Vijesti za nekretnine, nekretnine

ponedjeljak, 29.07.2013.

Turizam bi trebao biti više od ležanja na plaži

Hrvatski turizam mora doživjeti potpuni otklon od sadašnjeg koncepta plaža, more i sunce te bi on trebao biti mnogo više od ležanja na plaži. Takvi tonovi stižu s jučerašnjeg Croatia Business Opena, konferencije na kojoj je predstavljena Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine. Taj jednodnevni skup, u organizaciji Zagrebačke banke i Istarske županije, održan je ne slučajno u Umagu, jer on je ovog tjedna i u središtu međunarodne sportske pozornosti, upravo zbog održavanja ATP teniskog turnira. No i nazočnost najviših predstavnika vlasti dala je na vrijednosti tog okupljanja.
Zoran Milanović, premijer RH, istaknuo je da nam nije primarni cilj biti turistički zatrpani dva mjeseca, nego je cilj sezonu produžiti maksimalno moguće. Stoga je poruka za ministra turizma neka se ne opterećuje brojem turista, ili pak brojem prometnih nezgoda u turističkoj sezoni, naglasio je premijer. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, pak ističe da se naš gospodarski oporavak ne može bazirati samo na turizmu. Zauzima se stoga da se nađe rješenje za nedefinirani pojam turističkog zemljišta, ali i osmišljavanje zakonodavnog okvira rješavanja problema imovinsko-pravnih odnosa nad zapuštenim nekretninama, koje nerijetko nagrđuju izgled turističkih mjesta nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.07.2013.

Prijenos PDV-a na kupca - olakšica dijelu građevinara

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako on ima sjedište u Hrvatskoj. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. srpnja.
Temeljno je pravilo u tuzemnom prometu da isporučitelj (prodavatelj) koji domaćem kupcu (stjecatelju) isporučuje dobra i usluge oporezive PDV-om na izlaznom računu zaračunava porez. No od 1. srpnja 2013. za isporuke određenih dobara i usluga ne primjenjuje se to opće pravilo, već isporučitelj prenosi poreznu obvezu na svoga kupca ako je on obveznik PDV-a.
Prijenos porezne obveze propisan je kao obvezan za građevinske usluge koje obuhvaćaju gradnju, rekonstrukciju, održavanje i uklanjanje građevina te čišćenje, zatim za isporuku rabljenog materijala, industrijskog, neindustrijskog i reciklažnog otpada, stakleničkih plinova te u određenim slučajevima i isporuku nekretnina (npr. kod prodaje nekretnina u ovršnom postupku)nekretnine Trešnjavka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjavka Zagreb

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.07.2013.

Tvrtke i građani duguju višemilijunske iznose Gradu Ploče

Uz ova, postoje i manja potraživanja za zakup polovnih prostora, građevinskog zemljišta, prodaje stanova i garaža, za razne koncesije, itd. Javna ustanova Izvor duguje Gradu 1,8 milijuna kuna na ime naknade za investicije koje je Izvor naplaćivao od svojih kupaca između 2002. i 2011. godine. S druge strane Izvor potražuje oko 4,7 milijuna kuna od građana i tvrtki.
Taj iznos je bio i veći, ali je u zadnje dvije godine smanjen za oko milijun kuna. Grad Ploče poduzima razne aktivnosti za naplatu potraživanja kako ne bi došlo u pitanje financiranje proračunskih korisnika i dobavljača
novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.07.2013.

Izgradnja Bisera Dubrovnika kreće početkom 2014. godine

Na sjednici Županijske skupštine u petak, 19. srpnja, trebale bi biti usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, kojima bi se golfsko igralište s Lisačkih rudina prebacilo na lokaciju Tri Sestrice, područje budućeg projekta Pearl of Dubrovnik (Biser Dubrovnika), kojeg razvija hrvatski poduzetnik Vicenco Blagaić.
Zasad je procedura oko UPU-a koji se tiče projekta na lokaciji Tri Sestrice došla kraju, a to je zadnji korak pred početak gradnje. Procedura za UPU je odrađena u proteklih šest mjeseci, imamo sve potrebne dokumente, mišljenja i odobrenja nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.07.2013.

I ove godine porast turističkog prometa u prvoj polovici godine

U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 5 posto više turističkih dolazaka i 4,6 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih šest mjeseci 2013. godine ostvareno je 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja. Prve podatke sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu predstavio je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Splitu ministar turizma Darko Lorencin.
U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani su turisti ostvarili 3 milijuna dolazaka (+6 posto) i 13,6 milijuna noćenja (+5 posto), a porast noćenja od 5,6 posto zabilježili su i domaći turisti, koji su u prvoj polovici turističke 2013. godine ostvarili 1,65 milijuna noćenja. Lipanj je također donio porast turističkog prometa, od 3 posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima, navodi se u priopćenju Ministarstva stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 09.07.2013.

Zbog poreznog duga HRT ostaje bez vila u Dubrovniku

Prema još neslužbenim informacijama, HRT je već prepustio državi Vilu Dubravka koju sada koristi Hrvatski radio i Vilu Čingrija u kojoj je dopisništvo Hrvatske televizije. Sve se to navodno odvijalo iza zatvorenih vrata koji dan prije negoli je Hrvatska ušla u EU.
Država navodno preuzima Čingriju za rezidencijalne potrebe, a Radio Dubrovnik i HTV-ovo dopisništvo u Dubrovniku trebaju vrlo skoro preseliti u zgradu Fine. Sukladno procijenjenoj vrijednosti nekretnina HRT-a država je navodno odlučila odbiti 80 milijuna kuna od oko 300 milijuna ukupnog poreznog duga koji HRT ima za razdoblje od 2004. do 2008. godine.
Ovu informaciju nisu međutim htjele potvrditi zainteresirane strane. Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin-Jelenc navodi kako te informacije u ovom trenutku ne može komentirati a osobito ne potvrditi stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.07.2013.

Iz Njemačke neće doći megainvesticije, nego mala i srednja ulaganja

Pretežno nezadovoljstvo vlada glede borbe protiv korupcije i kriminala, troškova rada, (ne)transparentnosti javnih natječaja, pristupa poticajima iz javnih sredstava, predvidljivosti gospodarske politike i pravne sigurnosti.
Veliko nezadovoljstvo vlada glede fleksibilnosti odredbi radnog zakonodavstva, poreznog sustava i porezne uprave, javne uprave, discipline plaćanja i poreznih opterećenja.
Kad sam vlasnika pitao zašto se odlučio za Hrvatsku, a ne Vijetnam, Kinu ili Indiju, odgovorio je da su tri presudna faktora - geografska pozicija, kvalificirana radna snaga te vrlo susretljiva lokalna zajednica, kojoj je takva investicija bila u interesu.
Drugi primjer je tvrtka Harburg-Freudenberger, koja radi preše za automobilsku industriju. Znamo da automobilske industrije u Hrvatskoj gotovo da i nema, pa je jasno da proizvode za svjetsko tržište. Očito je moguće da se u Hrvatskoj rade i vrlo kompetitivni proizvodi prodaja stanova
Gdje investitori iz Njemačke najviše žele ulagati? Jesu li to turizam, telekomunikacije i kao što smo nedavno vidjeli i energetika, ili su zainteresirani i za druga područja?
Spomenuli ste tri vrlo zanimljiva i ključna segmenta gdje su njemački investitori do sada ulagali. S obzirom na to da je Njemačka ekološki vrlo osviještena zemlja, vrlo im je zanimljiva tehnologija i infrastruktura vezana uza zaštitu okoliša, kao i proizvodnja energije iz alternativnih obnovljivih izvora.

Oznake: prodaja stanova

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.07.2013.

Za uređenje povijesne jezgre 9,5 milijuna kn

Prvog dana u Europi krenuli smo u Vukovaru s projektom koji će grad na Vuki i Dunavu posve sigurno, kada radovi budu završeni, predstaviti u kontinentalnom dijelu Hrvatske kao jedan europski grad opisao je jučer tako vukovarski gradonačelnik Željko Szabo početak radova na završnom uređenju gradske povijesne jezgre.
Za novi sjaj središta Vukovara osiguran je budžet od 9,5 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je 120 dana. Realizacija projekta krenula je potpisivanjem ugovora u gradskoj vijećnici od strane gradonačelnika Szabe i, kao izvođača, glavnog direktora Gradnje d.o.o. Osijek, Berislava Šmita.
Ugovor podrazumijeva izvođenje radova na rekonstrukciji ceste i nogostupa u gradskoj jezgri, te rasvjete i odvodnje i to u ulicama J.J. Strossmayera, dr. F. Tuđmana i V. Nazora, kao i opločenje pješačke zone. Radovi će rezultirati time da će barokna jezgra i grad Vukovar biti ljepši nego ikada - kazao je Szabo u izjavi novinarima nakon potpisanog ugovora.
Iznos od 9,5 milijuna kuna s PDV-om osiguran je preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara, a izvođenju opsežnih radova s kojima se kreće odmah prethodila su, kako je rečeno, usuglašavanja s konzervatorima, Ministarstvom kulture, ali i željama Vukovaraca.
Szabo je istaknuo i kako istovremeno traju radovi na potezu od pješačke zone do Eltzova dvorca, kao i uređenje šetnice pokraj zgrade Radničkog doma s razglednice Vukovara prodaja stanova Zagreb

Oznake: prodaja stanova Zagreb

- 15:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #