SVEĆENIK ZA LJUDE

14.04.2020.

Nisam ni znala, da je umro preč. Alojzije Žlebečić, jer otkad sam otišla iz mog Trnja, dolazila sam na mise u moju župu, crkva župe Krista Kralja Trnje, negdje do 2004., a onda sam odlazila u druge crkve po gradu kad me i kako put nanosio.Preč. Alojzije Žlebečić je bio posebna duša, svećenik za ljude, kako sam ga znala nazivati u sebi, a moja mama je jako puno vremena razgovarala sa njim, jer je stalno išao po kućama, obilazio je stare, bolesne, nemoćne, one koji nemaju, pomagao im je svim srcem i uvijek je znao sa mamom pričati o teškim danima koji su obuzeli našu obitelj kad je tata pao u krevet i nije se više dizao.

Kad je tata umro, bio mu je na pogrebu... kad je mama otišla u Nebo, rekao mi je: "Jadranka, što god ti treba, reci.. znam da si ostala sama i sve što mogu pomoći, tu sam, samo dođi."

Ja sam mu rekla: "Velečasni, možete li biti i na maminom pogrebu i koliko sam dužna?", odgovorio je: "Bit ću, Jadranka, nisi ništa dužna".

Nije uzeo ni kune ni za tatin pogreb ni za mamin pogreb. Bio je poseban, posebna duša...

ovo je o njemu:

"Preč. Alojzije Žlebečić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i dugogodišnji župnik župe Krista Kralja, umro je u ponedjeljak 20. studenoga, nakon duge i teške bolesti, u Svećeničkom domu sv. Josipa na Kaptolu, u 74. godini života i 45. godini svećeništva.

Rođen je 25. kolovoza 1944. godine u Lučelnici, župa BDM Snježne – Dubranec. Nakon završetka Nadbiskupske klasične gimnazije na Šalati i Dječačkog sjemeništa u Zagrebu, stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu 1966. godine te započinje studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Đakonat je primio 12. ožujka 1972. godine, a za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 25. lipnja 1972. godine po rukama kardinala Franje Kuharića.

Kao svećenik službovao je u sljedećim župama: u župi Krista Kralja u zagrebačkom Trnju kao župni vikar, u župi sv. Josipa u Šišljaviću kao upravitelj župe, u župi Krista Kralja u zagrebačkom Trnju kao upravitelj župe i višegodišnji dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata, te u župi sv. Ivana Krstitelja na zagrebačkoj Novoj Vesi kao župnik.

Autor je trilogije komentara nedjeljnih i blagdanskih čitanja pod zajedničkim naslovom “Per aspera ad astra – Kroz trnje do zvijezda” u izdanju Glasa Koncila 2012. godine, te spomen monografije o crkvi i župi Krista Kralja u Zagrebu „Krist Kralj u Trnju o 100. obljetnici rođenja Ivana Meštrovića” u izdanju Kršćanske sadašnjosti 1983. godine."

https://zupakristakraljatrnje.hr/2017/11/20/264/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.