Mehagina kći https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

subota, 20.06.2020.

Vodopad "Kravica" u Ljubuškom

Kada je učiteljica napustila školu i otišla u varoš, na njeno mjesto dolazi učitelj kojeg su dječaci prozvali „Paprika“. Učitelj maltretira i tuče djecu tako da djeca počinju da bježe iz škole. Vođa dječaka je Jovanče a osim njega tu su i Lazar Mačak, Stric, Đoko Potrk, Nikolica sa prikolicom, Nik Ćulibrk, Vanjka Široki i djevojčica Lunja. U „Prokinom gaju“ družina pravi svoj „logor“ kojem daju ime „Tepsija“. Tu bježe iz škole i druže se po cijeli dan. Jednog dana Lazar Mačak i Jovanče otkrivaju prolaz u neku podzemnu pećinu. Kada se učitelj „Paprika“ požali knezu da djeca ne dolaze u školu, zajedno sa poljarem Lijanom i roditeljima oni organizuju potjeru i pronalaze skrovište djece. Zahvaljujući Nikoletini Bursaću oni ipak oslobađaju djecu i odluče da odu u varoš da pronađu učiteljicu Lanu koja se vraća u školu.

Uskoro počinje rat. Dječaci koji su se do juče igrali postaju aktivni učesnici i svjedoci tog rata. Pomažu partizanima i otkrivaju im tajnu pećinu, učestvuju u odbrani sela zajedno sa borcima i postaju partizanski kuriri. Na kraju odlaze u rat sa nadom da će se ponovo vratiti u Prokin gaj i u svoj logor Tepsiju.

Ovo je radnja iz filma “Orlovi rano lete”i istoimene knjige Branka Ćopića, a snimljen je baš u Ljubuškom na vodopadima Kravice. Glumio je tu nama dobro znani Čkalja I nezamjenjljivi Ljubiša Samardžić. Ljubiša je bio Nikoletina Bursać, poznati partizan heroj.

Kravice se nalaze na rijeci Trebižat, a visina slapova je između 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod promjera 120 metara. Od dna do vrha slapova izrasla je trava, mahovina i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole.

Prvi put sam ovdje bila baš danas i mogu reć fino je.

U vrijeme kad sam ja bila dijete, za neku djecu su običavali reći da su kao orlovi koji rano lete. Njih su nazivali i genijalcima, a ja nisam pripadala takvima, a-a! No, međutim, većina takve djece su završili kao kokoške. Pa ja, de ti budi genijalac u kokošinjcu!





20.06.2020. u 23:03 • 21 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.