<
2 dag cheddar sira ... 80
5 dag integralne tjestenine ... 180
20 dag patlidžana ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak
- dinstaj patlidžane na češnjaku i maslinovom ulju
- umiješaj kuhanu tjesteninu i sir, začini
Apsolutno mrak jelo, ... ;)
P.S. U originalu zapravo ide dimljeni sir,
ali Cheddar je tako aromatičan da je izvrstan izbor.
10 dag purećeg filea bez kožice ... 110
10 dag kuhanog graha ... 110
10 dag rajčice ... 20
5 dag mladog luka ... 20
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, bosiljak
- posoli meso, ispeci ga na masti
- dodaj mladi luk, dinstaj, posoli
- dodaj paradajz, dinstaj, posoli
- dodaj kuhani grah s tekućinom
- dinstaj dok se ne zgusne, začini
Eto, još jedna šablona u nizu.
Moglo je ovdje ići neko drugo meso,
pa umjesto graha prolazi slanutak ili leća,
a kod povrća ono koje je dobro za dinstanje ;)
3,5 dag (2 trokutića) cheddar topljenog sira ... 70
2,5 dag (1 šnita) integralnog tosta ... 60
5 dag (1/2 pušleka) mladog luka ... 20
0,1 dl (1 čep) bučinog ulja ... 90
sol, papar
Kao što Arsen savjetuje Ines da se počešlja u nekom boljem hotelu,
tako i ja sitnicama varam svoje obroke i činim ih značajnijima.
U bolnici, dobio bi kruh i trokut sira, uz mlijeko ili kavu,
ali kad sam već na slobodi što se ne i poigrati ;)
5 dag tune ... 60
5 dag tjestenine ... 180
10 dag mahuna ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar
- skuhaj tjesteninu, odvojeno skuhaj mahune
- lagano dinstaj na češnjaku i maslinovom ulju
- serviraj uz tunu, začini netom mljevenim paprom
Čisto šablonsko jelo, vrlo brzo se pripremi,
a ukusno je i nutritivno prihvatljivo.
Volim ovakve lagane večere ;)
10 dag pilećeg filea ... 110
15 dag krumpira ... 120
10 dag mahuna ... 20
0,1 dl maslinovog ulja .. 90
sol, luk, češnjak, kopar
- skuhaj, začini
Ispadne ovdje i vrlo ukusna juha.
Znam, a je, ovakvi obroci djeluju dosta skromno,
ali upravo je ovo jelo kakvo mi treba ;)
Eto, ovo mi je omiljena matrica,
kao i način pripreme.
5 dag tune ... 60
5 dag riže ... 180
5 dag kuhanog graška ... 40
10 dag mrkve ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, list peršina
- skuhaj rižu, umiješaj kuhani grašak
- serviraj uz kuhanu mrkvu i tunu
- prelij s malo maslinovog ulja
Koristio sam grašak i tunu iz konzerve,
riža je obična bijela, kao kod Kineza po restoranima ;)
E sad, nije ovo baš svima rizi-bizi,
ali eto, meni prolazi.
2 dag paškog ribanog sira ... 80
8 dag kuhane leće ... 80
4 dag tjestenine ... 150
1 dl pasirane rajčice ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, list peršina
- skuhaj tjesteninu
- u tavici ugrij pasiranu rajčicu i leću
- začini, dodaj tjesteninu i sir, prelij s malo maslinovog ulja
Ovdje je leća preuzela dio proteinske komponente.
Još jedan u nizu jednostavnih i svakodnevnih,
a po više kriterija sasvim dobrih obroka ;)
10 dag surimija ... 100
10 dag leće ... 100
10 dag zelene salate ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico
Salatu nema potrebe vagati,
jer su njene kalorije zanemarive.
Jasno, to se ne odnosi na prateće ulje.
Onako osobno,
ne preporučujem sirove surimije,
a vi kako vas volja ;)
P.S.
Kad bi bio neozbiljan preporučio bi jastoga
i to netom izvađenog iz mora,
jasno, na buzaru :)))
Eto, za promjenu, malo ribe ;)
Eh da, znam, valjda,
slika govori bar tisuću riječi,
pa kao ne trebam ništa reći, ali eto,
radi se o dimljenoj skuši, domaćem kruhu,
mliječnom namazu s vlascem i
kiselim krastavcima.
7 dag oslića ala bakalar ... 170
5 dag domaćeg kruha ... 110
10 dag kiselih krastavaca ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, list peršina, limun
Ovo je forma moje omiljene večere.
Kao što se da lako uočiti, radi se o šablonama,
mijenja se riba, vrsta kruha i povrće, ali sve bitno je isto ;)
Oslić u konzervi je iz nekog razloga dosta rijedak.
Ovaj mi je odličan, samo pun je ulja,
i ja ga nastojim iscijediti.
Ovdje je izašlo 0,3 dl.
10 dag srdela ... 120
5 dag kruha ... 110
10 dag kisele paprike ... 20
0,1 dl ulja ... 90
papar, list peršina
- otvori konzervu ribica i teglicu paprika
- serviraj uz kruh, sve malo začini
* ulje iz konzerve ocijedi
Gdje uloviti 10 dag srdela, jedino u konzervi ;)
P.S.
Ovo nije obrok od petka, nego od neki dan,
u međuvremenu je bio i oslić ala bakalar,
danas idu dimljeni fileti skuše, dakle,
jedem ribu svako malo, a kada ovo ludilo prođe
jest ću je i češće i to ne samo konzerviranu ili onu zaleđenu.
5 dag dimljene češnjovke ... 200
15 dag krumpira ... 120
15 dag kiselog zelja ... 30
sol, papar, lorber
- u lonac stavi sve sastojke, prelij vodom, začini
- kuhaj pola sata
Kod ovakvih jela juhu serviram odvojeno od suhog dijela.
I kisela juha i sve ostalo bilo je odlično ;)
Ovo je moj omiljeni način kuhanja.
Što manje petljanja bilo koje vrste i što manje posuđa.
P.S.
Trenutno mi stiže novi lonac za pećnicu.
S njim bi trebao i taj način pripreme hrane biti puno jednostavniji.
- i opet, miješano mikserom sa spiralnim nastavcima
- ima integralnog i običnog brašna, sezamovih sjemenki, germe, soli ...
Moja preporuka za idući puta je da se sjemenke sezama lagano isprže prije nego se umiješaju u smjesu. Ovako se ne osjećaju u onoj mjeri kako smo navikli u pecivima sa sezamom.
Za sve nevjerne tome, ovaj je kruh ispao baš izvrsno ;)
Eh da, treba pomalo trošiti germu i brašno,
jedino, nekako mi prelako ide.
P.S.
Zanimljivo, izgleda kao kruh sa sedam kora,
ali zapravo mu je kora skroz mekana, to je zbog pokrivanja mokrom krpom.
6 dag paniranih pilećih štapića ... 140
0,05 dl ulja ... 50
15 dag meksičke mješavine ... 110
- kukuruz, grašak, crvena paprika
2 dag laganije majoneze ... 130
tucana crvena ljuta paprika
- isprži paniranu piletinu na malo ulja
- serviraj uz salatu od meksičke mješavine povrća i majoneze
Meksička mješavina je iz konzerve, panirani pileći štapići gotovi, smrznuti, a majoneza Heinz, isto gotova. E pa sad, mislim da je ovdje moje kulinarsko umijeće fakat došlo do izražaja. Zaključio sam da fali malo ljutine i slavodobitno dodao tucanu ljutu crvenu papriku, koja je dosta jaka, ali ono što je kod nje najbolje je to što ima baš seksi naziv, onako sirovo južnjački, da ne velim piroćanski ;)
Inače, ideja za povrće i majonezu je došla iz pitanja zašto francusku salatu uvijek radimo na identičan način?
Jasno, petljanje s puno sastojaka se ne uklapa u moju gastro filozofiju, ali ovako, kada je sve već pripremljeno, nije problem otvoriti i pomiješati.
5 dag tune ... 60
5 dag integralnog kruha ... 110
10 dag kisele paprike ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
češnjak, svježi list peršina
- koristim tunu iz vlastitog soka,
a onda dodajem svoje maslinovo ulje
Volim ovakve krajnje jednostavne i ukusne,
a nutritivno vrlo kvalitetna obroke ;)