subota, 26.11.2016.

Gilles Legardinier - Sutra prestajem!Gilles Legardinier - Sutra prestajem!
U izdanju - Znanje
"Kad bih morala izgovoriti sve što sam zeznula, trebali bi mi mjeseci i mjeseci, i to ako bih govorila brzo..."

Julie je pojam onoga za što bi ja rekla "smotana k'o sajla". Eto, takva je naša Julie. Pada po stepenicama dok se oblači, padaju joj na um neke čudne zamisli. Ma sva je neka smušena i spetljana. Ali to nije ono najgore što može napraviti, bar ona tako kaže i tako kreće ova knjiga. Pripovijeda nam o najglupljoj stvari koju je učinila u svom životu. Samo ću vam reći da se radi o muškarcu (da, mi žene kao da poblentavimo kad su muškarci u pitanju).
Postaje opsjednuta svojim novim susjedom i upušta se u svakakve zgode i nezgode zbog njega.

Ovo je jedna urnebesno smiješna priča o ljubavi, prijateljstvu i odanosti.
Pripremite si maramice jer ćete plakati od smijeha na Juliene dosjetke (ima hrpa smiješnog monologa), a i na njene zgode, pardon, nezgode. Usput ćete i mnogo toga naučiti, kao npr da ne trčite bosim i mokrim nogama po pločicama i da ne gurate ruke u tuđe poštanske sandučiće. Više puta sam se našla začuđena kako je dobro muški autor okarakterizirao Julie, kako je dobro pogodio neke ženske misli. Morate se složiti sa mnom, sasvim mi je neobično da muškarac napiše ovakav roman.
U svakom slučaju moje preporuke za ovaj roman.
Napisala Dijana Mandić

- 09:31 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.11.2016.

Sylvain Reynard - Gabrielov zanos (2.dio trilogije)

Sylvain Reynard - Gabrielov zanos (2.dio trilogije)
U izdanju V.B.Z. online bookshop & clubUPOZORENJE: Ne čitati ako niste pročitali Gabrielov pakao!

Nakon svih problema s kojim su se suočili, Gabriel i Julia sada napokon uživaju jedno u drugome. Dok su daleko od svih, u Firenzi, mogu se potpuno prepustiti osjećajima i strastima. Povratak u Toronto donosi nove probleme i kvari idilu. Upleću se bivši partneri, a i Sveučilište. Gabrielova i Julijina veza je opasno zaljuljana.
Mogu li to prebroditi? Je li Juliji Gabriel važniji od karijere, može li zbog njega od svega odustati? Je li Gabrielu Julija važnija od svega?

Već sam prošli put rekla da me Gabriel oduševio, a danas mogu reći da me totalno osvojio. U ovom nastavku Julia i Gabriel se moraju suočiti s mnogim problemima i ova knjiga je priča o jačini njihove ljubavi, o onom što su spremni riskirati za svoju ljubav.
Dok u prvom nastavku sexa nije bilo do pred sam kraj knjige (što je čudno za sam žanr knjige), u ovoj knjizi ga ima, ali je to opisano i prezentirano s dozom ukusa da čak i oni koji nisu ljubitelji erotskih romana neće imati primjedbu.
U jednom dijelu knjige ulovila sam se kako brišem suze. Toliko me stresla i duboko pogodila Julijina bol i Gabrielova požrtvovnost da vam to ne mogu ni opisati.
Ovaj nastavak nam nosi snažnu poruku o ljubavi, a to je da ljubav može pobijediti sve,samo ako je prava.

Napisala Dijana Mandić

- 17:15 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Jonas Jonasson - Djevojka koja je spasila švedskog kralja

Jonas Jonasson - Djevojka koja je spasila švedskog kralja
U izdanju FOKUS na hitNombeko je naizgled obična djevojčica. Rođena je u siromašnoj četvrti Johannesburga i njena sudbina je bila zapečaćena. Nosit će kakicu cijeli život i vjerovatno će umrijeti od kakve boleštine, droge ili alkohola. Ali Nombeko je nekako uspjela to sve izbjeći. Sigurno se pitate kako?! E pa ona je bila iznadprosječno inteligentna i izrazito nadarena za matematiku. Spletom ludih okolnosti završi u službi vječito pijanog inžinjera koji je zadužen za proizvodnju atomskih bombi. Slučajno, sasvim slučajno, inžinjer proizvede bombu viška. Kad inžinjer umre, na Nombeko pada briga o bombi koja službeno ne postoji. Stvari se kompliciraju i ona nekako završi u Švedskoj, kod sinova jednog borca protiv monarhije, a jedan od tih sinova službeno ne postoji. Komplicirano, zar ne? Ali nije to sve, za petama su joj agenti Mosada jer ih je preveslala, a nakon nekoliko godina završi u kamionu s bombom, premijerom i kraljem, oteta...

Ovo je urnebesna komedija, komedija apsurda. Ovo ne bi sanjali ni u najluđim snovima, a kamoli da bi vam se to desilo u stvarnom životu, ali eto, u Jonasovoj mašti svašta je moguće. Vrlo nam je dobro prikazao odnos politike prema malom,običnom čovjeku. Svi mi znamo da je politika komplicirana dama, a bome, postaje još kompliciranija kad je u pitanju svjetski mir, održavanje mira, zataškavanje opasnog naoružanja. A kako će se jedna obična žena i jedan obični muškarac, koji zapravo ne postoji, snaći u tom kaosu,morate sami otkriti. U toj avanturi dobro ćete se nasmijati. Knjiga je krcata humora, sarkazma, a ja sarkazam jednostavno obožavam... Ja sam se odlično provela uz ovu knjigu, nadam se da ćete i vi!
Napisala Dijana Mandić

- 17:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.11.2016.

Kruno Šafranić - Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak - Puteljkovi prijatelji

Kruno Šafranić - Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak - Puteljkovi prijatelji
Naklada RedakSve započinje prije 17godina zamjenom beba u rodilištu. Ali nije to obična zamjena, zamijenili su "obično" i "čarobno" dijete.
Dejan, 17godina kasnije, odlazi k djedu provesti praznike, u malo zagorsko selo. Iste noći dešavaju se čudne stvari u selu. Jutro nakon, Dejan se probudi u šumi. Sam i izgubljen, skoro se smrznuo u gomili snijega. Pronalazi ga starica i spasi mu život. Dejan kreće natrag u djedovo selo,ali nitko nije čuo za to selo. Šuma kroz koju putuje je skroz čudnovata, a snijeg ne prestaje padati. Uskoro ga napadaju i vuci. Nakon nekog vremena pojavljuje se i Tajana, mlada čarobnica, i Dejan otkriva da se nalazi u Čudnovatom svijetu, svijetu između običnog i čarobnog, i mora krenuti u borbu protiv zlog čarobnjaka Rjeina kako bi spasio i svoj svijet i Tajanin. Putem im se pridružuju i Puteljkovi prijatelji, a svaki od njih posjeduje neke neobične moći,a svi imaju zajednički cilj - uništiti Rjeina.

Početak ove knjige podsjetio me Harry Pottera, a ja jako volim HP. Na početku me malo živcirao stil pisanja, prejednostavne rečenice (možda sam ja previše navikla na komplicirane rečenice ), ali odjednom sam uvučena u radnju i više ništa nisam primjećivala, osim vukova protiv kojih sam se borila zajedno s Dejanom ( a borba je bila baš napeta).
Kako vrijeme odmiče to radnja postaje još napetija, borbe protiv zlih stvorenja sve su gore i opasnije, borba za goli život na svakom uglu Puteljka.
Očarana sam i zadivljena, već dugo nisam čitala takav fantasy s tako dobro izmišljenim i zamišljenim svjetovima i stvorenjima, valjda još od HP(i ako mi je Kruno otkrio da nikad nije čitao HP - Kruno, pod hitno to ispravi - HP je legenda koju moraš pročitati). Radnja se prekida kad postane prezabavno i prenapeto i sad sam sva u elementu i jedva čekam taj nastavak.
Priča o prijateljstvu koja se krije iza glavne radnje je vrlo poučna i dirljiva, svatko bi trebao imati takve prijatelje. Krije se tu još ponešto, ali to morate sami otkriti.
Preporučam svima koji žele "pobjeći" iz ovog ludog svijeta u još luđi i magičniji svijet, svima koji se žele okušati u borbi protiv zla, magije.

Napisala Dijana Mandić

- 11:24 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Sylvain Reynard - Gabrielov pakao

Sylvain Reynard - Gabrielov pakao
U izdanju V.B.Z. online bookshop & clubGabriel Emerson je sve ono što žena može poželjeti, na prvi pogled. Zgodan, uspješan, bogat, ali je i strašno bahat i ne podnosi osrednjost. Svjetski poznat je stručnjak za Dantea i profesor na Sveučilištu u Torontu.
Na njegov seminar dolazi i mlada, zgodna Julia. Iako on nju ne prepoznaje, ona se njega itekako sjeća. Nikad ga nije zaboravila i još uvijek sanja o njemu. U Gabrielu se javljaju neki čudni osjećaji prema Juliji koje nikako ne može objasniti pa se užasno ponaša prema Juliji. Sve do jedne pijane noći... Tada se prisjeti svega što se desilo prije 6 godina i shvati da to nije bio san.
Ali, Julia je odustala... Čini se da je svemu kraj i da je odveć kasno...

Wooow,wooow... Pronašla sam svoju novu ljubav, Gabriela

Uff, totalno me oduševio, slaba sam na likove koji se mijenjaju kad se zaljube u pravu ženu. Gabriel je na početku knjige bio totalno fuj, ponašanje koma, ali kad je napokon shvatio tko je Julia postaje pravi anđeo.
Julia je u ovom romanu totalno idealizirana, kao što je nekad Dante idealizirao svoju Beatrice. Julia je u ovoj knjizi pojam ljepote, dobrote i čednosti. Sva mi je nekako smušena, plaha, ali zna i ona izbaciti kandže kad zatreba.

Nije ovo tipična trilogija na koje sam navikla, ne pršti sve od sexa, ali i dalje je to jedna jako uzbudljiva i senzualna knjiga. Dugo sam ju odgađala jer nisu svi nastavci bili dostupni,a sada mogu poželjeti samo da priča o Gabrielu i Juliji nikad ne završi.
Svakako pročitajte!
Napisala Dijana Mandić

- 11:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Laurie Frankel - Zbogom zasad...

Laurie Frankel - Zbogom zasad...
U izdanju V.B.Z. online bookshop & clubJeste li ikad poželjeli još jednom pričati s voljenom osobom koja više nije na ovom svijetu? Jeste, jelda? I ja sam, naravno, htjela bi priliku za još jedan razgovor, ma šta jedan, voljela bi svakodnevno razgovarati s njima, podijeliti neke svoje misli s njima. Glavni lik u ovoj knjizi smislio je način za to.

Sam je fanatični kompjuteraš. Radi u tvrtki za online pronalaženje partnera. I on sam pokušava naći djevojku, ali postojeći obrasci zadaju mu muku, zato on stvori poseban algoritam, algoritam za ljubav. Algoritam je spojio Sama s Meridith, i čini se da nije pogriješio. Algoritam je savršen, zapravo presavršen i zato Sam dobije otkaz.
Meredith umre baka. Ona je strašno potresena i nesretna zbog toga. Da bi ju utješio, Sam je napravio program kako bi Meredith i dalje "pričala" s bakom, i to sve na temelju starih e-mailova, SMS-ova, a zatim je uspio i programirati videochat s bakom. Meredith je oduševljena,a i pomoglo joj je preboljeti. Ali tada Dash, Meridithin bratić, dolazi na ideju da to mogu prodati i dobro zaraditi na tome,a i pomoći ostalima pa zajedno otvaraju tvrtku za komuniciranje s pokojnima. Sve je super, ali ipak nekako nastaju problemi...

Ovo je pomalo i smiješno, dobro sam se nasmijala na neke neobične razgovore Samovih mušterija s njihovim najmilijima na drugom svijetu, ali je to i tragično. Zapravo je to jako tužna priča o prolaznosti života. Sam je htio dati priliku drugima da se oproste od svojih pokojnih,da ih pokušaju preboljeti, ali nije računao na ovisnost o toj tehnologiji, a i on sam počinje koristiti taj algoritam i shvaća da nije to najbolje rješenje za bol.
Poučna je to priča o životu, ljubavi, svakako ju pročitajte, ostat će vam jako dugo u mislima...
Ali prije svega, recite svojim najbližima sve što osjećate prema njima, živite život, nemojte biti tek pasivni prolaznici kroz njega, iskoristite sve što vam se nudi, život je samo jedan,a i kratak je! Ostajte mi dobro!

Napisala Dijana Mandić

- 11:21 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

E. K. Johnston - Tisuću noći

E. K. Johnston - Tisuću noći
U izdanju Znanje"Prije nego što je, u potrazi za ženom, stigao u moje selo, Lo - Melkhiin je ubio tristo djevojaka. Ona među nama koju odabere postat će junakinjom. Dat će život drugima. Lo - Melkhiin nije se vraćao u isto selo sve dok se ne bi vjenčao s po jednom djevojkom iz svakog logora, svakog grada i svake četvrti unutar gradskih zidina - jer takav je bio zakon, koliko god niknuo iz beznađa. Ona koju bi izabrao, pružila bi nadu za budućnost, za ljubav, onima među nama koje bi ostale."

Lo - Melkhiin je neprestano tražio nove žene, s niti jednom nije bio zadovoljan i sve su umirale pod čudnim okolnostima, a rijetke bi preživjele noć, a još rjeđe i mjesec dana. Dolazi u njeno selo, želi uzeti najljepšu djevojku, njenu sestru, ali ona to neće dopustiti. Lo - Melkhiin ju izabere umjesto njene sestre i tek tada shvati njenu prevaru. Odlaze u njegov ksar, njegov dvor. Dok ju pripremaju za prvu bračnu noć, ona osjeća nešto čudno u zraku. Lo - Melkhiin dolazi u njene odaje, ona mu priča priču o njenoj obitelji. Sljedeće jutro ona je još uvijek živa.
Dani prolaze, a ona i dalje hoda među živima. Otkriva tajne ksara, saznaje da Lo - Melkhiin nije oduvijek bio takav, da ga je pustinja promijenila i da se nešto čudno desilo s njim. U isto vrijeme ima i čudne vizije svoje sestre.
"U ovom je ksaru bilo velike ljepote, no bilo je i puno toga ružnoga, kao i izvora straha."

"Nije umrla, a ja sam se pitao je li moguće da sam napokon uspio pronaći kraljicu zbog koje bih poželio zapaliti i samu pustinju."

Da li je samo priče održavaju na životu ili se u njoj krije nešto više? Može li ona spasiti sebe, ali i samog kralja?!

Pomalo je neobično prepričavati priču o ovoj bezimenoj junakinji, a još neobičnije je to što niti jedan lik nema ime, svi su bezimeni osim Lo - Melkhiina.
U ovoj priči je tanka linija između stvarnosti i magije, demona i božanstva, dobra i zla. Jednom kad se uvučete u ovu priču, nećete moći stati čitati. Svaka stranica vas vuče da otkrivate da li je preživjela još jednu noć, da otkrivate kakva se to vatra krije u njima. Mene je ova priča zarobila i oduševila.

Napisala Dijana Mandić

- 11:16 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O blogu

Pozdrav, dragi moji...
Ovaj blog je nastao kao "podrška" mojoj facebook stranici ( https://www.facebook.com/knjigekojeoduzimajudah/?ref=aymt_homepage_panel ) na kojoj pišem svoje osvrte na pročitane knjige.
Svako kopiranje mojih tekstova je izričito zabranjeno!

Linkovi

https://www.facebook.com/knjigekojeoduzimajudah/?ref=bookmarks