IZDAJA

08.04.2020.“Koga ja poljubim – rekao im je – taj je, njega držite!” I smjesta pristupi k Isusu te mu reče: “Bok Rabi!” – pa ga poljubi. Isus mu reče: “Prijatelju, zašto si došao?” Tada pristupe, digoše ruke na Isusa i uhvatiše ga. (Matej 26,48.49.50)

"Juda Iškariotski je bio jedan od dvanaestorice Isusovih učenika. Bio je blagajnik kako bi se današnjim rječnikom reklo. Isus ga je izabrao u svoj tim s kojim će evangelizirati svijet. Na posljednjoj večeri Isus mu je oprao noge kao i ostalim apostolima. Bio je prisutan kad su se događala čuda koja je Isus činio među ljudima i na ljudima. Bila mu je poznata dobrota i ljubav koju je njegov učitelj činio ljudima.

Postavlja se pitanje kako se moglo dogoditi da nakon svega toga Juda izdaje svoga učitelja? Što se dogodilo u Judinoj duši? Je li Isus znao da je Juda izdajnik? Dakle, mnogo je pitanja na koja još uvijek nema pouzdanih odgovora. Ipak, ono što su opisali evanđelisti dovoljno je da izvučemo pouku za svakoga od nas. Juda se dogovorio sa židovskim starješinama da će im ga izdati. Učinio je to po noći kada je u vrt Getsemani, gdje je Isus bio s učenicima, doveo brojnu svjetinu naoružanu mačevima i toljagama koju su poslali glavari svećenički i starješine narodne. Kako bi ga prepoznali, Juda im je dao znak: “Koga ja poljubim – rekao im je – taj je, njega držite!” Pristupi Isusu te mu reče: “Bok, Rabi!” – pa ga poljubi. Isus mu reče: “Juda, poljupcem Sina Čovječjega!” (Luka 22,48).

Tada ga uhvatiše i odvedoše u kuću velikog svećenika. Ispunilo se ono što je psalmist napisao u 22 psalmu 13 i 14 rijedak: “Opkoliše me junci mnogobrojni, bašanski bikovi okružiše mene. Ždrijelo svoja razvaljuju na me kao lav koji plijen kida i riče.” Judina izdaja Isusa bila je tako odvratna da jedan rano crkveni otac pisao: “Bilo bi dobro da je bio samo jedan Juda”. Istina je da u svijetu ima mnogo Juda i da Judin duh živi u srcima mnogih bivših Kristovih sljedbenika. Gospodin Isus je znao da je u Judi Sotona kad je rekao: “Ne izabrah li ja sebi vas dvanaestoricu? – odvrati im Isus – Pa ipak jedan je od vas Đavao.” (Ivan 6,70).

Što stoji iza Judina pada? Kako je taj učenik postao izdajicom svog Gospoda? Izgleda da je Juda imao ljubav prema novcu. To pokazuje jedan mali znak pažnje koji je iskazan iz ljubavi prema Gospodinu, kada je Marija, sestra Marte i Lazara dragocjenom miomirisne pomasti pomazala Isusove noge, a zabilježen je u Ivanovom evanđelju 12,3-6: Tada reče jedan od njegovih učenika, Juda Iškariotski , koji ga je imao izdati: “Zašto se ova pomast nije prodala za trista denara te to dalo siromasima?” To ne reče što bi mu bilo stalo do siromaha, već jer bijaše lopov koji je držao kesu i krao što se u nju stavljalo. “Ljubav prema novcu je korijen svih zala, to je sjeme koje Sotona sije u srca ljudi. U vezi toga apostol Pavao piše mladom Timoteju: “A oni koji žele postati bogataši upadaju u napast, u zamku iu mnoge lude i pogubne želje što strovaljuju ljude u propast i uništenje, jer je pohlepa za novcem izvor svih zala.

Budući da su joj se neki predali, zalutali su od vjere i proboli sami sebe mnogim teškim mukama. “(1. Timoteju 6,9-11). Judina ljubav prema Kristu sve se više hladila, tako da je njegova služba više bila vanjski oblik slijeđenja Krista. Možda nije bio svjestan izdajnika, ali postupci i ponašanje vodili su tome. Gospodin Isus je rekao da će u posljednjim danima biti onih kojima će srca ohladnjeti: “razmahati će se bezakonje i ljubav će kod mnogih ohladnjeti” (Matej 24,12 ). Ako doista živimo u posljednjem vremenu, moramo voditi računa da se ovo proročanstvo ne ispuni na nama, da nam srce ne otvrdne za Gospodina, jer će tada Sotona takove upotrijebiti za sebe, kao što je to učinio s Judom.

Ako imamo čvrstu vjeru u Gospodina, ako mu pripadamo svim svojim srcem, ako naša ljubav gori za njega, on će nas čuvati od pada: “Dok sam bio s njima, ja sam ih čuvao u tvome imenu koje si mi dao, i sačuvao ih , te ni jedan od njih ne propade, osim sina propasti – da se ispuni Pismo. ” (Ivan 17,12). Gospodin je isti koji je bio jučer, koji je danas i koji će dovijeka biti isti, te će i nas sačuvati ako je on u nama: “jer je veći onaj koji je u vama, nego onaj koji je u svijetu” (1. Ivanova 4,4). Ne znamo što nas sutra čeka, ali se molimo da budemo čvrsti u vjeri poput Joba, koji veli: “Odsad na nebu imam ja svjedoka, u visini gore moj stoji branitelj.” (Job 16,19). Juda je bio izgubljen, pod utjecajem Sotone, i zato je bio sposoban počiniti ludost koju je počinio, a to djelo je rezultat nevjere i nedostatka odanosti svome učitelju.

Na kraju, Juda je shvatio da je pogriješio jer je “Izdao nevinu krv” vratio trideset srebrnjaka koje je dobio za izdaju, te se povuče, ode i objesi se. Nije tražio milost i oproštenje, i to ga je koštalo vječne propasti."

https://www.novizivot.net/zasto-juda-izdao-isusa-sto-se-dogodilo-njegovoj-dusi/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.