nedjelja, 16.07.2017.

Amy Harmon - Mojsijev zakon

Amy Harmon - Mojsijev zakon
U izdanju 24sata Knjige

"Ako vam unaprijed, odmah na početku, kažem da sam ga izgubila, bit će vam se lakše nositi s time. Znat ćete što se sprema, i zaboljet će vas. No moći ćete se pripremiti."

Nikakvo upozorenje me nije moglo pripremiti na ovo što sam pročitala. Ovo je bilo jako emocionalno i jako potresno "putovanje". Satralo me samo tako.



Mojsije je crack beba. Majka narkomanka ga je napustila odmah po rođenju, ostavila ga u praonici rublja u košari. Svi su znali njegovu priču i svi su ga sažalijevali, ali onda je odrastao u problematičnog klinca, a problematičnu djecu nitko ne voli. Uz tešku prošlost, još ima i neobičan "dar". Naime, on vidi mrtve ljude i slika ih, ali posvuda po zidovima. Neshvaćen je i ljudi misle da je potpuno "puknuo".
Ali Georgia je iznimka. Ona u njemu vidi nešto što nitko drugi ne vidi. Iako su je upozoravali da ga se kloni, čak i sam Mojsije ju je upozorio, ona se ne može maknuti od njega. I tako započinje njihova priča koja nije bila nimalo jednostavna.

"Priča o prije i poslije, o novim počecima i nepostojećim završecima. Priča manjkava i nesavršena, luda i šašava, a najviše od svega, ljubavna priča. Naša priča."

I upravo je takva ta priča. Knjiga se dijeli na "prije" ( doba kad su Georgia i Mojsije bili u srednjoj školi) i "poslije" (sedam godina kasnije). To "poslije" će vas potpuno uništiti. Ne želim previše spojlati, ali upoznat ćete bol koju nitko ne želi iskusiti dok je živ. Upoznat ćete ljubav koja ne poznaje granice, ljubav koju ne ograničava čak ni vrijeme ni prostor. Upoznat ćete i prijateljstvo, a vratit će vam se i vjera u nove početke.

Ova priča je za sve, za stare i mlade, za iskusne i neiskusne. Priča je to koja nas može naučiti mnogo toga.
Moja velika preporuka za ovu knjigu, od mene ima 5+.
Napisala Dijana Mandić

- 13:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Cassandra Clare - Grad od Kostiju

Cassandra Clare - Grad od Kostiju
U izdanju ALGORITAM

Prvi put sam za ovaj serijal čula tek kad je izašla četvrta knjiga. S obzirom na takav bookgazam, bila sam jako znatiželjna i poželjela sam pročitati bar prvu knjigu, tek toliko da vidim o čemu se radi. Sada ponosno izjavljujem da me očekuje bankrot, a možda i razvod braka. Naime, poželjela sam i ostale knjige iz serijala (popis je sve veći i veći 1).



A sad malo o knjizi...
Clary, sa svojim najboljim prijateljem Simonom, izlazi u noćni klub Pandemonij, u New Yorku. Mislila je da će to biti još jedan uobičajeni izlazak, ali tada svjedoči ubojstvu. Leš misteriozno nestaje njoj pred očima, a troje tinejdžera koje je počinilo ubojstvo,vidi samo ona.
I sami zapanjeni što ih Clary može vidjeti, predstavljaju se kao sjenolovci - borci protiv demona.
Jace, jedan od sjenolovaca, uvući će Clary u njihov svijet, ali tada Claryna mama nestaje, a Clary napadne demon. Možda je Clary ipak nešto više od obične ovozemke? Što se to krije u njoj?
Uplovite i vi u ovaj misteriozni Svijet Sjena i otkrijte sve tajne, urote i zamke.

Moram priznati da mi je kraj slomio srce. Nisam se nadala baš takvoj istini, pomalo me razočaralo (shvatit će na što mislim oni koji su pročitali). Radnja je jako brza i napeta, stalno neka akcija i borba. Kroz svu tu borbu, krije se i priča o jakom prijateljstvu, odanosti,ali i izdaji. Isto tako, rađa se i nova ljubav, ali ima i ljubomore.
Vrlo realno je opisan taj Svijet Sjena da će vam se učiniti da zaista vile, demoni i vukodlaci postoje i da vam se priviđaju, baš u onom tamo kutu u dnevnom boravku. Meni se jako svidjela knjiga, iako je pisana za teen populaciju (ali kao da su godine bitne).
Jedva čekam nabavu nastavaka i otkrivanje novih zgoda i nezgoda s Clary i Jace.

Napisala Dijana Mandić

- 13:15 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Kristin Hannah - Ulica krijesnica

Kristin Hannah - Ulica krijesnica
U izdanju Znanje

Već i ptice na grani znaju da Kristin Hannah piše jako emotivne knjige, knjige koje vas zbilja prodrmaju. Ova knjiga nije prodrmavanje kao kad vas netko budi iz sna, ova knjiga je kao kad se spuštate guzicom po stepenicama (kao klinka sam to obožavala). Tako jako vas razdrma i život vas udari "nogom u dupe" da se probudite iz svog ružičastog sna.

Tully i Kate su prijateljice cijelog života. Kroz prvo poglavlje saznajemo da je ipak nešto pošlo po zlu, ali tada nas autorica šalje u davnu 1974.godinu, u godinu kad je sve započelo.
Kate je nepopularna u školi, sasvim obična cura. Tully je prekrasna i ima sve, ali je jako usamljena. Iako izgledaju nespojivo, Tully i Kate ubrzo postaju nerazdvojive i zajedno prolaze kroz mladenačke godine.
Tully, koja je jako ambiciozna, kroči putem slave, postaje jako poznata i bogata, dok Kate živi mirnim obiteljskim životom.
U jednom trenu, i Tully, a i Kate, pozavidjet će jedna drugoj.
Jedna greška, jedan izdajnički čin i njihovo prijateljstvo je na kušnji...

Plakat ćete, plakat ćete od samog početka knjige.
Priča o Tully i Kate će vas natjerati da preispitate same sebe i da se zapitate dal pored sebe imate prave prijatelje.
Ovo je priča o prijateljstvu koje je dovoljno jako da prebrodi sva iskušenja, a isto tako, priča je to o ljubavi, ali i o nedostatku ljubavi u životu.

Znam, svih vas zanima kako Tully i Kate završe, ali to vam neću otkriti. Zašto? Ne želim vam uskratiti još jedan lavor suza. Kraj je tužan, samo to ću vam reći. Jako je tužan, ali je potpuno očekivan, plakat ćete i smijat ćete se u isto vrijeme. Mene je pogodilo ono prije samog kraja, totalno me dokrajčilo. Iako sam knjigu sinoć dovršila i prespavala, još uvijek sam pod dojmom i ne mogu doći k sebi, a suze i dalje padaju kad se sjetim Tully i Kate.

Zagrlite svoje bližnje i svaki dan im dajte do znanja koliko vam je stalo do njih jer nikad ne znate što vas čeka u životu.

Napisala Dijana Mandić


- 13:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.07.2017.

Jodi Picoult - Vrijeme rastanka

Jodi Picoult - Vrijeme rastanka
U izdanju Znanje

Otkako sam ugledala ovu knjigu imam osjećaj da će me dobro prodrmati. Samim čitanjem kratkog sadržaja došle su mi suze na oči (jako sam osjetljiva na obiteljske priče i djecu). Namjerno sam odugovlačila s ovom knjigom, iz čistog straha da će mi se ostvariti predosjećaj s početka teksta.

Dakle, Jenna ima 13 godina i u potrazi je za majkom. Alice, Jennina majka, je znanstvenica i bavi se proučavanjem slonova. Ona je prije 10 godina nestala kada se dogodila tragedija u utočištu za slonove. U cijelom tom kaosu jedna žena je pregažena, a Alice je ozlijeđena i odvedena u bolnicu, iz koje se sama odjavljuje i nestane, samo tako, paf i gubi joj se svaki trag. Te noći, prije tragedije, Jenna je bila s Alice, ali se ne sjeća ničega.
Godinama kasnije, Jenna i dalje pati za majkom i želi odgovore. U potrazi joj pomažu pijani detektiv i propala vidovnjakinja. Klupko istine se razmotava i izgleda da ništa nije kako se činilo.

"Možda bih cijelo vrijeme zapravo željela vjerovati da postoji groblje slonova, ali koje nije samo za slonove jer, onda bih je mogla pronaći."
"Sve što želim reći je da ako želiš odgovore, moraš biti spremna za njih."

U pravu sam bila, ova knjiga me je uspjela prodrmati. Dugo nije niti jedna knjiga izazvala takve reakcije u meni. U onom trenu kad se otkrila istina, a to je negdje na zadnjim stranicama, došlo mi je da zavitlam knjigu u zid iz čistog bijesa, a onda sam se rasplakala. U ovoj knjizi ništa nije kako se čini, sam kraj je šokantan, s obzirom na početak priče. Iako me dobro razljutila, ipak me je i oduševila. Bonus ove knjige je i to što ćete puno naučiti o slonovima i o njihovom nošenju s gubitkom i bolom. Dobra je to knjiga... Taman da vas dobro "poklopi" i da razmislite o onome što imate...

Napisala Dijana Mandić


- 17:50 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O blogu

Pozdrav, dragi moji...
Ovaj blog je nastao kao "podrška" mojoj facebook stranici ( https://www.facebook.com/knjigekojeoduzimajudah/?ref=aymt_homepage_panel ) na kojoj pišem svoje osvrte na pročitane knjige.
Svako kopiranje mojih tekstova je izričito zabranjeno!

Linkovi

https://www.facebook.com/knjigekojeoduzimajudah/?ref=bookmarks