nedjelja, 19.06.2016.

Farida Khalaf - Djevojka koja je pobijedila ISIS

Farida Khalaf - Djevojka koja je pobijedila ISIS
Andrea C. Hoffmann - Faridina priča
U izdanju FOKUS na hit

Farida živi bezbrižnim životom u svom selu Kocho, u Iraku. Dane provodi u igri s braćom, rođakinjama i prijateljicama. Obožava matematiku i sanja da će jednog dana postati učiteljica. I dok ona provodi ljetne praznike u druženju s prijateljicama, nevolja se približava. ISIS je prešao granicu i stigao u u Irak, u ljeto 2014.godine. Svaki dan u napetosti gledaju vijesti, nadajući se da im se ISIS-ovci neće približiti. Borci ISIS-a opkolili su Kocho, zahtjevaju od njih da prijeđu na islam i bit će posteđeni. Oni su to odbili. Zarobili su žene i djecu, muškarce odveli na streljanje. I onda kreće muka... Djevojke su odvojene od svojih majki, odvedene u daljnje zatočeništvo gdje ih prodaju, tuku i siluju. Farida je mjesecima u ropstvu, proživljava takve strahote koje se riječima ne daju opisati.. Ali uspije pobjeći...

Ova tema u meni izaziva bijes, ne podržavam nikakvo nasilje "u ime vjere", a niti ovaj fanatizam. Šokirana sam načinom ponašanja prema ženama, vjerujte mi, pa prema stoci se bolje ponaša. Grozne stvari proživljavaju djevojke u zarobljeništvu, toliko grozne kad su spremne na samoubojstvo. U isti tren sam oduševljena borbom i hrabrošću Faride da im se suprostavi iako zna da će dobiti gadne batine, njenim bijegom iako ne zna gdje će završiti.
Svakako morate pročitati Faridinu priču, morate se uvjeriti na šta su sve ljudi spremni "u ime vjere", morate posvjedočiti Faridinoj hrabrosti.

"Preživjela sam da bih im pokazala da sam jača od njih."

Farida sada živi u Njemačkoj.
Želim Faridi svu sreću ovog svijeta i da uspije u svom životu,da njeni ožiljci barem malo zarastu i da bol barem malo popusti.
Napisala Dijana Mandić

- 17:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Jojo Moyes - Tu sam pred tobom

Jojo Moyes - Tu sam pred tobom
U izdanju Profil

Lou je izgubila posao nakon 6 godina. Ima dečka Patricka kojem je važnije trčanje od nje i ima ludu obitelj koja ju podcjenjuje.
Nakon duge potrage za odgovarajućim poslom, Lou prihvati posao njegovateljice kvadriplegičara Willa.
Will je stradao prije 2godine u prometnoj nesreći, a dotada je živio punim plućima i bio ovisan o adrenalinu. Sada je, na žalost, ovisan o tuđoj pomoći i brojnim lijekovima i zbog toga je ogorčen i razočaran svojim životom. Lou, u početku to nije znala, je zaposlena na 6mjeseci kako bi unijela vedrinu u Willov život. Kada Lou saznaje za strašan Willov plan, želi se maknuti od njega,ali ipak pristaje ostati uz njega i pokazati mu bezbroj mogućnosti. Lou se svim silama bori da usreći Willa.
Hoće li Lou uspjeti u svom naumu?

Svi koji se pitaju treba li zaista paketić maramica uz ovu knjigu, moj odgovor je ne, ne treba paketić već cijelo pakiranje, moj jastuk je bio potopljen suzama. Odmah da vam kažem, ovo nije klasični ljubić s tipičnim krajem, ono vjenčali su se, živjeli sretno s hrpom djece. Mnogi od vas su ili će biti razočarani i bijesni ovakvim krajem, ali ja mislim da drukčije nije ni moglo biti.
Ovo je priča o ljubavi, o odluci da pustiš onoga koga voliš, da onom koga voliš pružiš sve. Znam da svi zamišljaju hepi end, zamišljala sam ga i ja dok se nisam stavila u pozicije glavnih likova i shvatila da bi i ja tako, možda, postupila.
Ovo je jedna realna, tužna i potresna priča o životu, jer život nije bajka i nikad neće biti. Uz ovu knjigu ćete se od srca nasmijati( morate se nasmijati Louinim pčelastim tajicama), plakati kao nikad do sada i još dugo,dugo vremena će vam se motati u glavi.
Da li je to sve bilo sebično ili ipak nesebično, puštam da vi sami odlučite.
Napisala Dijana Mandić

- 17:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.06.2016.

Lauren Groff - Sudbe i srdžbe

Lauren Groff - Sudbe i srdžbe
U izdanju Profil

Lotto i Mathilde su mladi,zgodni i zaljubljeni. Potajno su se vjenčali u 22.godine. Svi njihovi prijatelji su zavidni i predviđaju im brzi kraj sreće.
Priča je podijeljena u 2 dijela - Sudbe i Srdžbe. Prvi dio je Lottova priča. Rođen je bogat i mažen klinac, imao je sve što poželi. Nakon smrti oca postaje problematičan klinac kojeg majka šalje u internat. Tamo upoznaje ljubav prema kazalištu i glumi. Vodi razuzdan život. Upoznaje Mathildu i odmah se zaljubi, štoviše odmah ju i zaprosi.Vjenčaju se nakon 2 tjedna veze. Mathilde nema obitelj i ima tužnu prošlost iza sebe. Lottova majka, nezadovoljna njegovim odabirom supruge, odriče ga se i razbaštini ga. Lotto bezuspješno pokušava ostvariti velike glumačke uloge, dok se Mathilde bori s raznim poslovima da prežive. Oduvijek ga podupire,ali ona ne želi ostvariti Lottovu veliku želju, ne želi djecu. Napokon otkriju u čemu je Lotto uspješan i on započinje pisati drame. Postaje jako slavan. Nakon dugog niza godina, otkriva tajnu svoje žene. Što je to Mathilde skrivala od njega? Može li opstati brak koji se temeljio na lažima??
Drugi dio romana je o Mathilde i tu saznajemo sve...

"Ipak, postoje laži izrečene riječima i laži načinjene od tišine..."

Ovaj roman je jedno čudo. Potaknut će u vama najčudnije emocije kad upoznate Mathildine tajne. Zapitat ćete se kako je to sve moguće skrivati tolike godine i praviti se nešto što nisi. Poželjet ćete preispitati svoj brak ili vezu.
Roman je pisan na čudan način, totalno drukčiji način od onog na kojeg sam navikla, jako hladan ( upravo kao da sam čitala nečije bilješke s predavanja ili popis obaveza). U početku će vam se činiti jako dosadan ( i meni je, skoro sam odustala od čitanja), ali obećajem da će vam postati zanimljiv i napet kako dolazi do drugog dijela, do Mathildine priče ( jer ipak smo mi žene kompliciranije ;) ). Nećete moći ispustiti knjigu iz ruke i dugo ćete o njoj razmišljati. Posebno me privukla naslovnica ( morate priznati, prekrasna je),ali priča koja se krije unutar korica je fenomenalna i sigurna sam da ću je ponovo pročitati i sretna sam što će ova knjiga krasiti moju policu.

Napisala Dijana Mandić

- 23:04 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.06.2016.

Christina Lauren - Prekrasan gad

Christina Lauren - Prekrasan gad
U izdanju Stilus Knjiga

Choe Mills je uspješna, mlada žena, na korak do diplome i radi u velikoj korporaciji, desna ruka svom šefu.

"U ovom slučaju, bila sam desna ruka koja ga je većinu dana željela zviznuti posred njegova prokletog lica."

Njen novi šef, Bennet Ryan, koji je došao preuzeti obiteljski posao prije 9 mjeseci, zagorčava joj život. Ali on nije običan šef, on je prekrasan gad. Bennet je zapravo opsjednut s Chloe, neprestano sanja o njoj, želi ju i ne želi ju.

"Želio sam je više nego ijednu ženu koju sam dosad upoznao. No veliki je problem bio i to što sam je mrzio."

Iako je to kršenje njegovih pravila o uredskim aferama, Bennet poklekne i upušta se u avanturu u uredu, tj bolje rečeno po cijelom uredu. Potpuno gubi kontrolu nad sobom.

"Moj savršeno ustrojeni život urušavao se oko mene,a meni je samo bilo stalo do toga da je osjetim."

Međusobno se jako privlače iako oboje shvaćaju da griješe i znaju da će morati prekinuti s tim. Jesu li dovoljno snažni da se odupru očitoj kemiji između njih? Mogu li zanijekati osjećaje koji su se počeli javljati?

Ovo vruće štivo natjerat će vas da se dobro zacrvenite dok čitate "khm" trenutke između Chloe i Benneta. Zatrebat će vam i lepeza i čaša hladne vode da se malo rashladite od vrućih sastanaka ljubavnika. Neobično duhoviti razgovori, tj prepirke između Chloe i Benneta nasmijat će vas do suza.
Ovaj neobični spoj romantično - ljubavne priče i erotike dirnut će vas i definitivno nećete ostati ravnodušni. Fenomenalno štivo koje preporučam. Jedan dobronamjerni savjet - nemojte ga, kao ja, čitati u prepunoj ordinaciji, mogli bi zaraditi začuđene pogleda (tipa onog, vidi ove ludare) kad odjednom prasnete u smijeh.

Napisala Dijana Mandić

- 21:56 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.06.2016.

Jessie Burton - Minijaturistica

Jessie Burton - Minijaturistica
U izdanju Profil

Nella, mlada djevojka (18godina), dolazi u kuću svog novopečenog supruga, Johannesa. Umjesto tople dobrošlice supruga, dočeka ju Marin, njegova neobična sestra i sluge, Otto i Cornelia. Nella provodi dane istražujući po kući,uz stalnu pratnju ogorčene i bahate šogorice. Johannes, iako noći provodi u kući, još nije posjetio postelju svoje mlade supruge. Kako bi malo zaokupio Nellu, Johannes joj poklanja skupu vitrinu, minijaturnu repliku njihove kuće. Nella ne zna što bi s tim neobičnim poklonom iako ju je na prvi pogled impresionirala minijatura kuće s 9 soba.
Uskoro počinje otkrivati tajne koje skrivaju ukućani.

"Nella,kad zaista upoznaš neku osobu, kad vidiš ono što leži ispod lijepih gesta i osmijeha, kad vidiš bijes i kukavni strah koji svi mi skrivamo - tada je oprost sve na svijetu."

Nakon narudžbe predmeta za svoju kućicu, Nella ostane šokirana sadržajem paketa kojeg je primila, njenoj narudžbi dodani su neki predmeti,a sve izgleda identično kao i originali u njihovoj kući. Odakle minijaturist zna kako izgledaju stolci u njihovoj kući, odakle on zna da imaju pse?
Iako je Nella odlučila prekinuti suradnju s minijaturistom, on i dalje šalje izrađene predmete. Uskoro otkriva da je minijaturist zapravo žena koju je susrela par puta i uvijek ju je čudno promatrala, kao da vidi u njenu dušu.

"Ali u njoj zakuca strah. Odabrala me,ali za što? Tko je ta žena koja me promatra izdaleka i prati moj život? Nagonski se okrene prema prozoru,kao da očekuje da će ondje vidjeti lice koje je promatra s ulice."

Tko je ta minijaturistica? Zašto Johannes još nije posjetio postelju svoje supruge?
"Jesu li te minijature odjeci ili pretkazivanja - ili jednostavno nagađanja?"

Ovo je knjiga koja se ne ispušta iz ruke.
Priča je od samog početka napeta, stalno vas navodi na čitanje i sa svakim okretom stranica vas iznova iznenađuje i očarava.
Prekrasno napisana priča o ljubavi, opsesijama, o krivom poimanju istine, spletkama i izdajama. U ovoj priči ništa nije kako se čini, a doza mističnosti čini ovu knjigu još boljom. Moja preporuka za ovaj fenomenalni roman.

Napisala Dijana Mandić

- 23:39 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.06.2016.

Sabrina Jeffries - U prinčevoj postelji

Sabrina Jeffries -Kraljevsko bratstvo - U prinčevoj postelji
U izdanju Naklada Neptun

Ovo je prva knjiga iz serijala o nezakonitim sinovima Princa od Walesa.
Alec Black, novopečeni grof Iversley, je bez prebijene pare. Zajedno sa svojom polubraćom, Drakerom i Byrneom, skuje plan.
Katherine Merivale sanja o udaji za svoju ljubav iz djetinjstva. Bogata je nasljednica,ali svoj novac ne može dirati sve do udaje i zato krije činjenicu da ima veliki miraz. I dok pokušava nagovoriti Sydneya na brak s njom, pogledi grofa Iversleya ju zaintrigiraju.
Grof Iversley je potpuno opčinjen Katherinom, ona je odlično rješenje za njegove financijske probleme,a uz to ga i neopisivo privlači.
Iako ju grof privlači, Katherine je i dalje uporna u nastojanjima da se uda za Sydneya i pristaje na grofov plan da on bude njen "mamac". Dok Katherine bezupješno lovi Sydneya zapravo je ona ulovljena u klopku zavođenja i besramnih poljubaca grofa Iversleya. No, hoće li se udati za njega? Što će se dogoditi kad otkrije da je Iversley s njom samo zbog novca? Može li se grof Iversley uloviti u "klopku ljubavi"?

Katherine nije još jedna praznoglava pripadnica aristokracije,a ne, iako nije klasična ljepotica ( zbog crvene kose, iako baš i ne razumijem zašto u to doba nisu smatrali crvenu kosu privlačnom) ona je obrazovana i pametna žena koja se zna izboriti za sebe. Ne vjeruje baš muškarcima zbog lošeg primjera u djetinjstvu i njenog razuzdanog oca.
Alec je još jedan tipični muškarac, zgodan i pristao, ljubav mu nije ni na kraj pameti,a zapravo ga je strah ljubavi i odbijanja.
Predivna priča, romantična s duhovitim razgovorima, brojnim zgodama i nezgodama, prepuna strasnih trenutaka. Potpuno će vas očarati i poželjet ćete da ste tamo, da svjedočite svemu kroz što Alec i Katherine prolaze. Radnja je dinamična i lako se čita. Ovo je svakako knjiga koju ću poželjeti još jednom pročitati.
Moja preporuka
Napisala Dijana Mandić

- 21:29 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O blogu

Pozdrav, dragi moji...
Ovaj blog je nastao kao "podrška" mojoj facebook stranici ( https://www.facebook.com/knjigekojeoduzimajudah/?ref=aymt_homepage_panel ) na kojoj pišem svoje osvrte na pročitane knjige.
Svako kopiranje mojih tekstova je izričito zabranjeno!

Linkovi

https://www.facebook.com/knjigekojeoduzimajudah/?ref=bookmarks