Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigekojeoduzimajudah

Marketing

E. K. Johnston - Tisuću noći

E. K. Johnston - Tisuću noći
U izdanju Znanje



"Prije nego što je, u potrazi za ženom, stigao u moje selo, Lo - Melkhiin je ubio tristo djevojaka. Ona među nama koju odabere postat će junakinjom. Dat će život drugima. Lo - Melkhiin nije se vraćao u isto selo sve dok se ne bi vjenčao s po jednom djevojkom iz svakog logora, svakog grada i svake četvrti unutar gradskih zidina - jer takav je bio zakon, koliko god niknuo iz beznađa. Ona koju bi izabrao, pružila bi nadu za budućnost, za ljubav, onima među nama koje bi ostale."

Lo - Melkhiin je neprestano tražio nove žene, s niti jednom nije bio zadovoljan i sve su umirale pod čudnim okolnostima, a rijetke bi preživjele noć, a još rjeđe i mjesec dana. Dolazi u njeno selo, želi uzeti najljepšu djevojku, njenu sestru, ali ona to neće dopustiti. Lo - Melkhiin ju izabere umjesto njene sestre i tek tada shvati njenu prevaru. Odlaze u njegov ksar, njegov dvor. Dok ju pripremaju za prvu bračnu noć, ona osjeća nešto čudno u zraku. Lo - Melkhiin dolazi u njene odaje, ona mu priča priču o njenoj obitelji. Sljedeće jutro ona je još uvijek živa.
Dani prolaze, a ona i dalje hoda među živima. Otkriva tajne ksara, saznaje da Lo - Melkhiin nije oduvijek bio takav, da ga je pustinja promijenila i da se nešto čudno desilo s njim. U isto vrijeme ima i čudne vizije svoje sestre.
"U ovom je ksaru bilo velike ljepote, no bilo je i puno toga ružnoga, kao i izvora straha."

"Nije umrla, a ja sam se pitao je li moguće da sam napokon uspio pronaći kraljicu zbog koje bih poželio zapaliti i samu pustinju."

Da li je samo priče održavaju na životu ili se u njoj krije nešto više? Može li ona spasiti sebe, ali i samog kralja?!

Pomalo je neobično prepričavati priču o ovoj bezimenoj junakinji, a još neobičnije je to što niti jedan lik nema ime, svi su bezimeni osim Lo - Melkhiina.
U ovoj priči je tanka linija između stvarnosti i magije, demona i božanstva, dobra i zla. Jednom kad se uvučete u ovu priču, nećete moći stati čitati. Svaka stranica vas vuče da otkrivate da li je preživjela još jednu noć, da otkrivate kakva se to vatra krije u njima. Mene je ova priča zarobila i oduševila.

Napisala Dijana Mandić

Post je objavljen 03.11.2016. u 11:16 sati.