Komentari

izgubljenaugalaksiji.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


 • Galaksija

  Fotografija je uslikana u jednoj stomatološkoj ambulanti, a drugi prilog je screenshoot iz spomenutog zakona.

  Morala sam provjeriti. Nažalost je prilog, a na žalost je prijedložna konstrukcija. Pravila je veoma lako zaboraviti. :)))

  avatar

  19.09.2023. (01:02)    -   -   -   -  

 • Euro

  Normalno ovdje u Njemackoj svugdje traze Personal Ausweis.

  avatar

  19.09.2023. (06:29)    -   -   -   -  

 • supatnik

  Samo treba onim objektima u kojima se zakon prekrši oduzimati dozvolu za rad i sve će bit kako treba, svi koji nisu sigurni tko je maloljetan a ne žele tražiti osobnu jer nemaju pravo, ne moraju to smeće, alkohol i druge budalaštine prodavati uopće, inače treba i onima u bankama zabraniti da traže osobnu i svima ostalima

  avatar

  19.09.2023. (06:34)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Zakon bi trebao služiti da se sprovodi, a ne preskače.

  avatar

  19.09.2023. (06:55)    -   -   -   -  

 • morska iz dubina

  U praksi zakonodavstvo služi ne da se primjenjuje nego da se u njemu traže rupe.

  avatar

  19.09.2023. (07:31)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  Kad je moja hčera još pušila cigare, jednom so od nje tražili ličnu kartu ( manja je od mene koja imam 167 cm) pa joj nisu vjerovali da ima 28 godina...sada jih ima 35:)))

  avatar

  19.09.2023. (07:46)    -   -   -   -  

 • Annabonni

  Svi oni to znaju iza pulta, ali prodaja ide unatoč !

  avatar

  19.09.2023. (09:27)    -   -   -   -  

 • Blogokviz

  U opisanom slučaju je očito (ako se to tako dogodilo) da su policajci krivo interpretirali zakon. Službenici i zaposlenici na raznim mjestima, u fini, pošti, banci, kao i na kioscima i u trgovinama, u slučajevima kada je to propisano zakonom, imaju pravo zatražiti na uvid identifikacijski dokument, a osoba od koje se taj dokument traži nije ga obavezna predočiti, no u tom slučaju zaposlenik je (ako je to tako propisano zakonom) obavezan uskratiti uslugu.

  avatar

  19.09.2023. (09:58)    -   -   -   -  

 • smjehotvorine

  sve je poludjelo, ukratko...

  avatar

  19.09.2023. (11:26)    -   -   -   -  

 • NF

  pričaj mi nešto o pravednosti

  avatar

  19.09.2023. (11:29)    -   -   -   -  

 • kako_ti_kupus

  sve je to zakurac. jer će onaj koji misli pušit ili pit tražit od punoljetnog da mu kupi, i jel to onda znači da će se provjeravat nadzorne kamere za takve 'prekršaje'?

  avatar

  19.09.2023. (12:06)    -   -   -   -  

 • j.

  Mislim da je ovdje jasno kako je ipak glavni problem u policiji koja i pored paragrafa br. 23. propisa kojeg si pronašla na zakon.hr tvrdi da prodavač nema prava tražiti na uvid osobnu iskaznicu.
  Bilo bi zanimljivo vidjeti kako će prekršajnu prijavu iz paragrafa 40. (koliko vidim, nije predviđena prijava inspekciji za oduzimanje dozvole za rad, to su ipak ozbiljnije stvari, recimo kad u blagajni imaš trideset centi manje nego si otkucao) napisati policajac koji drži da isti taj prodavač nema ovlasti tražiti osobne iskaznice na uvid.
  Mislim da je sa policijom nužno ako se želi išta postići komunicirati isključivo mailom; ništa šalter, ništa telefon; zamijetio sam da je postupanje kada nema pisanog traga takvo da se otklanja bilo kakva nadležnost i odgovornost; kada se uputi mail stvar je ipak drugačija, od pogrešnog parkiranja nadalje. Zato naše policijske postaje kriju mailove po svojim webovima, kraj svih projekata, programa, izraza suradnje i poziva na zaposlenje - kao zmije noge; možeš naći samo mail policijske uprave, ali nije ni to loše, kada gosn načelnik zagrmi, riješite mi ovo, i dve slađe, odma!
  To što su mu jutros otkaz kuvertirala trojica vježbenika i što još bar sedmorica vode sporove radi isplate prekovremenih po kolektivnom, to je manja briga.
  Veži konja đe ti gazda kaže, to je uvijek bio osnovni model postupanja u gazdinskom - domaćinskom okružju; ovdje je gazda zapovjednik postaje koji znade da je najbolji slučaj onaj s kojim nemaš ništa, pa u tom smislu svako malo održi govor svojim pozornicima kada ih postroji s dvorište strane postaje.
  - Slušaj vamo, šespet! Najbolji policajac u birtiju ulazi kad su svi na podu, jesi zapamtio?

  avatar

  19.09.2023. (12:27)    -   -   -   -  

 • sewen

  Ja koliko znam, maloljetnicima se ne prodaje ni alkohol niti duhanski proizvodi..... Jeste li čuli da sad mladi uzimaju neka punjenja koja izazivaju smjeh a jako su opasna po zdravlje... I sve se prodaje legalno. :((((

  avatar

  19.09.2023. (12:55)    -   -   -   -  

 • Viatrix

  Mislim da je dijete u pravu što se tiče duhana.

  avatar

  19.09.2023. (19:24)    -   -   -   -  

 • dražeN ;)

  kad si na dnu hranidbenog lanca prirodno je popušiti
  p.s.
  ja kao jaka jedinka, niti pijem, niti pušim, ali zato lažem kao pas

  avatar

  19.09.2023. (21:21)    -   -   -   -  

 • Flekserica

  Blogokviz je pravilno interpretirao zakon, barem je tako ovdje u Njemačkoj, a obzirom da je Hrvatska u EU ionako su zakoni manje više kopipejstani. Ima različitih dobnih granica za različite proizvode. Počinje sa ograničenjima od 12 godina, npr. na filmove, video igrice ili dio novogodišnjeg repertoara (različite vrste petardi i slično), preko pive i vina [16 godina) do žestokog alkohola (18 godina). Ukoliko prodavač sumnja da kupac nije dovoljno star za kupiti neki proizvod, ima ne pravo nego obavezu tražiti osobni dokument (pokazna i slično se ne priznaje) jer je u protivnom on u prekršaju ukoliko toj osobi proda nešto što ne smije. Onome tko nema kod sebe ili ne želi pokazati osobnu, predmet s ograničenjem dobi se skida s trake i gotovo. Može se nastaviti na glavu, može imati potvrdu potpisanu od babe da je alkohol ili duhan za nju - prodavač mu ne smije prodati ni jedno ni drugo. Dakle, ne da prodavač nema pravo tražiti osobnu nego onaj od koga se traži ima pravo ne ne pokazati ju ali onda prodavač ima dužnost ne prodati mu jer mu u suprotnom prijeti novčana kazna plus opomena od poslodavca. Minimalna kazna za prodaju alkohola maloljetniku je 300 eura, za duhanske proizvode 200 a u slučaju da se stvar ponovi i do 50000 eura. Tako da policija potpuno krivo interpretira stvar.

  avatar

  19.09.2023. (21:24)    -   -   -   -  

 • WORLD OF A DREAMCATCHER

  Na žalost to je naša država. Pravila su da nema pravila osim kad ih ima :))) pa eto svakodnevno si postavljam isto pitanje-tko je ovdje lud?

  avatar

  19.09.2023. (23:05)    -   -   -   -  

 • Galaksija

  Blogokviz, tužno je i sramotno da policija krivo interpretira zakon. :) Mogla sam se tada raspravljati, mogli su me legitimirati, ali u istom trenu sam znala da nema smisla.
  Flekserica, znam, sve znam, ali to će tek početi vrijediti u Hrvatskoj za jedno desetak godina. Ako i tada. :)
  Supatnik ima pravo. Trebalo bi. Jedino što promjene slabo naviru. Ha, možda su ljudi zadovoljni sadašnjim stanjem.
  Svima nam je sve jasno i slažemo se! Hvala! :*

  avatar

  20.09.2023. (00:26)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  Justicija spava snom pravednika....

  avatar

  20.09.2023. (01:17)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  znači, to je kao pas koji lovi svoj rep

  avatar

  21.09.2023. (13:23)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...