Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigekojeoduzimajudah

Marketing

Farida Khalaf - Djevojka koja je pobijedila ISIS

Farida Khalaf - Djevojka koja je pobijedila ISIS
Andrea C. Hoffmann - Faridina priča
U izdanju FOKUS na hit

Farida živi bezbrižnim životom u svom selu Kocho, u Iraku. Dane provodi u igri s braćom, rođakinjama i prijateljicama. Obožava matematiku i sanja da će jednog dana postati učiteljica. I dok ona provodi ljetne praznike u druženju s prijateljicama, nevolja se približava. ISIS je prešao granicu i stigao u u Irak, u ljeto 2014.godine. Svaki dan u napetosti gledaju vijesti, nadajući se da im se ISIS-ovci neće približiti. Borci ISIS-a opkolili su Kocho, zahtjevaju od njih da prijeđu na islam i bit će posteđeni. Oni su to odbili. Zarobili su žene i djecu, muškarce odveli na streljanje. I onda kreće muka... Djevojke su odvojene od svojih majki, odvedene u daljnje zatočeništvo gdje ih prodaju, tuku i siluju. Farida je mjesecima u ropstvu, proživljava takve strahote koje se riječima ne daju opisati.. Ali uspije pobjeći...

Ova tema u meni izaziva bijes, ne podržavam nikakvo nasilje "u ime vjere", a niti ovaj fanatizam. Šokirana sam načinom ponašanja prema ženama, vjerujte mi, pa prema stoci se bolje ponaša. Grozne stvari proživljavaju djevojke u zarobljeništvu, toliko grozne kad su spremne na samoubojstvo. U isti tren sam oduševljena borbom i hrabrošću Faride da im se suprostavi iako zna da će dobiti gadne batine, njenim bijegom iako ne zna gdje će završiti.
Svakako morate pročitati Faridinu priču, morate se uvjeriti na šta su sve ljudi spremni "u ime vjere", morate posvjedočiti Faridinoj hrabrosti.

"Preživjela sam da bih im pokazala da sam jača od njih."

Farida sada živi u Njemačkoj.
Želim Faridi svu sreću ovog svijeta i da uspije u svom životu,da njeni ožiljci barem malo zarastu i da bol barem malo popusti.
Napisala Dijana Mandić

Post je objavljen 19.06.2016. u 17:23 sati.