Vijesti za nekretnine, nekretnine

utorak, 19.11.2013.

PROJEKTANTI IGH: Prugu u centru Zagreba treba dignuti na vijadukte ARHITEKT FABIJANIĆ: Dragi kolege inženjeri, to je velika budalaština!

Grad Zagreb i Hrvatske željeznice u sukobu su oko urbanističko-arhitektonske studije Integrirani grad. Sukob je, naravno, izbio zbog željezničke pruge koja je alfa i omega cijelog tog projekta.
Prema viziji autorskog tima Fabijanić - Koružnjak - Domić - Pološki - Braun - Knežević, ta studija predviđa spuštanje željezničke pruge u centru pod zemlju duž sedam kilometara, čime se, uvjereni su njeni kreatori, oslobađa prostor za nove javne sadržaje, trgove i parkove. Upravo se s takvim razmišljanjem slažu i u Gradu Zagrebu, što nije nimalo čudno jer je Grad naručitelj studije.
Gradski oci bi najradije da se pruga uistinu smjesti ispod zemlje jer bi se time ostvarilo povijesno ujedinjenje sjevernog i južnog dijela metropole. Međutim, u Hrvatskim željeznicama, koje upravljaju tom infrastrukturom, imaju nešto drugačije planove. Ta bi državna tvrtka, koja je već nekoliko godina u fazi restrukturiranja, prugu digla u zrak na razinu od pet-šest metara nekretnine Trešnjavka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjavka Zagreb

- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.09.2013.

Šuica im dala zemlju, a Vlahušiću nude otkup

Dubrovački branitelji koji su dobili zemljište na Nuncijati proteklih su tjedana u ozbiljnim pregovorima s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem.
Zajednički pokušavaju naći najbolje rješenje kako bi se braniteljima koji imaju samo zemljišta na Nuncijati omogućilo što brže rješavanje stambenog pitanja. Budući je bilo svega nekoliko branitelja koji su bili spremni prodati zemljište na Nuncijati Gradu za određenu sumu novca ta je priča zaključena i Grad na to nije pristao.
Potvrđeno je to i na sastanku koji je održan u srijedu, a na kojem su sudjelovali predstavnici branitelja. Neki od branitelja svojevremeno su u svoje ime od Grada pokušali tražiti obeštećenje za zemljište na Nuncijati. Predlagali su navodno da im se isplatiti 80 tisuća eura.
Bolje vrabac u ruci nego golub na grani - komentirao nam je jedan od branitelja koji godinama nema riješeno stambeno pitanje, a dobio je zemljište na Nuncijati. Dok se ovaj projekt ostvari, proći će godine i godine, a više zaista ne mogu čekati. Makar da nešto riješim i kupim nešto svoje.
Do sada je, kako nam je kazao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, u projekt za rješavanje stambenog pitanja branitelja na Nuncijati Grad izdvojio poprilično velike novce. Grad ne odustaje od projekta za branitelje na Nuncijati. Ali to je projekt koji će nas koštati do 30 milijuna kuna. To je cijelo jedno novo naselje koje će kasnije zahtijevati i vrtić i školu, pristupne ceste.
Dio branitelja se dogovorio s investitorima da izgrade objekte i da oni dobiju po jedan stan u tim objektima. Kada se o tome razgovaralo to su bila druga vremena. Pitali smo ih postoji li neko drugo razmišljanje i javila se priča o tome da ih se obešteti.
Međutim, od toga ništa - kazao je Vlahušić, dodajući kako braniteljima ne želi davati lažnu nadu jer se godinama govori o Nuncijati, a ništa se nije učinilo nekretnine Trešnjavka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjavka Zagreb

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.07.2013.

Prijenos PDV-a na kupca - olakšica dijelu građevinara

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako on ima sjedište u Hrvatskoj. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. srpnja.
Temeljno je pravilo u tuzemnom prometu da isporučitelj (prodavatelj) koji domaćem kupcu (stjecatelju) isporučuje dobra i usluge oporezive PDV-om na izlaznom računu zaračunava porez. No od 1. srpnja 2013. za isporuke određenih dobara i usluga ne primjenjuje se to opće pravilo, već isporučitelj prenosi poreznu obvezu na svoga kupca ako je on obveznik PDV-a.
Prijenos porezne obveze propisan je kao obvezan za građevinske usluge koje obuhvaćaju gradnju, rekonstrukciju, održavanje i uklanjanje građevina te čišćenje, zatim za isporuku rabljenog materijala, industrijskog, neindustrijskog i reciklažnog otpada, stakleničkih plinova te u određenim slučajevima i isporuku nekretnina (npr. kod prodaje nekretnina u ovršnom postupku)nekretnine Trešnjavka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjavka Zagreb

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #