Mehagina kći https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

petak, 04.09.2020.

Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica se nalazi na području južno-dinarskog krša sa ulazom na samom rubu Popovog polja, nekih 300 m istočno od sela Zavala, na samo 12 km vazdušne udaljenosti od Jadranskog mora.

Pećina Vjetrenica je hidrološki aktivan protočni speleološki objekat sa čak 4 vodena toka, te više desetaka manjih periodičnih tokova sa podzemnim jezerima. Prosječna temperatura u ovoj pećini iznosi cijele godine 11 stepeni, a ime je dobila jer na nekim mjestima mnogo duva. Godine 1952. je proglašena kao zaštićen spomenik prirode, a 1965 svrstali su je u kategoriju specijalnih geoloških rezervata. Za preliminarnu listu svjetske baštine UNESCO-a, kandidirana je 2004.g.

Za turiste je prilagođena na 650 metara dubine, tako da je do te dubine urađena rasvjeta.

U ovoj pećini obitava preko 150 podzemnih životinjskih vrsta, a najpoznatiji predstavnik endemskih vrsta je čovječija ribica.

Na prošlom postu sam napisala o rimskom nalazištu Mogorjelo, a ova pećina nije daleko od Mogorjela i Čapljine. Toplo preporučujem. Od svih pećina koje sam do sad vidjela, ova je bez sumnje najljepša , sa nekoliko ogromnih dvorana koje prave eho, a o ljepoti stalaktita, stalagnita....da i ne govorim.












04.09.2020. u 20:48 • 14 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.