SVETA TEREZIJA AVILSKA

15.10.2018.


slika:_internet

izreka: ''Duši koja se prepustila u ruke Božje nije stalo do toga da li o njoj govore dobro ili loše, budući da shvaća – da nema ništa svoje. Pouzdaje se u onoga koji to daje jer će znati zašto to razotkriva.'' - Sveta Terezija Avilska


"Sveta Terezija Avilska, mističarka, književnica, svetica i reformatorica redovničke zajednice karmelićanki.

Rođenje: 28. ožujka 1515., Gotarrendura, Španjolska

Preminula: 14./15. listopada 1582., Alba de Tormes, Španjolska

Puno ime: Teresa Ali Fatim Corella Sanchez de Capeda y Ahumada

Mjesto pogreba: Basilica of Santa Teresa, Alba de Tormes, Španjolska

Roditelji: Alonso Sánchez de Cepeda, Beatriz de Ahumada y Cuevas

Terezija se rodila 28. ožujka 1515. u Avili, glavnom gradu istoimene pokrajine u Staroj Kastiliji. Roditelji su joj bili Don Alonso Sánchez de Cepeda i Dońa Beatriz de Ahumada, koji su osim nje imali još jedanaestero djece. Od tri djevojčice samo se Terezija odlučila za redovnički stalež. Sama odluka da stupi u samostan karmelićanki od Utjelovljenja u Avili, nije bila laka ni za nju, ali ni za njenu okolinu u kojoj je bila obljubljena.

Prvu godinu redovništva nastojala je oko savršenosti tako odlučno da se živčano i tjelesno brzo dokrajčila. Upala je u stanje sveopće anemije, a zatim je kroz četiri dana bila posve ukočena. Svima je izgledalo da će umrijeti i već su sve pripremili za sprovod. No, ona se najedanput probudila iz svoga mrtvila i ukočenosti te sama otklonila posvećeni vosak, kojim su joj po tadašnjem običaju bili već zalijevali očne kapke.

Radi obnove Karmela Terezija je krstarila cijelom Španjolskom. Nije više bilo poteškoće i zapreke koja bi je zaustavila. Tada je počela pisati svoja glavna književna djela: "Moj život", "Put savršenosti", "Zamak duše", "Osnuci", kao i nebrojena pisma te svjedočanstva uzvišene mistične lirike.

Umrla je u noći s 14. na 15. listopada 1582., upravo kada je stupila na snagu gregorijanska reforma kalendara.

Papa Pavao VI. proglasio ju je 27. rujna 1970. prvom od žena naučiteljicom Crkve. Engleski povjesničar Macaulay u jednom svom eseju nazvao je sv. Tereziju Avilsku "srcem katoličke reforme", a Gisbert Kranz misli da ona pripada čovječanstvu, što znači da je zajednička svojina cijelog čovječanstva. Spomendan joj je 15. listopada, a zaštitnica je, između ostalog, Španjolske, grada Požege, bolesnika, izrađivača čipke. Tijelo joj je ostalo neraspadnuto."


izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Terezija_Avilska







<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.