Hrvatska numizmatika

srijeda, 28.02.2024.

Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.



U današnjem videu predstavljamo dvije jugoslavenske kovanice s greškom. Radi se o kovanicama od 2 dinara iz 1976. i 50 para iz 1965. Iako skupljanje kovanica s greškama nije toliko rašireno među numizmatičarima, ipak postoji određeni krug poklonika ovih neobičnosti kod kovanica. Svakako je krug interesenata za greške širi kada se radi o greškama koje su značajne, kao što je primjer kod ovih kovanica.

Kod kovanice od 2 dinara otkov je značajno pomaknut, tako da jedan dio dizajna nedostaje, dok je s druge strane prisutna značajna "prazna" površina u obliku polumjeseca. Kovanica od 50 para je otkovana na manjoj pločici od drugog metala. Najvjerojatnije se radi o pločici koja je predviđena za kovanice od 1 dinara, a što ovu grešku čini posebno zanimljivom.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, Dinar, para, 2 dinara, 50 para, greška, makulatura, otkov, drugi metal, pomaknuti otkov, kovanice s greškom, pločica, planeta

- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.02.2024.

Novčanica od 20 dolara i naljepnica od banane za 325.000 EUR

U numizmatičkom svijetu je već 20 godina poznata tzv. „Del Monte“ novčanica. Radi se o novčanici od 20 američkih dolara iz 1996. koja ima na sebi naljepnicu proizvođača banana „Del Monte“ iz Ekvadora. Ova novčanica se pojavila na numizmatičkom tržištu još 2003. godine, a na aukciji Heritage je postigla rekordno visoku cijenu za jednu novčanicu s greškom.

Cijeli članak možete pročitatio na portalu NumizmatikaNET.

Link na članak: Novčanica od 20 dolara i naljepnica od banane za 325.000 EUR.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, SAD, amerika, dolar, američki dolar, USD, 20 dolara, Del Monte, banana, greška, specijalitet, naljepnica, rijetkost, heritage, ebay, prodaja

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.02.2024.

Prikaz medalje: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956.



U današnjem videu prikazujemo medalju s najprestižnijeg sportskog natjecanja na svijetu, Olimpijskih igara. Olimpijska tematika je oduvijek bila vrlo zanimljiva za kolekcionare iz cijelog svijeta, a među najpoželjnijim predmetima su u prvom redu olimpijske medalje. Medalje za sudjelovanje na Olimpijskim igrama su načelno dostupnije kolekcionarima, dok su one za sportska postignuća; zlatne, srebrne i brončane, uglavnom rijetke i skupe.

Medalja iz današnjeg videa je upravo takva; srebrna medalja s Olimpijskih igara u Melbourne-u iz 1956. godine. Ovu medalju je dobio jedan hrvatski olimpijac koji se kao sportaš natjecao na Olimpijskim igrama pod zastavom ondašnje SFR Jugoslavije. Medalja je izrađena od srebra, a oblikovao ju je talijanski medaljer Giuseppe Cassioli i dodjeljivala se od 1928. do 60-ih godina 20. stoljeća.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz medalje: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956.

Link na članak: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956..

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, medaljerstvo, medalja, umjetnička medalja, sportska medalja, olimpijske igre, olimpijada, Melbourne, australija, Melbourne56, Olympiad Melbourne, Melbourne Olympic Games, 1956 Olympics, ljetna Olimpijada, Ljetne Olimpijske Igre, jugoslavija, FNRJ, SPORT, sportske medalje, Sports, Melbourne Olympics

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.02.2024.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru



Proslavljeni hrvatski kipar i medaljer Ivo Kerdić autor je mnogih medalja, plaketa, značaka i drugih umjetničkih djela. Osim toga, Kerdić je u numizmatici poznat i kao autor likovnih rješenja za kovani novac Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Jedan od njegovih najpoznatijih radova u tom području je motiv Žetelice koji se pojavljuje na probnim otkovima kovanica od 2, 10 i 500 kuna.

U današnjem videu predstavljamo upravo ovaj probni otkov za kovanicu od 2 kune. Ova proba s likom Žetelice nosi na sebi godinu 1941. i izrađena je od srebra. Na žalost, ova kovanica nikada nije realizirana kao optjecajni novac, već je u optjecaj puštena kovanica s puno jednostavnijim likovnim rješenjem. Kao što je slučaj i s drugim probnim otkovima iz navedenog razdoblja, tako je i ovaj primjerak vrlo rijedak i nije nešto što se može vidjeti svaki dan.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, 2 kune, 2 kune 1941., Ivo Kerdić, Kerdić, proba, probni otkov, srebro, Srebrnjak, specijalitet, žetelica, drugi svjetski rat, žetva

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #