HALOWEEN NIGHT 31.10.2022.

31.10.2022.31.10.2022. u 15h...s tlakom od 175/105/92...malo Haloween dekoracije na stolu kao svake godine sretantlak je pao na 134/76 - odmah je podnošljivo i puno zabavnije sretan Hvala Bogu sretan


slika: digital art


slika: digital art

"Legenda o Jack-o'-lanternu

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se riješi dao mu je žeravicu ugljena.

Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci.

Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova."
izvor: internet


Jack O'Lantern (Jack Fenjer)O IZRADI JEDNE KNJIGE I ONO KAD TE NASAMARE I PREVARE... loše iskustvo, životna škola!

25.10.2022.

"Da... ja imam dva lica: prva moja osobnost je dobra, iskrena, simpatična; druga se pojavljuje kada se prva zloupotrebljava!!" - nepoznati autor
Gospođa KATARINA PAHLJINA ili KATA PAHLJINA, tj. na Facebooku KATARINA PAH https://www.facebook.com/katarina.pah.7 je od mene naručila lekturu svog romana od oko 237 stranica.

Moja cijena rada kompletne pripreme i obrade za knjigu:

- poezija je 400kn ili 53€

- roman 500kn ili 66€


TISAK SE PLAĆA TISKARI KOJU IZABERE AUTOR ILI JE JA PREPORUČIM. Dakle, tiskara (bilo koja) pošalje ponudu autoru, autor plati tiskari i dobiva knjige na kućnu adresu!

Ja sam joj sve napravila: lekturu, recenziju, korice knjige, ali je https://www.facebook.com/katarina.pah.7 decidirano rekla:

''Ništa nemojte dirati od teksta-dijaloga likova, to neka ostane u mom „slavonskom štihu“, a ni ono što nije dijalog ne treba, jer je tekst lektoriran, samo ispravite nešto malo, želim da ostane "moj slavonski štih"!“

Znači, nije mi dala ništa da ispravim, dijaloge posebno, a opise isto tako pa nisam ni dirala, osim nužno, a bilo je puno tog nužnog ispravljanja.


Poslala sam joj knjigu u PDF-u za prvi pregled i naznačila da je to tek prva verzija pa ako ima nešto za promjenu - da mi javi.

Upravo zbog mogućih nesporazuma svakome šaljem knjigu u PDF-u i kažem: ovo je prva verzija knjige, ako imate nekih izmjena, javite pa ćemo sve promijeniti što želite. Ja poštujem autorove zahtjeve, ali upozorim ako vidim da autor nešto hoće što je nepravilno ili neispravno i predlažem rješenje.

https://www.facebook.com/katarina.pah.7 se javila: ne sviđa joj se - lektura!

Pazi, a rekla je da je knjiga već 2 puta lektorirana (??? 2 puta lektorirana pa što tražiš kod mene, ženo?????), ali da ja ipak ispravim, ako nešto treba, a trebalo je SVE ispraviti, ali kako kad mi - ne da i kako sad ispraviti kad je zabranila intervenciju u loš tekst (ne mislim po kvaliteti, već po pravopisu i ostalom)???

Ono što mi je poslano, knjiga je totalno nepismeno i nestručno "lektorirana", a da mi je dala odriješene ruke, to je moglo biti super.
https://www.facebook.com/katarina.pah.7 se javila:

"ne sviđa mi se lektura", neće i ne može platiti i još mi "popuje" kako je to trebalo napraviti!

Pa zašto je onda meni slala knjigu, ako je "znala" što treba napraviti?????

E, onda sam joj napisala duuuugačko pismo i malo smo se još dopisivale i https://www.facebook.com/katarina.pah.7 me – blokirala na Facebooku.

Napisala sam joj: "Nemojte više nikad ovako nekoga nasamariti", https://www.facebook.com/katarina.pah.7 meni:
"Neću, nemojte biti toliko povrijeđeni"

Ja se pitam - zar ovo njeno "Neću" nije priznanje krivnje i da me nasamarila?

Kasnije sam saznala puno toga i što stoji iza svega ovog i da je poslana da me zezne ... Ok, „neću propast' ja“ kako pjeva Doris Dragović, ali vidi se .... škola života

... i opet ponavljam:

JA: "Moj osvrt NE SMIJETE KORISTITI."

https://www.facebook.com/katarina.pah.7: "Ne pada mi na pamet, bez brige, sve je u smeću. Nemojmo se više, please"

JA: "Nemojte ni Vi nikad više ovako nekoga nasamariti, please." (A NJEN ODGOVOR, KAKO JE JEZIK BRŽI OD PAMETI....evo...)

https://www.facebook.com/katarina.pah.7 j "Neću, nemojte biti toliko biti povrijeđeni" (neće nikoga više nasamariti, zar to nije priznanje?)???????

JA: "Nasamarili ste me i to majstorski. Svaka čast na prijevari!"

Svaka čast na prijevari, ovo je majstorica! Dao joj Bog zdravlje i puno puno književnog uspjeha. Nikog ne mrzim, naprotiv, žalim takve osobe koje se koriste tako niskim stvarima da bi prevarile i nasamarile druge.

"Tko je pošten prema meni ja sam prema njemu još pošteniji. No onog tko me misli nasamariti treba srezati već u startu. Čisto da mu ne padne na um da nasamari i nekog drugog." to je napisao jedan moj dragi prijatelj, uz sugestiju da objavim o kojoj se osobi radi i DANAS TO ČINIM i to bez imalo krivnje, jer nisam ništa kriva, naprotiv, prevarena sam, izigrana, izmanipulirana!!!!

Nije važan novac, moj rad je simbolične cijene, drugi uzimaju duplo više, ali stvar je principa! Mene više - ne! Napravila sam do sada 117 knjiga drugim autorima (uz mojih 21 i 7 zajedničkih) pa prema tome, ovo je samo mravac koji se samo malo razgoropadio.

Dotična gospođa https://www.facebook.com/katarina.pah.7 je meni prišla na jednoj divnoj promociji, srdačno (sad se pitam, je li to s njene strane bilo - srdačno?) smo se pozdravile, zagrlile i rekla mi je da me prati već duže vrijeme i da bi željela sa mnom raditi (vjerojatno je mislila na izradu knjige), ja sam joj odgovorila da me suprug čeka vani i da žurim, ali se možemo čuti na mobitel ili preko Fejsa.

Javila mi se i dalje se sve zna... tužno i ružno je postupila, jer nikad se ne odustaje od prve verzije knjige. Ako se autoru ne sviđa ta verzija koja je napravljena, a ne dopušta ništa dirati "osim nešto sitno", jer je "knjiga već 2 puta lektorirana", dakle, imala sam zavezane ruke.

ČAK SAM NA MOBITEL KAD SMO SE ČULE, PONUDILA DA ĆU SVE PONOVO NAPRAVITI ONAKO KAKO ONA TO ŽELI, ALI JE - ODBILA!!!!!
... kao, sad njoj trebaju 3 mjeseca "da ovo preboli ili prežvače" itd itd, znači, obično "njesra" od razgovora.

CILJ joj je bio ... manipulirati, prevariti i poniziti MENE kao osobu koja priprema knjige drugih autora (i svoje!) za tisak ili digitalnu objavu na portalu www.digitalne-knjige.com, a ostalo na tom portalu obrađuje i završava vlasnik portala!

Dakle, smišljeno, bezobrazno, neosjetljivo, neljudski i - vrlo primitivno ponašanje, a što nisam očekivala od osobe koja mi je tako "srdačno" prišla.

Sad tek vidim da to nije bila nikakva srdačnost, već frivolnost, podmuklost i - čista prijevara.

"Neću propast' ja" /Doris Dragović/ za tih 500 kn, iako se "čudila kako je to tako brzo gotovo"

Svi koji me znaju - znaju da ja ne KILAVIM i NE ODUGOVLAČIM sa knjigama, sjedim uz knjigu 6 do 7 sati dnevno, dok je ne završim!!!

Takve kreature NEĆE UKALJATI MOJ UGLED I KAO OSOBE I KAO UREDNICE NEČIJE KNJIGE, jer ZNAM što i kako radim.

Previše knjiga sam napravila do sada, a da bi mi jedna takva kreatura popovala "KAKO" se treba raditi proza, a i sama sam izdala 2 knjige proze i izradila preko 50 knjiga proze eminentnom književniku, dr nauka koji je najmjerodavniji govoriti o meni i mojem radu!

Morala sam ovo sve napisati, jer NE DOPUŠTAM LAŽNE I PREVARANTSKE OSOBE DA BLATE MENE I MOJ RAD.

Ova "gospođa" https://www.facebook.com/katarina.pah.7 ima sreću, jer mi je prva koja je to učinila i sad joj ipak javno spominjem ime i prezime, ali tko će prema meni ubuduće biti nepošten, pišem javno ime i prezime ubuduće.

OVO JE POPIS SVIH KNJIGA DRUGIM AUTORIMA KOJE SAM PRIPREMALA ZA TISAK ILI PRIPREMA ZA DIGITALNU KNJIGU, A OBRADU ZA DIGITALNU KNJIGU RADI VLASNIK PORTALA DIGITALNE KNJIGE. dakle, klik link, kraj svake knjige piše

https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet/2022/04/1631970544/knjige-koje-sam-pripremila-za-tisak-i-eknjigu.htmlhttps://www.magicus.info/vijesti/najnovije/o-izradi-jedne-knjige-i-ono-kad-te-nasamare-i-prevare-lose-iskustvo-zivotna-skolaISJEČAK IZ NOVINA - PREDSTAVLJANJE KNJIGE "MADONINE MISLI" - SANDRA PETRŽ

23.10.2022.POSTOJI LI CIJENA POŠTOVANJA, OBRAZA, PRIJATELJSTVA, LJUBAVI?

21.10.2022.DALIBOR RUŠEVLJAN - razgovor... intervju u novinama, pjesnik Dalibor Ruševljan iz Letovanića uz svoju 1. zbirku pjesama "ISKOVANE PJESME" koju sam pripremila i obradila za tisakPOSTOJI LI CIJENA POŠTOVANJA, OBRAZA, PRIJATELJSTVA, LJUBAVI?

Sisak je dobio još jednog pjesnika, Dalibora Ruševljana, koji je nedavno u vlastitoj nakladi izdao svoju prvu zbirku poezije „Iskovane pjesme” koju je pripremila poznata zagrebačka pjesnikinja Jadranka Varga. U zbirci je objavljena 53 pjesme i obuhvaćeno je razdoblje od zadnjih 30-ak godina otkako, kako kaže, nešto zapisuje u bilježnice i iznosi svoje emocije.

U povodu izlaska njegove primjerne debitantske zbirke poezije ugostili smo ga u redakciji NST-a i porazgovarali o njemu, zbirci pjesama, poimanju ovog sve nenormalnijeg svijeta kojeg zadnjih godina obilježava pandemija koronavirusa, katastrofalni potres u Petrinji, ruska agresija na Ukrajinu, energetska kriza, divljanje cijena i troškova života koji prestižu realnu platežnu moć naših ljudi.

BAVIM SE KOVANJEM, GLAZBOM, RADIO AMATERSTVOM, POEZIJOM...

Tko je, zapravo, Dalibor Ruševljan? Na početku zbirke nazivate se pjesnikom, kovačem, glazbenikom i umjetnikom...?

„Kao prvo, ja sam običan čovjek i što si običniji, jača je svijest kod takvih ljudi. Svijest je jako bitna, ona čini naš život i što se više smatramo nečim, to smo manje obični, a u jednostavnosti je zapravo ljepota.

Imao sam tešku prometnu nezgodu i čudom sam preživio, od onda sam u invalidskoj mirovini. Imam puno iskustava s raznim poslovima, bavim se kovanjem, glazbom, radio amaterstvom, poezijom...”.

Kada se i kako počeo baviti poezijom? Kada je napisao prvu ili prve pjesme? U zbirci navodi kako je pjesmu „Kuga” napisao 18.6.1995. godine.

„Bavim se pisanjem poezije više od 30 godina. Ideja mojih prvih pjesama je emocija doživljenog trenutka. Nađeš se negdje, u nekim okolnostima, na primjer u prirodi, doživiš jednu novu emociju, osvijestiš ju, ona ti se svidi i to staviš na papir. Ako tu pjesmu ponovno pročitam za dvije, tri, pet deset godina, ponovno proživim identičnu emociju. To me tako jako udari, uzmem prvo što dohvatim; račun, toalet papir, bilo kakav papir da zapišem emociju. Svjestan sam da to nešto vrijedi, a ako mi emocija pobjegne, toga se možda više neću sjetiti...”.

PISAO SAM PJESME U ROVU DOK SU OKO NAS LETJELE GRANATE

Kao moto zbirke navodite vlastitu misao: „Smatraju nemogućim oni što nisu probali”?

„Mislim da je to vrlo shvatljivo. Ljudi su žrtve svojih predrasuda. O tome pišem u ovoj knjizi. Sve počinje s mišlju, misli stvaraju odluke i onda tako krojimo svoj život, svoju budućnost”.

U pjesmi „Kuga” kažete „da se iz ničega rađa prgavost, zloba, iz ničega izlaze nepravde, zla...”, ljudi postaju roboti, služe silama tame”, „ništa od tog svijeta ostati neće”. Tu pjesmu ste napisali 18.6.1995. godine. Što je bila inspiracija da napišete pomalo proročansku pjesmu?

„Ta je pjesma nastala u Domovinskom ratu. Doslovno sam bio u rovu, granate su letjele oko nas. Opisao sam doživljenu emociju. U džepu na vojnim hlačama uvijek je bila jedna bilježnica u koju sam zapisivao svoje pjesme.

Uvijek kad pročitam tu pjesmu, vidim sličnost s današnjim stanjem svijeta pa sam zato napisao napomenu da je napisana prije 27 godina da ne bi netko povlačio paralele s današnjim vremenom ili situacijom”.

KAD VAS NITKO NE RAZUMIJE, ONDA SE DRUŽITE S PAPIROM I OLOVKOM

U nekoliko pjesama govorite o pameti i gluposti pa tako u jednom stihu kažete „ispadneš preglup kraj 'pametnog' ”.

„To je neka vrsta metafore. Ne mislim da su ti ljudi glupi, već da premalo rade na svojoj svijesti. Oni su žrtve šablonskih radnji, navika, običaja, tuđeg mišljenja o njima, predrasuda. Neki ljudi su upali u kalup i ne vide izlaz iz tog ograničenog prostora, sve novo im je čudno i njihov ego ih vjerojatno sprječava da razumijevaju sve što je novo. Oni su blokirani i želio sam ih isprovocirati da se malo osvijeste, da postanu gospodari svojih života i svoje sudbine.

Pjesme koje spominjete nisam napisao s namjerom da ih objavim, već isključivo zbog sebe. Znate ono: kad vas nitko ne razumije, onda se družite s papirom i olovkom, izjadate se papiru, opišete svoj trenutni osjećaj, na neki način razgovaraš sa samim sobom. To su vrlo intimne pjesme koje nisam namjeravao objaviti, ali mi je moj prijatelj Željko Maljevac pomogao da postanem svjestan kako te pjesme imaju određenu vrijednost, da se usudim tiskati vlastitu knjigu.

Ima već gotovih materijala barem za još dvije ovakve zbirke, ali mislim da će to biti teško razumljivo jer kao da su to neke moje šifre. Pretpostavljam da bi bilo tako. Dat ću nekim ljudima iz književnih krugova, koje poštujem, da ih pročitaju, možda to ipak bude razumljivo. Sada, priznajem, pišem malo drukčije. Stil je isti, ali sada više pazim da nema ružnih riječi, da su mi pjesme pismenije jer znam da će jednom izaći u nekoj knjizi”.

VAŽNO JE BITI SKROMAN U ŽIVOTU, IZDAO SAM KNJIGU I TO MI JE DOVOLJNO

U pjesmi „Cjenik” govorite o tome postoji li cijena poštovanja, dane riječi, obraza, prijateljstva, ljubavi...Čime je potaknuta ta pjesma? Kojom emocijom je motivirana?

„To je opis današnjeg stanja odnosa među ljudima, u društvu. Današnji ljudi prvenstveno su orijentirano na materijalno, nema tu kreativnosti, idealizma, poštivanja istinskih vrijednosti. Nema tu kvalitetne komunikacije, dijaloga. Nema više ni pravih prijateljstava. Ima dosta lažnih prijatelja koji su prijatelji iz koristoljublja. Prevladava mišljenje da što više ljudi na položajima znaš, to si uspješniji u životu. Dio ljudi žele što brže doći doći do uspjeha, nekog većeg novca, bez rada, upornosti i kvalitete. Važno je biti skroman u životu, a kamoli sad kad sam napravio i izdao knjigu, to je uspjeh i meni je to dovoljno”.


KNJIGU JE UREDILA PJESNIKINJA IZ ZAGREBA JADRANKA VARGA

Kako je izdao svoju prvu knjigu? Tko mu je u tome pomogao?

„Uz ovako malu mirovinu, ja sam jako bogat čovjek zato što imam stvarno puno prijatelja, pravih prijatelja. I tako dođe prijatelj kod mene, pričamo o svakakvim temama, dođe i glazba na red, spomene se i poezija pa mu pokažem što sam nekada našarao. Uglavnom su reakcije: uuu...! Pa kažu da je šteta da to ne objavim. Previše sam takvih ljudi sreo s tom idejom. Na internetu sam našao oglas da pjesnikinja Jadranka Varga iz Zagreba, koja je do sada izdala 20-ak, a uredila preko 100 zbirki pjesama, bavi uređivanjem i izdavanjem zbirki pjesama, poslao sam joj svoje pjesme, rekla je da se od toga može napraviti dobra zbirka. Ona je napravila izbor, lektorirala pjesme i priredila ih za tiskanje. Organizirala je i tiskanje te sam svoju knjigu prvi put vidio kad sam došao po otisnute knjige. Zadnjih sam dana već napisao 10-ak pjesama, prepišem ih s papira i pošaljem joj, a ona već slaže novu knjigu”.

Što misli o ljubavi? Na više mjesta pišete o hladnoj ljubavi, o neuzvraćenoj ljubavi, o istinskoj ljubavi?

„Pisao sam na tu temu u pjesmi pod nazivom 'Definicija ljubavi'. Postoje razne vrste ljubavi. Ljubav je sve. Volim svog prijatelja, to je jedna vrsta ljubavi. Radio sam i kupio mobitel, volim ga i čuvam. Volim svoju knjigu, svoje životinje, drvo, list, kukca kojeg sam snimio neki dan jer sam se bavio i fotografijom. Sve me zanima jer treba živjeti ovaj život, prebrzo sve prolazi, posebno onima koji su opsjednuti materijalističkim pogledom na svijet, koji si svakog dana daju toliko obaveza da jednostavno ne stignu doživjeti niti jedan poseban trenutak, toliko su u digitronu, novac im je jedina energija. Postaju žrtve nametnutog načina življenja”.

IZNENADIO GA JE SIN VALENT KOJI STRAŠNO DOBRO PIŠE I SVIRA

Na više mjesta govorite o temi oprosta i opraštanja? Kako vi gledate na tu temu?

„Oprost i poštivanje su temelj ljudskih odnosa. Mi smo ipak 'društvene životinje'. Svi mi griješimo”.

Za sebe kažete da ste „vuk samotnjak”?

„To je ekspresija trenutka. Za jednog strojarskog tehničara, automehaničara, autolakirera i kovača dosta sam pročitao. Volim koristiti poslovice, tako i tu o vuku samotnjaku često koristim kada opisujem svoj život”.

Kako vaši najbliži, imate sina koji ima 16 godina, tvoji roditelji, brat, gledaju na to da si izdao svoju prvu zbirku poezije?

„Naravno da je svima drago. Pogotovo me obradovao sin Valent koji mi je poslao par svojih objava na Tik-Toku. Strašno dobro piše i svira, i stvara glazbu, a ne voli čitati”.

Pitam ga za promocije.

„Planiram, ali još nemam uvida u to kako se to radi pa bih prvo želio otići na nečiju promociju, vidjeti kako sve to skupa izgleda, onda će mi slika biti jasnija, onda znam kako ću. Nisam ziheraš, ali vjerujem u doživljeno, osobno provjereno”.

Vjeruj mi, ja svoje pjesme brzo zaboravim. I kada ih ponovno pročitam nakon dužeg vremena, čini mi se kao da nisu moje, da ih ja nisam napisao. To je baš ekspresija u trenutku”.

IZRAĐUJE RAZNE NOŽEVE, IMA SVOJ BEND I VLASTITI STUDIO

Za razgovor s Daliborom moglo bi se naći još mnogo tema. Iskusan je i cijenjen kovač koji kuje damascus i san mai čelike i od njih radi razne noževe, pretežito lovačke, ali se nađe i koji kuhinjski, vojni. Kaže da, iako će zvučati malo prepotentno, sve što zamisli – to i napravi. Stavlja i razne motive na noževe i drške. Sve radi ručno: od samog kovanja do brušenja drške, štitnika, kroji kožu, šiva futrole, ručno gravira futrole i uzorke na njima. Radi to od početka do kraja.

Također se bavi i glazbom. Ima svoj glazbeni bend, vlastiti studio za snimanje glazbe. Zadnjih dana radi na uglazbljenju jedne pjesme urednice zbirke poezije Jadranke Varga koja do sada nema niti jednu uglazbljenu pjesmu, a ima dosta lijepih pjesama koje se mogu uglazbiti.

Željko MALJEVAC
NOVA KNJIGA "DOLINA MOJE MLADOSTI" - MIRA JUNGIĆ

20.10.2022.
ISBN NSK RH 978-953-50227-1-8
@Copyright Mira Jungić - Sva autorska prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.


Iz tiska je stigla prekrasna zbirka poezije

"DOLINA MOJE MLADOSTI"

koju je napisala draga mi pjesnikinja Mira Jungić.

Ovu lijepu knjigu sam kompletno pripremila i obradila za tisak.

Čestitam od srca dragoj pjesnikinji Miri Jungić na prekrasnoj zbirci.O AUTORICI


Mira Jungić rođena je 27. studenog u Hrastovcu kraj Garešnice (Moslavina). Poeziju je počela pisati u 5. razredu osnovne škole, a ozbiljnije tek u gimnaziji. Pjesme su joj objavljivane u tjednom časopisu „Moslavački list“ iz Kutine. Sudjelovala je na pjesničkom „Susretu mladih“ u Velikoj Gorici sa pjesmom „Školjka“ (u Zbirci).

Tijekom studija na Ekonomskom fakultetu nastavila je pisati poeziju pa je imala prekid od desetak godina (posao, djeca i sl.). Sada intenzivnije piše i uključena je u nekoliko pjesničkih grupa: Kultura snova, Kvaka club, Prijatelji pisane riječi, Swen Adam Ewin poezija, Poete 1, Zisov boemski klub i u dvije sisačke pjesničke grupe: Stihovnica i Zalogaj poezije.

Pjesme su joj objavljivane u nekoliko zajedničkih knjiga autora u „Kulturi snova“ te u „Pisci i književnost“.

Sudjelovala je na tribini pjesnikinje i književnice Ane Horvat u pjesničkom recitalu „Ljubila bih te“ u dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu i na raznim pjesničkim susretima u Zadru, Splitu, Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Mariji Bistrici, Puli, Rovinju, Samoboru, Zagrebu i Sisku.

Do sada je u ovoj godini izdala tri zbirke poezije:

1. „Od sna do jave“ („Kultura snova“),
2. „Svoja“ („Pisci i književnost“ poezije),
3. „Prepoznati ljubav“ (vlastita naklada).
Ovo je njena 4. zbirka poezije.

Piše i haiku poeziju i kratke priče:
1. priča „U Lovranu“ ušla je u uži izbor za nagradu "Kvake“;
2. „Djevojke biraju“,
3. „Pišem pismo sebi djetetu“ u Zbirci kratkih priča.

Mira Jungić ima i neobjavljen autobiografski roman: „Godina promjena“.


USPOMENE - Mira Jungić

Što još imam uz sjećanje,
što još imam, osim nade,
osim uspomene?

Samo ranu na dnu srca,
samo snježni grumen
koji će se rastopiti
kad procvjeta proljeće
i nekoliko uvelih latica
obojenih sjećanjem.

Da, to je sve
što mi je još ostalo,
nade su umrle,
a strepnja je iščezla,
čežnje su se gasile
u rana svitanja
sa svakom zrakom sunca
i svakim novim danom.
Netko će ih već
probuditi!OSVRT NA KNJIGU „DOLINA MOJE MLADOSTI“ MIRE JUNGIĆ


Mladost, taj neotkinuti cvijet života koji tako vatreno zasja i tako brzo prolazi, ostavlja nam najljepša sjećanja.
U mladosti je sve drugačije, sjajnije, vedrije, intenzivnije i ljepše. Mladost naš život oboji onim iskričavim bojama koje se prepliću s kontinuiranim sazrijevanjem pa se iz mladalačkih pjesama Mire Jungić već ovdje nazire ona dubina koju je pjesnikinja dobila u kasnijim godinama života pišući iz svog duboko emotivnog srca.

Mladost, to naše životno proljeće, zauvijek na ramena slijeće pa se čini da nikada od nas otići neće. Kratko traje, puno nam daje, ali i oduzima, jer godine stižu i nove dane zrelosti nižu.

Povukla me rima koju svaka mladenačka pjesma ima pa nas dovodi u tamnije godine životne zrelosti kad će mladost nekad sebe sresti u svojim sjećanjima i davnim maštanjima.

Upravo tako odišu pjesme Mire Jungić u njenoj zbirci poezije „Dolina moje mladosti“ i odvodi čitatelja u mlade godine života kad smo za sve mislili da je ljepota i kad se duša mlada uvijek sreći nadala i u ljubav vjerovala.

Pjesme iz mladosti koje je napisala pjesnikinja Mira Jungić podsjećaju svakog od nas na te bezbrižne školske dane s ukradenim pogledima u prolazu između velikog ili malog odmora ili tek negdje na cesti kad smo se znali slučajno sresti s dragim likom zbog kojeg noću san nije dolazio.

Znam da će ova knjiga „Dolina moje mladosti“ Mire Jungić svakog čitatelja i čitateljicu odvesti baš u one godine kad smo mislili da će sunce mladosti stalno sjati i ljubav nam zauvijek dati.

Jadranka Varga, pjesnikinja
Zagreb, 25.09.2022.
"TRAG ZAPISAN U VJETRU" - EMILIJA DEVIĆ, tiskana knjiga

12.10.2022.

Danas mi je stigla tiskana knjiga "TRAG ZAPISAN U VJETRU" koju je napisala moja prijateljica pjesnikinja EMILIJA DEVIĆ, a koju sam pripremila za digitalnu objavu na portalu https://digitalne-knjige.com/ Knjigu je obradio gsp. Nenad Grbac.


ISBN broj: 978-953-354-194-5

https://www.digitalne-knjige.com/devic6.php


RIJEČ AUTORICE


Ovo je moja osma zbirka i što reći? Sanjala sam noćas, da sam porodila malo dijete, to malo dijete živi u svakom od vas i ako ga zanemarite, ono se javlja u vašim snovima kao što sam ga ja nedavno sanjala.

Ako zanemarite dar i kreativnost, ako zanemarite svoje poslanje, vi pomalo umirete, a da niste toga svjesni. Vaša je duša stvorena, da se uspinje ka visinama po zlatnim ljestvama koje drže vaši anđeli čuvari i koji vam svakog dana ostavljaju znakove na putu kojim idete.

Može to biti bijelo pero koje pronalazite na čudnim mjestima, može to biti slatki miris u godišnje doba kad cvijeće ne miriše, može to biti živa voda koju sam jednom pronašla na nemogućem mjestu, sat na ruci koji pokazuje točno vrijeme, a zapravo ga u tom trenutku nemate, već ste ga negdje odložili i zagubili.

Sve nabrojano se meni dogodilo, a ja sam stajala u čudu, jer tada još nisam znala kako je to neki znak, dok sada znam i to sigurno znam, da je moj anđeo uz mene i nikad nije daleko i daje mi riječi, stih po stih koje ja samo zapisujem rukom otežalom i glavom punom slika što se sliježu u mene kao krila ptica, bijelih ptica u jatu.

Onda dođu snovi, dođe bijeli konj iz mog sna i ja ga privežem uz bor, u tom snu u moje dvorište, a moja majka, moj anđeo, ostaje nedaleko na putu kojim smo zajedno došle i maše mi na pozdrav!

Zahvaljujem ljudima oko sebe, zahvaljujem svojoj obitelji što i kad nisu stajali uz mene, znali su uputiti riječi kritike, iskrenosti, .da napišem nešto bolje i dali mi podstrek svojom molitvom i toplom riječi.

Moji prijatelji pjesnici, sanjari sa kojima dijelim svoje misli i osjećaje, hvala vam, neću vas nabrajati, imam vas mnogo, a vi znate koji ste.

Moja prijateljica Jadranka Varga koja je blizu i kad je daleko i koja piše, ispravlja i što god je zamolim i koja me podupire veliko hvala!

I na kraju, ali najvažnije, hvala dragom Bogu što mi je podario taj dar, da ga mogu podijeliti sa svima vama!

Emiija Dević,
pjesnikinja

ZAROBLJENA ŠUTNJOM - Emilija Dević

zarobljena šutnjom
u meni riječi ječe
nošene slutnjom

šarene laži dreče
prevrćem boje
slažem palete
to u meni vrišti dijete

umiru oči sanjara
a meni se tako
razara i stvara
toče se pehari duše
na plodna polja želja
a u srcu dašak tuge
za neka buduća veselja
zarobljena šutnjom

na oblake ću bijele leći
nevidljiva oku
u bijele tišine prijeći


https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet/2022/04/1631970544/knjige-koje-sam-pripremila-za-tisak-i-eknjigu.html"MOJ PUT, PUT BIJELIH OBLAKA"

10.10.2022.

"Najveličanstvenija knjiga velikog Učitelja Oshoa koja se do sada pojavila na našem jeziku, prvi put dublje upoznajući širu publiku sa prosvjetijujućim Oshovim učenjem.

Jedna od spiritualnih knjiga poslije kojih nikad više ne ostajete isti!

Knjiga je nastala za 15 svibanjskih jutara u Puni, gradu pored Bombaya u Indiji, gdje se grupa tragatelja za Istinom sa Zapada okupila da bi svom Majstoru postavila seriju pitanja o svom putu do Prosvjetljenja.

Kad su prvi put saznali za postojanje čovjeka, toliko različitog od svega sa čim se u današnjem svijetu susrećemo, nisu, naravno, mogli znati da će ih susret sa njim i njegovim riječima prodrmati iz temelja."

izvor: internet"Postoji samo uživanje u življenju...Slaganje trenutka...radost...sveprisutna ekstaza...Zbog toga i zovem svoj put.....put ...belih...oblaka..."
Osho


https://skolazadusu.files.wordpress.com/2018/01/131593608-osho-moj-put-put-belih-oblaka.pdf22

07.10.2022.


(slika: Cristina Alvarez Martinez)


Moja 22. zbirka poezije je - gotova. Sretna sam.

Paralelno pišem 23. zbirku poezije i 24. zbirku ... obje su tematski odvojene i tako ... piše se u miru, tišini kako obično i nastaje moja poezija.SKRIVENA LICA

06.10.2022.

slike: nepoznati autori s interneta


"I ja sanjam da sam tu
sputan u tom kutu bijednom,
a snio sam da sam jednom
uživao sreću svu.

Što je život?
Mahnitanje.

Što je život?
Puste sanje
prazna sjena što nas ovi'.

O, malen je dar nam dan,
jer sav život - to je san,
a san su i sami snovi."


Pedro Calderón de la BarcaPOŠTUJMO NEPRIJATELJE! i PRIČA O BIJESU...

05.10.2022.

''Ne budite tužni kad vas ljudi povrijede, jer i pčele bodu samo najljepše cvjetove.''

''Bolje je komunicirati s dobrom knjigom, nego s praznim čovjekom.''To je ono kad nekog uhvati "žuta minuta" madsretansretansretansretan

prijevod riječi: ekser = čavaoNAJAVA IZLASKA NOVE KNJIGE

02.10.2022.
(krilo knjige)U S K O R O ... izlazi nova knjiga koju je napisala pjesnikinja


MIRA JUNGIĆ

"DOLINA MOJE MLADOSTI"
... uskoro više o ovoj lijepoj zbirci poezije ...sretansretansretansretan
STIGLA JE IZ TISKA NOVA KNJIGA: MIRA JUNGIĆ "PREPOZNATI LJUBAV"

01.10.2022.


Iz tiskare je stigla prekrasna tiskana 3. zbirka poezije


,,PREPOZNATI LJUBAV"

koju je napisala pjesnikinja MIRA JUNGIĆ


i koju sam kompletno obradila i pripremila za tisak i napisala recenziju.

Tisak: ISPIS d.o.o., Medjimurska 21, 10000 Zagreb

Čestitam autorici gđi Miri Jungić na prekrasnoj zbirci poezije!OSVRT NA KNJIGU
„PREPOZNATI LJUBAV“ - MIRA JUNGIĆ„Prepoznati ljubav“ je 3. zbirka poezije koju je napisala pjesnikinja Mira Jungić. Možemo li „Prepoznati ljubav“ onda kad se ona pojavi u svojoj uzvišenosti ili je samo površno preletimo našim zaposlenim pogledom i neispunjenim srcem?

Ovim stihovima Mira je čitateljima iznijela dio svoje duše prepoznavajući ljubav u svakom dahu svog života i otkrivajući što je, u stvari, njegova ljepota. Zbog poznatog osjećaja istinske ljubavi ostavši prerano bez svog supruga i životne ljubavi, Mira pokušava prepoznati oko sebe ljubav u svijetu u kojem takve ljubavi ima sve manje.

Bilo kada u bilo koje vrijeme osjetimo titraj koji probudi život u nama, a kad titraj priđe bliže srcu i kad osjetimo preskočene ritmove, a mali su poput mrava, oni čekaju skromno, da dođu na red. Pamtimo li te prve titraje, komuniciramo li s njima? Ne znam i ne sjećam se više kako izgledaju, kako djeluju, kakve poruke nosi, ali znam da će se sjećanje na njih vratiti.

O tome Mira piše svojim lijepim stihovima: drhtaj ljubavi, drhtaj srca, drhtaj duše, a tada kad duša zadrhti i ocean se uznemiri, nebo se naoblači i Zemlja u dubini osjeti taj vječni nemir ljudskog srca obuzetog ljubavlju.

Vodilja života nam je ljubav koja se splete oko nas pa se kao bršljan penje uz drvo života i obuzima čovjeka želeći ga probuditi i navesti da otvori srce koje je zaokupljeno drugim nepotrebnim stvarima i ljudima.

Znam da je svatko od nas osjetio taj drhtaj srca i duše kad se dvije ruke spletu pa se i misli prepliću, dok se srce otvara u svojoj delikatnosti, ranjivosti i finoći. Ta finoća i ranjivost mnoge je zatvorila u njihove imaginarne krletke, ali srce je uvijek ljubavi otvoreno, jer je ono zbog ljubavi i stvoreno.

Ovu lijepu zbirku poezije „Prepoznati ljubav“ Mire Jungić od srca preporučujem čitateljima da je uzmu u ruke i – zadrhte od ljepote ispisanog.

Jadranka Varga pjesnikinja
Zagreb, 02.08.2022.


„PREPOZNATI LJUBAV“ MIRE JUNGIĆ


Mira Jungić pjesnikinja je ljubavi, ljubav je njezina neiscrpna inspiracija. Emocije koje se vežu uz ljubavni odnos muškarca i žene su višeslojne, od zanosa, strasti, čežnje pa do bola. O svim tim registrima u svojim pjesmama piše autorica. Piše hiperbolički, metaforički, često kroz retorička pitanja, povezujući atmosferu vanjskog i unutarnjeg svijeta koji se prožimaju. Ljubav koja guši, bez koje se ne može, odsutnost voljenog, samoća, sve to Mira Jungić opisuje poetski. Ljubav koja prožima dva bića temelj je života i pisanja, snatrenje je okidač za kreaciju, a poneki ironični obrat kojim depatetizira pjesme, dobrodošao je za ravnotežu između romantičnog i realno životnog. Kao jednodnevni leptiri, strasti nastaju i brzo se gase, tamne, ali ostaju nakon svega pjesme o ljubavi. Ljubav je sve to, svijet nije ljubav, jer ljubav se odvija u biću žene koja se predaje voljenom bez zadrške, pjeva mu i trubadurski posvećuje poeziju. U tom je smislu Mira Jungić kao trubadurka kojoj je namijenjeno da piše ljubavnu poeziju koju danas mnogi od straha, srama ili nedovoljno hrabrosti ne usuđuju se pisati. Na kraju, čitatajte poeziju Mire Jungić, jer će vas nadahnuti pozitivnim emocijama te posebnim ritmom u koji su umetnute pjesničke slike i sintagme u slavu te iste Ljubavi.

Darija Žilić, prof.PREPOZNATI LJUBAV

Ako ne osjećamo svoju dušu,
znači da smo se negdje usput izgubili,
ali tko se želi izgubiti na krivoj cesti
i vraćati se tražeći novi put?

Nije to bajka za djecu o Ivici i Marici
koji bacaju kamenčiće po cesti,
ono što je nama potrebno,
ljubav je,
ta energija koja je vječna
i koja pobjeđuje sve
i strah i sumnju i strepnju.

Ljubav koju osjećam u sebi
sabrana je i daje mi snagu
i vjeru da ništa nije nemoguće,
mogu proći kroz strah,
ako me na kraju čeka
jedan iskreni osjećaj,
samo se trebaju sudariti
iste želje u isto vrijeme.

Ako osjećamo svoje duše,
one mogu prepoznati ljubav
i ništa neće biti uzalud.IMPRESSUM KNJIGE "PREPOZNATI LJUBAV" - MIRA JUNGIĆ


Mira Jungić
Prepoznati ljubav

Autorska prava
Mira Jungić

Vlastita naklada
Mira Jungić

Urednica
Jadranka Varga

Lektura
Jadranka Varga

Recenzije
Jadranka Varga, pjesnikinja
Darija Žilić, prof.

Naslovna slika
slika nepoznatog autora s interneta
(title image picture of ununknown author from the Internet)

Slike u knjizi
slike nepoznatih autora s interneta
(the pictures in the book are pictures of unknown authors from the Internet)

Tisak
Ispis d.o.o., Međimurska 21, 10000 Zagreb

Mjesto i godina izdavanja
Sisak, 2022.

ISBN broj od NSK RH
978-953-50227-0-1
<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.