AnaM

četvrtak, 08.06.2017.

Intelektualac ...


Prošle godine iz inkubatora na svijet je došla gomila pilića. Neki veće, neki manje sreće, neki prosječni, neki odmah dobili imena i postali ljubimci.Za njih smo mi sigurno bili dinosauri, pa ću nas tako i zvati u priči.
Kao i u ljudskoj zajednici i pilići imaju svoje zakone. Kao najvažniji, borba za opstanak i borba za vlast, jer samo najjači opstaju. Dinosaurica (meca) nije mogla vjerovati koliko okrutnosti ima u tim malim medenim žutim pufnicama.
Kad bi dosuli hranu u njihove hranilice svi bi dotrčali, gurali se i jeli brzo.
Jedno pile se izdvajalo. Nije jurilo, nego je čekalo sa strane da se svi najedu, pa ako mu nešto ostane. Kad bi svi napravili klupko navečer i zaspali ono je bilo na samom kraju. Jedino je dotrčalo kad je sipana voda u pojilicu i tad je žedno pilo dok ga jači ne bi izgurali.Dinosaurusi su ga prozvali Intelektualac jer je bio uvijek nakako izdvojen, zamišljen, nije skakao, nije se igrao s ostlim pilićima. Puna dva mjeseca je dinosaurusu trebalo da shvati da nešto nije u redu. Intligencija i znanje u uzgoju pilića očito mu nije jača strana. Pile bi dotrčalo samo kad bi se voda puštala u mlazu, prišlo bi hranilici tek kad su ostali kljuckali po njoj, nije se igralo s drugima ...
Maleno pile nije vidjelo.
Sreća, njegovi još nisu to shvatili, ubili bi ga. Kako je raslo i kako su ostali postajali agresivniji, Intelektualac se povlačio u kut. Ljeto je prošlo, svi su porasli, a Intelektualac je postao najljepša koka. Jurio je svojima jer je bio cijeli dan izdvojen ogradom. Koke su ga odmah počele kljucati, a pijetlovi skakati na tu koku koja ih nije ni pogledala nego se samo šetala njima pred nosom.
Padali su prijedlozi što sa intelektualcem ?? Najčešće je bilo, supica ... Meca dinosaurus je tulio i nije dao svoje pile koje je trčalo u zaštitu čim se nešto strašno počelo događati. Na selu se stalno nešto strašno događa, i golub je užas, jedino je Albi dobrica uvijek legao pored mreže kao da ga čuva. Jednog dana jedan vidjeniji gost, kome se ne može odbiti kad nešto traži, poželio Intelektualca. Nije ga dobiojer je meca pobjegao sa Intelektualcem i sakrio se. Dinosaur je odnio pobjedu, a gost velikog pijetla.
Koke ostale u zimskom smještaju, a dinosauri krenuli u civilizaciju, Intelektualac je ostao na selu, iako sam sigurna da je mogao biti kućni ljubimac u soliteru, ali ... da je krokodil ili bilo koja ptica, životinja, moglo bi ... No, nećemo o tome.




Na proljeće sve je počelo da se budi Intelektualac je šetao sam po cijelom vrtu, mirisao ruže, kljuckao sjeme na užas nekih ... i radovao se životu. Jednog dana veliki pijetao je preskočio ogradu i ... ma, prasac jedan, samo čini mi se da se Inteletktualc nije mnogo bunio.
Njegovi parnjaci su postali sve jači, nisu ga trpjeli, pijetlovi su imali druge koke i Intelektualac je ostao sam.Trčao je svojima, nisu ga htjeli, Albi nije njegovo društvo, a ni dinosauri ... Vrijeme je teklo i maleni Intelektualac počeo je gubiti volju za životom. Nije htio više trčati vrtom, nije ga interesovala ni hrana, niti se okretao na zvukove vode koja teče ... Htio je svojima, pa makar ga i ubili ...
Onda su stigli novi pilići, maleni, zastrašeni od velikog svijeta, čudnih zvukova. Stisnuti uz sam zid kokošinjca drhtali su bojeći se noći. Intelektualac je naherio glavicu, poslušao nove zvukove blizu kaveza, i legao uz samu ogradu. Tko zna što im je na njihovom jeziku pričala cijele noći, objašnjavale, tješila. Ujutro su maleni ležali uz ogradu pored Intelektualca. Spojili smo kaveze, pa šta bude. Jedan trenutak su se gledali, osluškivali, čekali. Onda je daleko iz nekog gena proradio Intelektualcu materinski instinkt, maleni pilići rodjeni u inkubatoru dobili su mamu. Veslo su se penjali na nju, kljuckali je, zavlačili se pod njeno perje, a ona je samo sjedila nije smjela ni mrdnuti da čarolija ne nestane ...Imala je nekoga, volili su je, i ona nhih.
Polako je počela piti vodu, svi za njom. Neki nestaško je poletio na hranilicu, a Intelektualac je dostojanstveno poveo svoje jato.
Nije prošao ni dan veselo su svi kljuckali i radovali se životu. Koke koje leže na jajima odbace piliće poslije dvadesetak, mjesec, dana. Intelektualac je sa svojima puno duže. Postala je nekako sigurnija, zahtjevnija, vesela koka. Jedino joj se nije dopalo kad je snijela jaje, pa je to bijelo, veliko, što ju je sigurno namučilo, dobro iskljuckala. Sa sljedećim je već išlo bolje ...
Intelektualac uživa, raduje se životu i čak pokušava preleti sa svojim pilićima iz kaveza u slobodu.Našla je svrhu svog života…

Oznake: Priče sa sela...

- 21:10 - Komentari (41) - Isprintaj - #