5 dag tjestenine od graška ... 170
3,5 dag (2 kom.) Cheddar topljenog sira ... 70
5 dag koncentrata paradajza ... 40
3 dag paste od češnjaka ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
vlasac, ...
Servirao sam hladno.
Ovo je tek šablona, pa sir može biti svježi, feta, mozzarella, ... Jednako tako i tjestenina može biti sasvim druga, a može se koristiti i sam grašak. Tjestenina od graška je neobična i kod mene više neće proći. Nije ista tekstura, rj. nije podatna kao klasična tjestenina. Radije ću jesti sam grašak koji volim. Dobro je što se jako brzo skuha i zapravo je solidno zdrava namirnica.
Ne zanimaju me Michelinove gume, kamoli zvjezdice, ali ovih dana, ako si običan. ma koliko dobar bio, dosadan si. Oni koji će pomisliti da je ovo kombinacija bez veze, možda su u pravu, ali eto, meni je bila baš zanimljiva, pače, čak i vrlo ukusna.
Baš sam si osladio dan.
20 dag egzotičnog voćnog miksa ... 700
- grožđice, kandirani ananas i papaja, banana čips
25 dag sitnih zobenih pahuljica ... 930
5,5 dl mlijeka 3,8 m.m. ... 380
0,1 kokosovog ulja ... 90
prašak za pecivo ...
... 2100 kcal
Neću u detalje, jer ovo je moj prvi pokušaj nečeg sličnog. Nisam dovoljno pekao, pa je bilo rahlasto i nekompaktno, ali finije i slađe od očekivanog. Cijelog materijala je bilo previše, pa mi nije niti stalo u kalupe, nego sam stavio i između. Veseli me što nije fino samo meni, uz potvrdu da je preslatko.
10 dag bijelog batata ... 90
20 dag tikvica ... 40
0.5 dl vrhnja za kuhanje ... 110
2 dag parmezana ... 80
sol, pasta od bosiljka ...
- skuhaj, začini, samelji
Dobar obrok, odrađen u omiljenom juhomatu.
P.S.
Ovih dana spravicama ovog tipa tepaju da su kuhinjski roboti.
10 dag purećeg batka ... 150
5 dag mlinaca ... 180
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
10 dag paradajza ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, vlasac, ...
Pečenje je uvijek lijep nedjeljni ručak, pa i onda kad se radi sredinom tjedna ispadne izvrsno.
Posebno je zgodno kad sve pripremi netko drugi. Imamo u blizini pekaru u kojoj uz kruh i peciva peku i meso. Doneseš meso, a sve ostalo je njihova briga. Čak je na kraju bila i dostava doma.
Ovo je prvi paradajz iz Ludbrega ove godine. Poseban je zato što raste iz prave zemlje i pod pravim suncem.
20 dag kupus flekica ... 340
5 dag "kranjskih" kobasica ... 160
kopar, vlasac, šareni papar, Dijon senf, ...
Ovdje se rad o gotovom jelu koje se do kraja pripremi za 2 - 3 minute. Vrlo ukusna kombinacija, jedino što mi je bilo malo neobično je ukus kima. Pokrio sam ga vlascem i paprom, pa je ličilo na ono na što sam navikao kod kupus flekica. O kobasi neću trošiti riječi.
Krautfleckerl ... 170 kcal / 10 dag
U pakiranju je 400 g.
Kupljeno u Sparu.
5 dag peciva sa sjemenkama ... 150
3 dag Alden Bakalara na bijelo ... 170
10 dag kiselih krastavaca ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
vlasac, ...
Često su krajnje jednostavni obroci nužnost.
20 dag graška ... 160
1 dl vrhnja za kuhanje ... 210
sol, kopar, ...
- skuhaj, samelji, začini
Juha za bogove, gusta i vrlo ukusna.
10 dag surimi štapića ... 100
5 dag tjestenine od graška ... 170
10 dag ribanog krastavca ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, ocat, vlasac, ...
Složeno kao salata. Zanimljivo, iako ovu vrstu tjestenine bi trebalo zvati nekako drugačije, jer je potpuno drugačije teksture od one klasične. Zgodno je što se kuha osjetno kraće nego integralne tjestenine koje najčešće koristim.
Ovo je u eksperimentalnoj fazi. Prva je ideja bila isprobati nove male elipsaste silikonske kalupe. To je prošlo savršeno. U smjesu sam stavio mljeveni badem, grubu kukuruznu krupicu, med i uz miješanje dolijevao mlijeko dok smjesa nije postala lagano tekuća. Sve u svemu ispalo je vrlo ukusno.
Narezao sam na tanje šnite i servirao s malo kokosove masti i cimetom.
Idući pokušaj planiram sa zobenim pahuljicama i miksom egzotičnog sušenog voća.
10 dag srdela ... 120
5 dag riže ... 180
10 dag graška ... 80
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, vlasac, ...
- filetiraj ribu (ako ti se baš da)
- ispeci na tavici na maslinovom ulju
- serviraj uz rizibizi, začini
Odličan obrok, a posebno zato što već dugo nisam jeo svježe srdele. Za filetiranje se treba malo potruditi, ali nije toliko teško kada to odradi netko drugi, a ja mogu izraziti samo iskrenu zahvalnost i uživati.
10 dag divljeg lososa ... 120
35 dag mješavine heljde i povrća ... 280
- mrkva, brokula, crni grah, špinat, crvena paprika
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, ...
- ispeci ribu
- pripremi smrznutu smjesu heljde i povrća
Vrlo ukusno i jako brzo za pripremu.
10 dag divljeg lososa ... 120
4 dag integralnih špageta ... 140
5 dag luka ... 20
5 dag koncentrata rajčice ... 50
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, vlasac, ...
- dinstaj luk, pa ribu
- dodaj koncentrat rajčice
- po potrebi podlij vodom ili temeljcem
- serviraj uz integralne špagete
- završno začini vlascem
E sad, nekome je ovo svetogrđe, meni je zapravo bio vrlo zanimljiv obrok.
5 dag žganaca ... 170
1 dl mlijeka ... 60
2 dag badema ... 120
2 dag meda ... 70
2 dag suhih šljiva ... 50
Nije teško otići kalorijski predaleko, ali, gušt je gušt. Što se tiče boje žganaca. Oni na vodi, žuti su, oni na mlijeku nemaju to žutilo, više su blijedi, da ne velim bijeli.
P.S.
Ovime završava trilogija žganaca.
5 dag žganaca ... 170
1 dl mlijeka ... 60
20 dag šumskog voća ... 80
- crveni ribizl, crni ribizl, kupina, malina, borovnica
3 dag meda ... 100
Prvi post sa žgancima od neki dan je u slici imao količinu koja se kasnije raspodijelila kroz tri posta, tj. obroka. Jedan je već bio, ovaj je drugi, a treći slijedi. To je objašnjenje za povremeni nesklad slike i navedenih količina. Ovo je bio vrlo ukusan obrok izrazito nutritivno superioran. Da, voće nije jutros ubrano u šumi, nego je kupljeno smrznuto, što objašnjava zašto nije jedro kao svježe. To je moja realnost i najbolji izbor koji mi je ponuđen.
20 dag svježeg krastavaca ... 20
1 dl vrhnja za kuhanje ... 210
sol, kopar, ...
- očisti i usitni krastavac
- skuhaj, začini
Kuhao sam u juhomatu (blender koji radi i juhe) i opet se pokazao kao izvrstan pomoćnik. Ubacio sam krastavac, prelio vodom i posolio. Kuha oko 15 minuta na 70 - 80 stupnjeva. Zatim sve dobro izmiksa. Sve to ide automatikom. Tek tada sam dodao vrhnje i dodatno izmiješao. Kopar sam dodao kod serviranja. Suhi kopar mi se malo lijepio za grlo, pa sam sve dodatno malo prokuhao. Bitno dobro balansirati količinu vode. Sve u svemu izvrsno je ispalo.
P.S.
Kada sam po netu tražio recepte bilo ih je, ali uglavnom s puno sastojaka, čak i s nečim nalik na zafrig, ali svakako sa složenijom pripremom, a ja već neko vrijeme nisam za to, dapače. Možda su te bolje i ukusnije, ali ovako se baš lijepo osjeti okus glavne namirnice i začina, a nema gnjavaže i prljavog suđa.
5 dag žganaca ... 170
1 dl mlijeka ... 60
1,5 dl grčkog jogurta s datuljama i medom ... 210
- skuhaj žgance u mlijeku
- prelij voćnim jogurtom grčkog tipa
Naravno, bilo bi bolje da nije fake, nego original, ali daj se ti zezaj i gubi vrijeme na pravo voće, a u ostalom i ne znam gdje bi nabavio grčki jogurt. Ovaj koji je tip grčkog jogurta je nešto sasvim drugo, gotovo bez ičega što krasi onaj izvorni. Kako god, vrlo ukusan obrok.
5 dag integralnih špageta ... 180
7 dag sirnog namaza ... 170
20 dag špinata ... 40
1 dag maslaca ... 80
sol, papar, češnjak, ...
- dinstaj špinat na maslacu
- umiješaj sirni namaz
- posluži uz špagete
Odlično.
10 dag sardina u maslinovom ulju ... 200
5 dag peciva od bjelanjaka i pirovog brašna ... 110
10 dag mini rajčica ... 40
vlasac, limun, ...
Vrlo često bitni su upravo ovakvi naoko najobičniji obroci. Meni su sardine specijalitet, a i užasno su praktične. Vlasac me još nije popustio, a sardine u ulju se baš vole s limunom.
P.S.
Malo je bahato, ali ocijedio sam ribu i bacio višak ulja.
10 dag kozica u hrskavoj panadi ... 250
20 dag miješanog povrća za juhu ... 100
- mrkva kocka, cvjetača, brokula
- poriluk, pastrnjak, grašak
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
vlasac, ...
- skuhaj povrće
- ispeci ribu
Eto, očito volim prečace. I jedno i drugo je već pripremljeno i kupljeno zaleđeno. Povrće se priprema pet minuta u mikrovalnoj, a riba u tavici ili klasičnoj pećnici uz koju minutu više. Na slici je i silikonska posuda u kojoj su se radile kozice, a kasnije je dodano i kuhano povrće. Naravno, ništa nije bila nužno, ali eto, baš mi se htjelo isprobati i takvo uslikati. Nisam jeo iz silikona, nego sam prebacio u crni tanjur, jer ne bi bilo pristojno grubim željezom na nježan silikon. Jedan stari pleh za pizzu koristim kao podlogu, pa je time u potpunosti riješena i podatna savitljivost silikona.
P.S.
Jučer sam radio pecivo u novim silikonskim kalupima. Primanje, nula bodova. Vađenje, super jednostavno. Striktno sam se držao uputa. Za sada sam izuzetno zadovoljan s dva isprobana od četiri kupljena kalupa.
1 punjena paprika (oko 10 dag) ... 140
10 dag svježeg pizza tijesta ... 260
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
koncentrat rajčice, vlasac ...
- standardno pripremi tijesto za pizzu
- kao nadjev uzmi punjenu papriku
- u saft dodaj koncentrat rajčice
- završno sve začini vlascem
E sad, ona stara priča o slici koja govori tisuću riječi.
Vidite li uopće tijesto koje je ispod nadjeva od paprike i safta?
Vidite li da mi se tijesto koje je stajalo u frižideru tjedan dana ukiselilo?
Vidite li da pizzu koja se radi u keramičkoj posudi treba peći ipak nešto duže?
Vidite li da je i nakon pečenja tijesto bilo kiselkasto, pa sam ga bacio?
Vidite li da je sama punjena paprika bila apsolutno izvrsna?
Ja od svega navedenog ne vidim apsolutno ništa.
Ideja je bila u redu, intencija raznolikosti, eksperimenta, ...
ali jasno da je klasika tipa pire krumpira kao priloga bolja opcija.
2 dl bjelanjaka ... 100
20 dag kuhanog povrća ... 160
- mrkva, grašak, kukuruz
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, vlasac, ...
- na ulju ispeci bjelanjke
- umiješaj povrće, začini
Bjelanjak ima osjetno manje kalorija nego jaje. Ima malo masnoće, a slično proteina. Zato je nedvojbeno dobar za ljude kojima je to bitno. Naravno da je jaje sa žutanjkom okusno superiorno, ali...
10 dag pileće jetre ... 130
5 dag kukuruzne krupice ... 170
5 dag luka ... 20
5 dag ajvara ... 50
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, crvena ljuta paprika, češnjak, vlasac
- na masti dinstaj luk i pileća jetra
- dodaj malo ajvara, začini
- serviraj uz žgance
U osnovi, starinsko jelo. Vrlo ukusno. Ajvar je prečac do jednostavnog, brzog i finog umaka.
8 dag crnog peciva ... 180
1 dl bjelanjaka ... 50
10 dag kiselih krastavaca ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, kapare, vlasac, ...
- namoči narezano suho pecivo u bjelanjcima, posoli
- ispeci na maslinovom ulju u tavici, začini vlascem
- serviraj uz kisele krastavce i kapare, popapri
Malo drugačiji doručak, po tko zna koji puta uvjetovan trenutnom situacijom u kuhinji, tj. frižideru.
10 dag mortadele ... 260
5 dag crnog peciva ... 110
5 dag mladog luka ... 20
2 dag majoneze ... 150
kečap, šareni papar, ...
Doručak je bitan. Prvi puta sam radio salatu od mladog luka i majoneze. Ispalo je zanimljivo i ukusno, i baš se dobro uklopilo u cijeli obrok. Iskreno, bilo bi mi dovoljno 5 dag mortadele, ali htio sam je riješiti, jer je otvorena dan ranije kada sam je koristio u pizzi.