Mehagina kći https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

srijeda, 01.07.2020.

Iz mog dnevnika...( Višegrad u Mađarskoj)

Nema samo Bosna grad Višegrad, ima ga i Mađarska. Prije tačno 8 mjeseci prvi put sam vidjela ovaj grad, tj. ono najvažnije u tom gradu : ostatke od srednjovjekovne utvrde.
Od Budimpešte je sjeverno blizu Slovačke granice, a njime je stolovao hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin. Moji prijatelji iz Budimpešte doveli su me u ovo mjesto gdje slučajni turista nikako ne može zalutat. Hvala im.

Ostaci ovog grada, donekle me podsjećaju na Pompeje, ali naravno nisu kao Pompeji.

Matija Korvin je bio jako značajan i pravedan vladar. Volio je umjetnost i kulturu, što se može vidjeti i na ostacima grada. Imao je tri žene, ali ni jedna mu nije dala potomka. Jedini potomak je bio sin Ivan, ali nezakoniti sin, bolje reć- vanbračni, al ono priznat. Kralj je imao nadimak Corvus, što bi u prijevodu sa latinskog značilo “gavran” a taj gavran je upravo i bio sastavni dio njegovog grba. Kad se borio protiv Osmanlija zauzeo je u Bosni - Jajce, Tešanj i Srebrenik (Srebrenik ima fantastičnu kulu-ukucati u gugl-sva je u stijeni), ali borio se i protiv čeških kraljeva kao i protiv rimsko-njemačkog cara Fridrika III. Zahvaljujući Matiji, Budim je sređen u renesansnom stilu.

Ostao je u sjećanju običnog naroda uz izreku: “ Pokle dobri kralj Matijaš spi, nikakve pravce ni”.

Evo par fotki enterijera i eksterijera utvrde Matije Korvina:









Oznake: Putovanja

01.07.2020. u 06:45 • 38 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.