SAMO TO

26.03.2019.

DEBLOKADA

25.03.2019.

Skidanje zabrane

LJUBAV

17.03.2019.ZAGREB I SVIJET

16.03.2019.


Photo: @fotkam_by_matijavincek


Iza Westin-a...


slika: internet


u Powlett River, Victoria, Australia


The Farmhouse Marbeuf Restaurant, built 1899 – u Paris, France


© Brent Shavnore – u Douro, Leiria, Portugal


Saintly Streaks
© Chris Dalton • – u London, United Kingdom


© Jakub Segéň • – u Švicarska

BUĐENJE PROLJEĆA

14.03.2019.''Ikkyu zapisa:
KADA POSJEČETE DRVO TREŠNJE
I POGLEDATE,
TU NEMA NIKAKVIH CVJETOVA...
CVJETOVE DONOSI PROLJETNI VJETAR.

ČAK I AKO BEZGRANIČNO LEBDITE,
ČAK I IZA OBLAKA,
SAMO SE NE OSLANJAJTE
NA UČENJA GAUTAME.

Ikkyu kaže dvije stvari: jedna, vi ne možete donijeti cvjetove, oni će doći u svoje vrijeme. Vi trebate čekati, trebatebiti strpljivi. Vi ne možete pitati: „Zašto trešnjini cvjetovi ne dolaze?“ Drvo je tu, vi ga zalijevate...Vi čak možete, kaže Ikkyu, posjeći trešnjino drvo i pogledati unutra gdje su sakriveni cvjetovi. Tu nema nikakvih cvjetova. Cvjetove donosi proljetni vjetar.

Neka dođe proljeće, neka pravi trenutak, i klima i pravi vjetar dođe do trešnjinog drveta. Ono će iznenada procvjetati, buknut će u beskrajnoj ljepoti. Trešnjino drvo čeka; ono se ne žuri, ono ne juri negdje uhvatiti proljeće.
Ono samo čeka u tišini, radosno. Proljeće će doći; možda dan ili dva kasnije, što je to važno? Ono je uvijek dolazilo.

Druga stvar o kojoj Ikkyu govori:

ČAK I AKO BEZGRANIČNO LEBDITE, ČAK I IZA OBLAKA, SAMO SE NE OSLANJAJTE NA UČENJA GAUTAME.

To može reći samo zen majstor o svom začetniku: „Nemojte se oslanjati na učenja Gautama Bude“ – jer su ta njegova učenja bila u drugačijem okruženju. On je govorio drugačijim ljudima. Vi možda uopće niste takvi ljudi, a i vrijeme se promijenilo: ta učenja možda više nisu prikladana, samo se oslanjajte na vlastitu svijest, čak ni Gautamina svijest više nije pouzdana. On ne kaže da je Gautama pogrešan; on samo kaže da je Gautama djelovao u prilikama prije 1500 godina."


OSHO

DRAGA LJUDSKOSTI!

10.03.2019.


slika:
https://www.facebook.com/pg/Anima-Art-462250697240453/photos/?ref=page_internal

''Nadala sam se da ćeš me zgrabiti kad me vidiš, ali nisi. Ne razumijem. Mislim, svaki dan od mene tražiš da se pojavim. Nastavljaš se nadati da ću ti pokucati na vrata, ali kada to napravim ne želiš ih otvoriti ili oklijevaš da me pozoveš unutra. S vremena na vrijeme, čak me i potpuno ignoriraš.

Nadam se da shvaćaš da postoje i drugi kojima bi bilo drago da me vide, koji bi me srdačno dočekali, koji bi riskirali samo da im dođem. Mnogi čak i aktivno tragaju za mnom, ali ti…zašto te toliko strah pustiti me unutra?

Ovo je zadnji put da kucam na tvoja vrata. Nadam se da ćeš me ovaj put pozvati da uđem. Ja sam jako zaposlena, ne mogu se vraćati nekome tko me tek tako ignorira.

Obično na svaka vrata kucam samo jednom, ali samo ovaj put, voljna sam ti dati drugu šansu. Nadam se da ćeš ovaj put učiniti pravu stvar.

Srdačno,
tvoja Prilika.

P.S. Molim te da prestaneš ‘cviliti’ kako ti se nikad nisam ukazala, jer jesam. Mnogo puta. Samo me nisi bila spremna zgrabiti.''


http://www.psiha.com.hr/?p=2572

PJESNIČKI NATJEČAJ za 8. književnu manifestaciju Recital “Srce Isusa i Marije”

06.03.2019."Župa sv. Jurja mučenika, Gornja Stubica i Gornjostubička udruga Lipin cviet raspisuju

NATJEČAJ za 8. književnu manifestaciju Recital “Srce Isusa i Marije”

1.Na natječaju mogu sudjelovati autori s najviše po tri do do sada neobjavljena rada (pjesme, promišljanja i meditacije), isključivo duhovne tematike – Bog, Crkva, molitva i vjera na kajkavskom i štokavskom jeziku.

2.Radovi moraju biti pisani na računalu, u wordu, u tri istovjetna primjerka.

3.Radove možete poslati na dva načina; potpisane šifrom ili na kraju rada obavezno napisati osobne podatke; ime i prezime, adresu, broj telefona i mail adresu autora.

4.Ako radove potpisujete šifrom obavezno priložiti pojašnjenje šifre i u njemu navesti osobne podatke: ime i prezime, adresu, broj telefona, mail adresu autora i navesti šifru kojom su radovi označeni

5.Osim poštom radove morate poslati i na e-mail adresu thikec@live.com

6.Rok za slanje radova je 1. lipanj 2019. god. na adresu:

Gornjostubička udruga Lipin cviet
Samci 3, 49245 Gornja Stubica
s naznakom (Za Recital „Srce Isusa i Mrije“)


7.Radovi upućeni na Recital se ne vraćaju, a rezultati natječaja biti će poznati krajem mjeseca lipnja i objavljeni na facebook stranici Gornjostubička udruga Lipin cviet.

8.Završna večer recitala održat će se u nedjelju 11. 08. 2019. kod kapelice sv. Vinka u Modrovcu, u Gornjoj Stubici s pčetkom u 10.30.

Za dodatne informacije možete nazvati telefon 092 205-0998.

Autori kojima će radovi biti odabrani za objavu u Zborniku dobiti će jedan primjerak besplatan, a tko želi više moći će naručiti po cijeni od 30,00 kn."


https://www.facebook.com/164170993709546/photos/a.164182320375080/1938726939587267/?type=3&theater

OD ČEGA POSTITI?

05.03.2019.

ZA DOBRO JUTRO 5 MUDROSTI ŽIVOTA

04.03.2019.

''Kada te netko laže, ti glumi da vjeruješ

Kada te netko izbjegava, ne smetaj!

Kada te ogovaraju, daj im još više povoda!

Ne voli svakoga!

Uvijek se nasmiješi!''


- preuzeto sa Facebooka


slika: The Hazel Wood, by Melissa Albert
https://www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/weeks-new-sci-fi-fantasy-books-nazi-sorcerers-shattered-timelines-fairy-tales-teeth/

NE ZAMJERITI SE NIKOME

03.03.2019.
jedan selfie

ti meni-ja tebi ....od danas je tako

Često puta, u raznoraznim diskusijama, offline/online zadržavam neko svoje mišljenje, odnosno često puta ne idem do kraja s izricanjem o tome što mislim konkretno o nekoj stvari. Iako je to nekako nekima online lakše, meni je lakše offline baš zbog suočavanja s energijom sugovornika, pogledom, mišljenjem, razmišljanjem, međutim, kako se i online suočavam sa mnogim sugovornicima koji isto tako šalju svoje energetsko-emotivne naboje, razmišljanja, stavove, nekako sam u zadnje vrijeme osjetila, da baš ne trebam reći sve što mislim, jer bi se to često moglo krivo protumačiti baš zbog medija kakav je internet.

Kad si s nekim uživo, verbalna komunikacija i međusobna interakcija je puno, puno lakša, a kad si sa nekim online, preko pisane riječi, teže možeš objasniti što, u stvari, želiš reći i teže možeš nekome objasniti, da to nije ono što je osoba mislila da je rečeno-napisano, jer je površno pročitan komentar ili nije bio razumljiv, već je to nešto sasvim drugo.dupli selfie

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

02.03.2019.

Image and video hosting by TinyPic

često razmišljam o tome, putovanju kroz vrijeme i točno znam gdje bih otišla, ali naravno da se vratim:

otišla bih u 1970. ili 1974. godinu, došla bih u Trnje kući, pozvonila na vrata, izašla bi moja mama i vidjela me ovakvu kakva jesam...

ja ona druga, bila bih u školi, tata bi bio u Gradskoj kavani kao što je išao svako jutro, a ona je ostajala sama i pila kavu, kuhala ručak i čekala nas...

pitala bih je: "dobar dan, zar me ne poznaš?",

ona bi me gledala, bilo bi joj nešto strašno poznato kod mene, a meni bi srce lupalo kao ludo i ja bih joj rekla:
"ja sam, Jadranka, tvoja kćerka, ali dolazim iz daleke budućnosti"...

ona bi me zagrlila, a ja bih je pitala: "jesam li ja, ona mlađa, u školi?", mama bi klimnula glavom i skuhala bi nam kavicu...

ne bih joj puno smjela pričati o budućnosti, pogotovo onoj koja se tiče nje osobno, ali kad bih došla iz škole, ona ja - mlađa, našla bih je zamišljenu i sretnu.... sretnu, zato što bi bila sigurna, da sam dogurala do ovih godina do kojih jesam...

nakon posjete bih otišla, pričekala malo na uglu ulice i vidjela tatu kako biciklom dolazi iz grada, okrenula bih se, otišla do portala za vraćanje u ovom vrijeme i srce bi mi bilo mirno, sretno i zadovoljno, jer mi je život dao još jednu jedinu priliku da zagrlim mamu i vidim tatu...

eto, to bi bilo moje putovanje kroz vrijeme!


Image and video hosting by TinyPic

(Putovanje kroz vrijeme bit će moguće do kraja ovog stoljeća - današnja djeca će to doživjeti.
''Putovanje kroz vrijeme bit će moguće do 2100. godine, a nevidljivost i svjetski turizam već za 15 godina, tvrde znanstvenici koji predviđaju kako će teleportacija postati svakodnevna aktivnost do 2080. godine.

Star Trek, Star Wars, Povratak u budućnost i Harry Potter do kraja stoljeća postat će stvarnost, tvrde britanski znanstvenici.

Putovanje kroz vrijeme postat će moguće do 2100. godine, a nevidljivost i svemirski turizam već za 15 godina, tvrde vrhunski fizičari, koji predviđaju da će teleportacija zaživjeti kao svakodnevna aktivnost do 2080. godine. Nema fizičkih zakona koji bi se tome usprotivili, kaže Mary Jacquiline Romero iz Škole za fiziku i astronoji Univerziteta u Glasgowu.

Poznati britanski astronom i pisac Colin Stuart tvrdi kako će ljudi moći putovati u budućnost za 85 godina te otkriva kako su manji eksperimenti na tom području već uspješno izvedeni. To je već uspjelo astronautu Sergeiju Krikalevu, koji je otputovao 0,02 sekunde u budućnost. Iako to nije impresivno s obzirom na udaljenost, ipak pokazuje kako je putovanje kroz vrijeme moguće. Do 2100. godine moći će se otputovati nekoliko tjedana u budućnost, tvrdi Stuart.''

Daily Mail/Danas.hr
30.10.2014.)


http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=111840

10 ZBUNJUJUĆIH FOTOGRAFIJA KOJE DOKAZUJU DA JE PUTOVANJE KROZ VRIJEME MOGUĆE

http://novinebalkan.net/2018/09/25/10-zbunjujucih-fotografija-koje-dokazuju-da-je-putovanje-kroz-vrijeme-moguce/

EMOCIONALNI-ENERGETSKI VAMPIRI... ŠTO JE TO EMOCIONALNI VAMPIR?


Image and video hosting by TinyPic

Emocionalni vampiri nisu ništa natprirodno.

Kada ih prvi puta sretnete izgledaju privlačnije, nego što su to prosječni ljudi. Čine se savršenijima, uzbudljivijima i glamuroznijima. Zapravo, posve normalni ljudi, s onim nečim 'posebnim', sve dok ih njihova unutarnja potreba ne pretvori u grabežljivca (predatora) i postanete njihova meta.

Kad se to dogodi posve će vas iscrpiti, isisavši vašu energiju i druge zalihe. Najčešće, ovi emocionalni vampiri imaju manje poremećaje ličnosti, ponekad toliko blago, da nema za to nikakvog jamstva niti dijagnoze, a još manje terapije. Ali, to je ipak dovoljno opasno da nas ostale pokosi!

Možete se pitati kako ćete prepoznati te emocionalne vampire? Izvana, to doista nije jednostavno. Oni mogu biti bilo tko i bilo gdje. Članovi obitelji, suradnici, čak i ljudi koje zovete prijateljima. Ali, oni imaju jednu glavnu stvar zajedničku, u suštini njima je jedino stalo do njihovih vlastitih potreba, čak i onda kada misle da rade u vašem interesu.

TIPOVI EMOCIONALNIH VAMPIRA

Postoji pet zajedničkih tipova emocionalnih vampira, koji mogu izazivati probleme u vašem svakodnevnom životu; antisocijalni, histrionski, narcisoidni, opsesivno-kompulzivni, i paranoidni. Svaki tip ima svoje načine djelovanja, ali isto tako svaki tip može izazvati ozbiljne probleme.

ANTISOCIJALNI VAMPIRI

Zovemo ih antisocijalnima, jer oni ne mare za društvena pravila. Oni su ovisni o uzbuđenjima i spremni su učiniti sve što je u njihovoj moći da izbjegnu dosadu.

Sve što od života žele je dobar provod, malo akcije, i trenutačno zadovoljenje svake njihove želje. Oni djeluju seksi, uzbudljivo i zabavno je biti s njima u društvu.

Ali, pored malo zabave, ovi vampiri nemaju ništa drugo ponuditi. Njihovo ponašanje vas može, a često će vas i uvaliti u neprilike, na drugim područjima vašeg života. Dobro je zapamtiti, ono što su napravili u prošlosti, oni će to ponovno učiniti.

HISTRIONSKI VAMPIRI

Histrionski znači dramatičan i teatralan, i to je što ćete ovdje i dobiti, dramu.

Oni žive da bi dobili pažnju i priznanje, a izgledati dobro je njihova specijalnost. Dok izgledaju dobro, sve ostalo je za njih nevažan detalj.

Histrionski vampir je majstor u skrivanju pravih motiva, čak i od samog sebe. Oni će se ponašati tako kao da jedino što žele je pomoći vam, ali ako upitate za njihove motive, vjerojatno ćete si izazvati veliku glavobolju.

Oni će izokrenuti vaše vlastite riječi i djela da bi vi ispali loše, jer oni vjeruju da oni ne mogu učiniti ništa krivo ili neprihvatljivo. Najbolje što možete učiniti s njima je da im udijelite manje destruktivnu ulogu u vašem životu.

NARCISOIDNI VAMPIR

Ove je ljude je lako opisati kao 'Veliki ego, a drugdje posvuda mali'. Oni imaju grandioznu maštu da su najpametniji, talentiraniji od drugih i u svemu najbolji. Njihove vlastite akcije obično dokazuju suprotno.

U stvari, nije da oni misle o sebi da su bolji, već oni zapravo uopće ne misle o nikom drugom. Stvar, koju ne smijemo zaboraviti kod narcisoidnih vampira jest, da oni rijetko nešto rade, a da to njima ne služi.

Dotle, dok možete povezati vaše interese s njihovima, dotle će misliti da ste gotovo toliko veliki koliko i oni.

OPSESIVNO-KOMPULZIVNI VAMPIR

Opsesivno – kompulzivni vampir pridaje skrupuloznu pažnju detaljima i želi potpunu kontrolu nad svime.

Oni često počnu sa antisocijalnim vampirizmom, a njihovo novo ponašanje ima svrhu da drže pod kontrolom svoje stare 'ličnosti'.

Oni su korisni, jer su spremni činiti mnoge teške ili nezahvalne zadatke, ali ako osjete da im je kontrola ugrožena, tada će se osvetiti svakom onom za koga misle da se umiješao.

Nije im namjera povrijediti ljude, ali njihova potreba za zadržavanjem kontrole je nepodnošljiva. Često ih je najbolje ostaviti njihovom poslu i ne miješati se.

PARANOIDNI VAMPIR

Kada čujemo za riječ paranoja, tada pomislimo na one ljude koji misle da ih drugi ljudi uhode ili proganjaju. U ovom slučaju se to odnosi na nekoga tko traga za otkrivanjem istine i želi odagnati svaku dvosmislenost ili nejasnost iz svog života.

Paranoidni vampir živi po konkretnim pravilima za koja vjeruje da su uklesana u kamen, i očekuje da se i svi drugi prema njima ravnaju, i uvijek pazi i gleda hoće li netko zastraniti.

Dobro vide što leži ispod površine skrivenih stvari, što znači da nikada ne prihvaćaju stvari s njihovom vidljivom vrijednošću. Oni vas čine da se osjećate sigurnima i zbrinutima, sve dok vi ne postanete predmetom njihovog ispitivanja.

Najbolja obrana od toga jest da im odmah, prvi put, kažete neuljepšanu istinu i da se nikad ne podvrgnete njihovom unakrsnom ispitivanu.

TRIKOVI ZANATA!

Emocionalni vampir nije ništa drugo do prirodan hipnotizer. Oni svi do jednoga koriste iste trikove, kao primjerice hipnotizer na pozornici, koji od čovjeka iz publike traži da se ponaša kao kokoš.

Koriste se krivim smjernicama, tako da ćete svoju pažnju usmjeriti bilo gdje drugdje, osim prema njihovim motivima.

Oni pažljivo biraju onoga tko će pasti na njihovu glumu, nekoga tko se čini da ima potrebu za njihovom atraktivnijom stranom.

Jednom, kad su žrtvu izabrali, oni je drže izoliranom, odvlačeći je sve dalje i dalje od njezine obitelji i prijatelja, od svakoga tko bi mogao ukazati na njezino čudno ponašanje.

Oni se koriste željama osobe da bi je kontrolirali i da bi stvorili alternativnu stvarnost, koristeći njezine najdublje čežnje.

Jedan od njihovih najvećih trikova je, kada istina iziđe na vidjelo, da vas stave u nemogući položaj, dajući vam naizgled dva izbora, od kojih je jedan obično nezamisliv, tako da zapravo vi nemate stvarnog izbora.

PRIRODA ZVIJERI

Emocionalni vampiri su majstori prerušavanja, sposobni da se preruše u bilo koga što njihova žrtva želi, dovoljno dugo dok ju ne namame.

Oni traže one za koje osjećaju da ih mogu iskoristiti i koji neće uzvratiti udarac. Jednom kad ste unutra, oni otkrivaju svoju pravu prirodu.

Oni igraju svoje uloge tako dobro, da se često u njima izgube i vjeruju da su ono što se pretvaraju biti, čak i ako to za vas predstavlja prijetnju.

Emocionalni vampiri će vas iskoristiti za bilo koju potrebu koju u tom trenutku imaju. Oni ne osjećaju nikakvu grižnju savjesti u uzimanju onoga što od vas žele, i nije ih briga kako se vi osjećate u vezi toga ili što će sve učiniti da vi popustite.

Najveća pogreška jest povjerovati da su oni ispod kože poput svih ostalih, i da koristimo ista pravila igre.

Pravila po kojima oni igraju su sljedeća: moje potrebe su važnije od tvojih; pravila su za druge ljude, ali ne i za mene; NIKAD nisam kriv; ja to želim sada; i ako ne bude po mome napravit ću urnebes/izazvati probleme. Koliko to god nije pravedno, ovdje su posve i uvijek dosljedni.

Emocionalni vampiri nikada ne odrastu. Emocionalno, oni su djeca u odraslim tijelima, zato pazite da vas njihova kronološka dob ne zavara.

Oni se cijelo vrijeme žele zabavljati, i imaju nekoga drugoga tko će se brinuti za dosadne i teške stvari. Osjećaju prijetnju od strane uobičajenih iskustava i odgovornosti svijeta odraslih. Biti odrastao, znači živjeti po društvenim pravilima i poznavajući ih napamet, tako da ih automatski provodimo. Stvarni problem je u tome što se oni nikada ne podvrgavaju društvenim pravilima.

Emocionalni vampir vidi druge ljude kao potencijalni izvor zadovoljenja svojih potreba u svakom trenutku, a ne kao pojedinačna ljudska bića koja imaju svoje vlastite osjećaje i potrebe.

Njima vladaju nezrele potrebe za koje smatraju da su one najvažnija stvar na svijetu. Njihov osjećaj za pravdu ili ispravnost svodi se na to da dobiju ono što žele, i neće se obazirati na tuđe granice, da bi to dobili. Oni će prelaziti preko svih granica, stalno i bez prestanka, iznevjerivši vaše povjerenje u njih.

Najuspješnija strategija s njima jest ista ona koju koristimo s malom djecom.

Postavite granice.

Izbjegavajte nepredviđene situacije.

Budite dosljedni.

Svedite prodike na minimum.

Nagradite dobro ponašanje i ignorirajte loše.

Također, povremeno ih možete staviti 'izvan igre'.

Zapamtite da oni obično nisu svjesni svog ponašanja, što je još jedan razlog više da vi to budete. Oni također nisu zli, ali im njihova nezrelost dozvoljava da djeluju tako da uopće ne razmišljaju jesu li njihove akcije dobre ili loše.

Oni sebe vide kao žrtve sudbine i tuđe nepredvidljivosti. Umjesto akcijom, oni kroz život prolaze reakcijom, i shodno tome nikada ne nauče iz svojih pogrešaka.

IZBJEGAVANJE ZAMKE

Postoje neki načini koji vam mogu otkriti jeste li hipnotizirani od emocionalnog vampira.

Skrećete od uvriježenih procedura. Razmišljate u superlativima (oni su najbolji). Osjećate trenutačnu povezanost s njima, iako znate da treba vremena da se nekoga upozna. Osobu ili situaciju smatrate posebnima. Ne obazirete se na objektivne informacije. Jednom kad odu, ostajete zbunjeni u vezi detalja vašeg odnosa.

Ako ste shvatili da ste hipnotizirani od emocionalnog vampira, najbolje je da to ne skrivate. Ako to pokušate prikriti, vampir će vas samo još jače stisnuti, i sve što se događa, iskoristiti protiv vas.

Pokušaj da uvjerite emocionalnog vampira da ono što radi nije ispravno, dovest će do toga da će vam on natrag citirati sve što ste do sada rekli, naglašavajući da nikada nije dao nikakva obećanja, a ako i jest, onda je netko drugi kriv što ih je prekršio.

Oni se čine tako savršenima kad ih sretnete po prvi put, da bi se kasnije pretvorili u savršenu zbrku.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da se ne uvučemo u to: ako se posao čini predobar da bi bio istinit; ponavljanje obrazaca; nikad ne mijenjajte svoja pravila u hipu; svatko može biti hipnotiziran; i na kraju, učite iz svojih pogrešaka.

Nemojte se zabrinjavati ako ste se prepoznali u nekom od ovih tipova vampira. Svatko od nas ima ponešto od njih, ali nitko nikad nije svaki od njih.

Jednostavna činjenica da ste mogli prepoznati ova ponašanja kod sebe, govori da niste emocionalni vampir.

Emocionalni vampir ne može, niti će priznati, osobine koje drugi u njima prepoznaju. Oni su u stalnom poricanju toga.

Normalni ljudi mogu prepoznati one dijelove sebe na kojima bi trebali poraditi i promijeniti ih.

Opservacija na knjigu: EMOTIONAL VAMPIRES: DEALING WITH PEOPLE WHO DRAIN YOU DRY,
Albert Bernstein

Prevela: Maja Cvjetanović Laboš


objavljeno 2.3.2008. na portalu MAGICUS

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=277&stat=lgn&kuki=mk


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.