lipnju ove godine ukupan broj nezaposlenih spustio se na 260.073, što je najniži broj nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ od rujna 2009. godine. U usporedbi s prethodnim mjesecom broj nezaposlenih niži je za preko 15 tisuća osoba (-5,6%), dok je u odnosu na lipanj prošle godine zabilježen pad broja nezaposlenih osoba za 44.852 (-14,7%). Osim relativno solidne sezonske potražnje za turističkim radnicima, na godišnji pad broja nezaposlenih osoba utjecao je i niži broj registriranih ulazaka u evidenciju koji je u lipnju iznosio 18.685, što je 0,9% manje nego u istom mjesecu lani. Najvećim dijelom to je posljedica nižeg broja osoba koje u nezaposlenost ulaze iz radnog odnosa (u lipnju je njihov broj iznosio 11.255 osoba što predstavlja pad od 4,0% godišnje).
S druge strane, na godišnjoj razini zamjetan je i niži broj osoba koje su u nezaposlenost ušle radi poslovno uvjetovanog otkaza (-10.9%), prestanka rada poslodavca (-7,3%) te isteka ugovora o radu na sezonskim poslovima (-23,8%). Nadalje, broj osoba koje su sporazumno prekinule radni odnos u lipnju zabilježio je godišnji rast od 8% kao i broj radnika koji su svojevoljno dali otkaz (+14,1%). Istovremeno, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u lipnju je zabilježio značajan mjesečni rast od 2.415 osoba što je 14,8% više u odnosu na svibanj, a prvenstveno je posljedica završetka školske godine i prijave u nezaposlenost nakon završetka redovnog školovanja. To potvrđuju podaci o statusu prije ulaska u evidenciju prema kojima je u lipnju broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih nakon završetka redovnog školovanja zabilježio rast za 2.053 osoba ili 505,7% više u odnosu na svibanj nekretnine

Oznake: nekretnine

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.07.2015.

Počela izgradnja ritejl centra u Subotici - "MPC Properties" ulaže 10 mil EUR i zapošljava 250 radnik

Polaganjem kamena temeljca u Subotici je i zvanično počela izgradnja prvog ritejl centra "Shoppi" u koji će beogradska kompanija "MPC Properties" uložiti 10 mil EUR i zahvaljujući kojem će biti zaposleno 250 radnika.
Kako je najavljeno, radovi će biti okončani do kraja godine, a samo otvaranje zakazano je za proleće naredne.
U ovom centru će Subotičanima i ostalim stanovnicima severne Bačke biti na raspolaganju 10.000 metara poslovnih prostora u koje će se "useliti" 20 atraktivnih imena iz sveta mode, kao što su "H&M", "New Yorker", "Tom Tailor", "Deichmann" i drugi.
Osim toga, kako je rečeno, park će imati 300 radnih mesta, a odmah u susedstvu planirano je otvaranje marketa "Lidl".
Otvaranje Retail Park Shoppi planirano je za proleće 2016. godine.
- Do tada ćemo uložiti maksimalne napore kako bi smo Subotici i njenim građanima obezbedili centar moderne kupovine koji će uskoro postati sastavni deo grada - rekao je predstavnik kompanije "MPC Properties" Tomas Viladsen (Thomas Villadsen).
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai naglasio je da će ovim Subotica dobiti prvi moderan tržni centar, u kojem će posao naći 250 radnika, te da zahvaljujući ovom centru Subotičani više neće morati pomenute brendove da kupuju u Mađarskoj ili Novom Sadu i Beogradu.
- Mislim da je to jedan od prvih koraka da se napravi jedno probirljivanje trgovine u Subotici i da se uvede u zakonske okvire, jer znate da imamo velike količine robe koje ulaze u Suboticu na crno, bez plaćanja carina i PDV-a - rekao je Maglai.
Ovo će biti prvi u nizu "Shoppii" ritejl centara u portfoliju kompanije "MPC Properties", u kojem se nalaze "Ušće" i "Immo" šoping i autlet centri.
Izvođač radova je kompanija SMB iz Subotice, projektant je firma "Geoexpert", stručni nadzor vrši konsultantska kuća "Tebodin", dok su poslovi lizing menadžmenta
i upravljanja objektom povereni kompaniji "Confluence Property Management" stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.07.2015.

HT oglasio prodaju 24 nekretnine diljem Hrvatske

Ne iznoseći podatke koliko ukupno nekretnina imaju u svom portfelju, kao ni cijene po kojima sada neke od njih prodaju, iz HT-ova Odjela za korporativne komunikacije kazali su i da je o "očekivanjima od te prodaje u ovom trenutku nezahvalno govoriti budući je primarni cilj dobiti uvid u zainteresiranost potencijalnih kupaca, a ovisno o interesu i evaluaciji ponuda razmatrat ćemo daljnje korake vezane uz optimizaciju portfelja nekretnina".
Nekoliko oglašenih nekretnina HT-a za prodaju nalazi se u Zagrebu, a ima ih i u Daruvaru, Varaždinu, Topuskom, Sisku, Koprivnici, Dugopolju, Puli, Rijeci,
Slavonskom Brodu i u još nekoliko mjesta/gradova u Hrvatskoj stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

- 18:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.07.2015.

Hrvatska u skupini zemalja EU-a s najsnažnijim padom cijena nekretnina

LUXEMBOURG - Hrvatska je zajedno s Belgijom i Ciprom u prvom tromjesečju zabilježila najveći pad cijena stambenih nekretnina u odnosu na prethodna tri mjeseca među članicama Europske unije, dok su na razini Unije one porasle, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. U Hrvatskoj je tako indeks cijena nekretnina (HPI) u prva tri mjeseca 2015. prema provizornim podacima Eurostata pao 2,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. To znači da je pad oštro ubrzao u odnosu na posljednja tri mjeseca 2014. kada su cijene na tromjesečnoj razini smanjene 1,2 posto.
Isti su postotni pad cijena nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju, za 2,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zabilježili i Belgija i Cipar. Najviše su pak porasle cijene u Rumunjskoj, za 4,1 posto, Švedskoj, za 3,9 posto, i Mađarskoj, za 3,7 posto.
Na razini Europske unije cijene stambenih nekretnina porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,6 posto, nakon 0,4-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.
I eurozona je zabilježila oporavak cijena, za skromnijih 0,3 posto. U posljednjem su prošlogodišnjem tromjesečju smanjene 0,6 posto na tromjesečnoj razini,
pokazuju podaci Eurostata immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

- 13:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.07.2015.

Edin Džeko kupio vilu u Dubrovniku

Džeko je naime kupio veliku kuću s bazenom i pogledom na more, Grebene i Uvalu Sumratin na početku Ulice Petra Svačića koju je izgradio dubrovački arhitekt Stipe Pašalić.
Za koji iznos, nije poznato, no ova vijest je potvrđena iz više izvora bliskih nogometašu. Odmor u Dubrovniku sa djevojkom manekenkom Amrom Silajdžić Džeko je očito iskoristio za finalizaciju kupoprodajnog ugovora za kuću, a slike s ljetovanja na kojima su u pozadini vide Grebeni,
a vjerojatno je slikana s jedne od taraca njegove nove kuće podijelio je ovih dana i na društvenim mrežama, prenosi Dubrovacki.hr iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak

- 21:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.07.2015.

Peti pokušaj prodaje nekretnina Purisa

RIJEKA - Za desetak dana, točnije 8. srpnja, na Trgovačkom sudu u Rijeci održat će se peta javna dražba na kojoj će se prodavati nekretnine Puris u stečaju. U ponudi je 27 nekretnina koje se nude za ukupno 14,8 milijuna eura. To je 11,5 posto manje od tražene vrijednosti na četvrtoj dražbi, odnosno 29 posto manje u odnosu na cijene iz prve dražbe. U prva dva navrata ponuđene su nekretnine po početnoj cijeni, u trećem pokušaju su snižene 15 posto, a u četvrtom za 10 posto.
Među ponuđenim najveći iznos traži se za tvornicu stočne hrane, vinski podrum i okolno zemljište u Pazinu - čak 2,4 milijuna. S iznosom od dva milijuna eura slijedi mesna industriju u Svetom Petru u Šumi,
koja je do rujna 2015. u zakupu tvrtke Valipile. Inače, ova tvrtka je ranije iskazala interes za kupnju nekretnina koje koristi, ali još nije izašla sa svojom ponudom na dražbama nekretnine

Oznake: nekretnine

- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #