BUĐENJE PROLJEĆA

14.03.2019.''Ikkyu zapisa:
KADA POSJEČETE DRVO TREŠNJE
I POGLEDATE,
TU NEMA NIKAKVIH CVJETOVA...
CVJETOVE DONOSI PROLJETNI VJETAR.

ČAK I AKO BEZGRANIČNO LEBDITE,
ČAK I IZA OBLAKA,
SAMO SE NE OSLANJAJTE
NA UČENJA GAUTAME.

Ikkyu kaže dvije stvari: jedna, vi ne možete donijeti cvjetove, oni će doći u svoje vrijeme. Vi trebate čekati, trebatebiti strpljivi. Vi ne možete pitati: „Zašto trešnjini cvjetovi ne dolaze?“ Drvo je tu, vi ga zalijevate...Vi čak možete, kaže Ikkyu, posjeći trešnjino drvo i pogledati unutra gdje su sakriveni cvjetovi. Tu nema nikakvih cvjetova. Cvjetove donosi proljetni vjetar.

Neka dođe proljeće, neka pravi trenutak, i klima i pravi vjetar dođe do trešnjinog drveta. Ono će iznenada procvjetati, buknut će u beskrajnoj ljepoti. Trešnjino drvo čeka; ono se ne žuri, ono ne juri negdje uhvatiti proljeće.
Ono samo čeka u tišini, radosno. Proljeće će doći; možda dan ili dva kasnije, što je to važno? Ono je uvijek dolazilo.

Druga stvar o kojoj Ikkyu govori:

ČAK I AKO BEZGRANIČNO LEBDITE, ČAK I IZA OBLAKA, SAMO SE NE OSLANJAJTE NA UČENJA GAUTAME.

To može reći samo zen majstor o svom začetniku: „Nemojte se oslanjati na učenja Gautama Bude“ – jer su ta njegova učenja bila u drugačijem okruženju. On je govorio drugačijim ljudima. Vi možda uopće niste takvi ljudi, a i vrijeme se promijenilo: ta učenja možda više nisu prikladana, samo se oslanjajte na vlastitu svijest, čak ni Gautamina svijest više nije pouzdana. On ne kaže da je Gautama pogrešan; on samo kaže da je Gautama djelovao u prilikama prije 1500 godina."


OSHO

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.