Hotel u Zagrebu

< listopad, 2013  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

21.08.2013., srijeda

Hoteli u Zagrebu ugostit će velika redateljska imena

Festival svjetskog kazališta Osim odličnih koncerata, izložbi, zanimljivih predstava i festivala, kulturom prepuni rujan u Zagrebu i ove će godine svoje građane i goste koji osiguraju smještaj u Zagrebu, zabaviti vrhunskim ostvarenjima s kazališnih dasaka. Red je došao na 11. Festival svjetskog kazališta. U proteklim izdanjima, ova jedinstvena kazališna manifestacija publici je predstavila presjek najboljih svjetskih ostvarenja s međunarodnih pozornica.

U istom ritmu nastavlja se i ovog rujna, kada će hrvatska metropola i hoteli u Zagrebu ugostiti ugledna i cijenjena redateljska i glumačka imena inozemnih kazališnih kuća. Tako nam stižu gosti iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Švicarske, koji će od 10. rujna do 5. listopada biti zaduženi da Zagrepčane i posjetitelje metropole upoznaju sa suvremenim svjetskim teatrom.

Što nas sve čeka?

Čast otvaranja festivala 10. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pripala je predstavi 'Smrt u Veneciji' u režiji jednog od najpoznatijih suvremenih njemačkih redatelja, slavnog Thomasa Ostermeiera, koji je već dobro poznat zagrebačkoj publici. Sudjelovao je s 'Norom' Henrika Ibsena na premijernom izdanju festivala 2003. godine, potom 2008. s 'Hamletom' Williama Shakespearea i tri godine kasnije, izveo je Shakespeareovu sjajnu 'Othellu'. Sada u Zagreb dolazi s još jednim vrhunskim uratkom, predstavom koju će izvesti jedna od najvažnijih njemačkih kazališnih kuća 'Schabühne am Lehniner Platz' iz Berlina.

Predstava je nadahnuta novelom njemačkog književnika Thomasa Manna i filmom glasovitog talijanskog redatelja Luchina Viscontija, a uz vrhunsku glazbenu pratnju austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera, propituje bezvremenske teme o smislu života i besmrtnosti. Glavni lik je pisac Gustav von Aschenbacha koji boravi u Veneciji i proživljava autorsku i duboku osobnu krizu, preispitujući svoj život, pobjede i poraze, a odličnom teatralizacijom, potiče gledatelje da i sami počnu razmišljati o vlastitim problemima koji ih muče. Prema najavama, melankolična atmosfera s vrhunskim spojem glazbe, plesa i dramaturgije, teško će vas ostaviti ravnodušnima.

Stižu i gosti iz Velike Britanije

Nova imena na festivalu, koja će se također potruditi da oduševe zagrebačku publiku dolaze iz Velike Britanije. Riječ je o kazališnoj skupini 'Forced Entertainment', koja će se predstaviti s izvedbom predstave 'Oluja dolazi' britanskog režisera Tima Etchellsa. Glumci jamče dobru zabavu, interaktivnost, crni humor, provokaciju, poneku improvizaciju i iznenađenje koje izlazi van okvira zadanih kazališnih pravila.
Po drugi put, Festival svjetskog kazališta ugostit će družinu iz Nizozemske, redatelja Ivu Van Hovea i 'Toneelgroep Amsterdam'. Izvest će potresnu obiteljsku dramu američkog dramatičara Eugenea O'Neilla 'Dugo putovanje u noć', koja tematizira problem alkoholizma, čovjekovih slabosti i poteškoće aktualnog vremena, a lani je bez daha ostavila publiku u Avignonu.

Oni koje vole nešto više glazbe na kazališnim daskama, ne smiju propustiti 'King Size', švicarskog 'Theatera Basel' čiju režiju potpisuje Christoph Marthaler. Dinamična i maštovita glazbena predstava prožeta je raspravama o ljudskim odnosima, braku, spoju glazbe i ljubavi.
Teme su raznovrsne, zanimljive i suvremene, a glumačke izvedbe vrhunske, stoga nećete požaliti ako odlučite toplu rujansku večer provesti u Hrvatskom narodnom kazalištu ili Zagrebačkom kazalištu mladih i uživate u doista vrhunskim ostvarenjima svjetskog teatra.

Oznake: hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu, festival svjetskog kazališta, događanja u zagrebu, kazalište, kazališne predstave


- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2013., srijeda

Smjestite se u Palace Hotel Zagreb i posjetite spomenik kulture

zrinjevac i umjetnicki paviljonPosjetitelji Zagreba u metropolu često dolaze ne samo u turistički obilazak, nego i zbog posebnih prigoda, koncerata, festivala, umjetničkih izložbi, zanimljivih kazališnih predstava i izvedbi, sportskih događanja i utakmica kojima Zagreb tijekom cijele godine obiluje. Po potrebi rezerviraju i smještaj u Zagrebu, a nerijetko i na nekoliko dana jer ih sve čari i ljepote hrvatske prijestolnice ne mogu ostaviti ravnodušnima. Hoteli u Zagrebu tako i u turističkoj predsezoni, ali i za vrijeme jesenskih i zimskih mjeseci, bilježe zadovoljavajući broj rezervacija i gostiju.
Njih je ipak najveći broj u središtu turističke sezone kada Zagreb posjete mnogi koji putuju prema Jadranskom moru ili se vraćaju s ljetovanja i hrvatske obale. Kao što smo već ranije isticali, ovog ljeta neće ostati razočarani. Iako će ih na prvi pogled iznenaditi radovi na gradskim prometnicama, zatvorene ulice, prekopani kolnici i izmijenjene linije tramvajskog i autobusnog prometa, metropola je za svoje goste pripremila raznovrstan kulturni program, koji uključuje zanimljive sadržaje na Strossu, Tuškancu, Griču, Ribnjaku, zagrebačkim jezerima Bundeku i Jarunu, Zrinjevcu i ostalim važnijim gradskim trgovima i parkovima.

Zrinjevac je posebno zanimljiv

Izdvojit ćemo jedan od najstarijih zagrebačkih parkova - Trg Nikole Šubića Zrinskog, koji se ljeti izdvaja od ostalih zbog prekrasnog ambijenta, raznolikog cvijeća, hortikulture i zelenila čije su krošnje i vodoskoci prava oaza hladovine i osvježenja u srcu Zagreba. Jedinstven doživljaj dodatno ispunjava Glazbeni paviljon na središnjem dijelu parka koji odiše tradicijom i na kojem se do jeseni može uživati u različitim promenadnim koncertima, predstavama i plesnim večerima.
Gosti Zagreba odmor mogu potražiti u obližnjem Palace Hotelu Zagreb čije pročelje gleda upravo na bajkoviti Zrinjevac. Poznatiji kao hotel baštine, otvoren je 1907. godine i ima najdužu hotelsku tradiciju u Zagrebu. Zbog toga je omiljeno mjesto mnogih turista, kojima se najviše sviđa vrhunska usluga i blizina gradskog središta. Do glavnog gradskog trga tek je nekoliko minuta šetnje, a i ostale znamenitosti su gotovo nadohvat ruke.

Neizostavan je Umjetnički paviljon

Jedna takva koja se ne smije zaobići je najstariji i najreprezentativniji izložbeni prostor u ovom dijelu Europe - Umjetnički paviljon, smješten odmah do Zrinjevca, na sjevernoj strani Trga kralja Tomislava, kao dio Lenuzzijeve potkove. Izdvaja se kao jedan od mnogobrojnih simbola Zagreba, obzirom da se radi o zaštićenom kulturnom dobru koje će ove godine proslaviti 115. rođendan.
U sklopu velikog jubileja, paviljonu je nedavno, nakon sedam godina obnove vraćen nekadašnji sjaj. Temeljito su osvježeni unutrašnjost zgrade, pročelje i središnja kupola s krovištem, a prema izvornim nacrtima obnovljene su i reljefne kiparske forme, niše s poprsjima renesansnih umjetnika i originalni ukrasi po kojima je prepoznatljiv, obavljena je i rekonstrukcija rasvjete te muzejsko-galerijske infrastrukture, a tehnička modernizacija sada omogućava postav najzahtjevnijih izložbenih projekata.
Jedan od najvažnijih spomenika hrvatske kulture otvoren je 15. prosinca 1898. godine na inicijativu slikara Vlahe Bukovca, bio je mjesto održavanja svih većih izložbi do kraja 1930-ih godina, na kojem su se stvarali temelji slikarske i kiparske umjetnosti u Hrvatskoj, a i danas je dom mnogih poznatih domaćih i stranih likovnih umjetnika. Posebno je mjesto za velike retrospektivne i revijalne izložbe i svakako ga vrijedi posjetiti.

Oznake: smještaj u zagrebu, hotel u zagrebu, hoteli u zagrebu, palace hotel zagreb, umjetnički paviljon, park zrinjevac


- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.06.2013., četvrtak

Hoteli u Zagrebu uputit će vas u otkrivanje zagrebačkih tajni

smjestaj u zagrebackom hotelu Zagreb i hoteli i u mjesecu svibnju potvrdili su da je hrvatska metropola nezaobilazno odredište brojnih turista. Podaci za smještaj u Zagrebu i broj noćenja pokazuju da je zabilježen porast od 18 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Bilo je ukupno i 14 posto više turista, što je odlična uvertira za ljetne mjesece i središte turističke sezone za koju se vjeruje da bi trebala nadmašiti lanjske rekorde. Tome će zasigurno pridonijeti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, zahvaljujući čemu Zagreb postaje prava europska metropola i sjajna 28. zvjezdica u elitnoj europskoj obitelji.

Mnogi će htjeti upoznati najmlađu članicu ugledne zajednice, a zagrebački hoteli spremni su za predstavljanje u najboljem svjetlu. Događanja u gradu je više nego ikad prije, a ljeto će biti ispunjeno bogatom kulturnom ponudom, izložbama, predstavama, koncertima i festivalima. Odlično zagrijavanje bio je INmusic festival na Jarunu, a nastavlja se u sličnom tonu festivalom fantastičnog filma u CineStar Branimir Centru, na ljetnoj pozornici kina Tuškanac i u kinu Europa, međunarodnim festivalom novog kazališta Eurokaz u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom plesnom centru i kazalištu Gavella, plesnim večerima na Zrinjevcu u sklopu Zagrebačkog vremeplova, cjelodnevnom zabavom na Strossmayerovom šetalištu, a ljubitelji pirotehnike mogu uživati u popularnom međunarodnom festivalu vatrometa na Bundeku. Klovićevi dvori do srpnja nude upoznavanje Picassovih djela, a glazbeni ljetni program, među ostalim će u srcu ljeta popuniti Iron Maiden i Robbie Williams.

Ali to nije sve

Osim toga, turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci neće ostati razočarani ostalim zanimljivostima koje im hrvatska metropola pruža. Jedna se može izdvojiti kao vrlo neobična jer daje drugu stranu priče o Zagrebu. Ne odnosi se na klasične priče o povijesti i razvoju grada, najznačajnijim spomenicima i važnim imenima i uspomenama, već na nešto sasvim drugačije. Tematski je obilazak grada nazvan 'Secret Zagreb Walks', ali se Zagreb upoznaje kroz mitove i usmene predaje. Uz pratnju stručnog vodiča, u ponudi su dva obilaska, prva je tura duhova 'Opsjednuti Zagreb', koja će posjetitelje upoznati s najjezovitijim lokacijama grada, a druga 'Uspavani zmaj ' koja znatiželjne vodi kroz priče o zmajevim i zmijama.

Potraga za davno zaboravljenim dušama

Prvi obilazak, kao što i sam naziv govori vezan je uz večernji posjet starim mjestima i ulicama zagrebačke povijesti, kućama za koje se vjeruje da su opsjednute, napuštenim grobljima, a otkrit će tko su bili tajanstveni gradski stanari. Putovanje u svijet zmija i zmajeva dio je drugog obilaska koji uključuje mistične priče o zmijskim legendama. Samo jedna od njih je da podno grada postoje tuneli koji vode do utvrde Medvedgrad, a u kojima ukleta zmijska kraljica čuva izgubljeno medvedgradsko blago. Zainteresirane za reptilsku predaju oduševit će priče o zagrebačkim misterijima.
Nešto drugačiji Zagreb i neobičan svijet duhova, zmija i zmajeva može se upoznati dva puta tjedno. Za turiste su obilasci organizirani na engleskom jeziku, a za domaće posjetitelje na hrvatskom. Mjesto okupljanja je Kamenita i Radićeva ulica pod Kamenitim vratima za potragu za duhovima, a za zmajevima, fontana ispred zagrebačke katedrale.

Oznake: Zagreb, Hrvatska, putovanje u zagreb, događanja u zagrebu, hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu


- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.06.2013., utorak

Open air festival nestrpljivo čekaju i hoteli u Zagrebu

festival Hoteli u Zagrebu koji omogućavaju smještaj u Zagrebu, redovito za vrijeme održavanja različitih događanja u hrvatskoj metropoli bilježe zadovoljavajuću popunjenost svojih kapaciteta. Bili to koncerti poznatih glazbenih zvijezda, zanimljive međunarodne umjetničke izložbe, kazališne predstave, filmske premijere ili sportske utakmice, intenzivno se traže apartmani, hoteli, hosteli i sobe. Zagreb srećom ima više od stotinu objekata za smještaj u Zagrebu na raznim lokacijama. Najviše ih je u središtu grada, gdje su uglavnom hoteli najviše razine kvalitete i usluge, ali su dobro pokriveni i ostali dijelovi Zagreba i četvrti.

To je vrlo važno jer se ne vežu sva događanja samo uz središte Zagreba. Posebice kada je riječ o koncertima, glazbenim ili sportskim spektaklima. Za to su predviđeni posebni prostori koji se nalaze uz glavne gradske prometnice ili obilaznice, poput recimo najveće dvorane u Hrvatskoj – Arene Zagreb na Laništu, dvorane Dražena Petrovića kod Cibone ili Doma sportova na Trešnjevci. Za održavanje koncerata, zabavnih i sportskih priredbi također su popularna i dva umjetna jezera u Zagrebu – Jarun i Bundek, osobito tijekom ljetnih mjeseci.

Glazba na otvorenom

Za vrijeme visokih temperatura, koncerti u prirodi, prekrasnom ugođaju i zelenilu kojim obiluju zagrebačka jezera idealan su izbor umjesto zagušljivih dvorana ograničenog prostora. I Zagrepčani i njihovi gosti to su odlično prihvatili pa već u svibnju s praznikom rada počinju mnogobrojna glazbena događanja i festivali koji traju cijelo ljeto, sve do kraja rujna. Jedan takav koji je s godinama stekao veliki međunarodni ugled je INmusic festival, najveći open air festival u Hrvatskoj.

U nekoliko dana trajanja okuplja na tisuće zaljubljenika u različite žanrove glazbe koji mogu uživati u vrhunskim izvedbama domaćih i međunarodnih glazbenih umjetnika i virtuoza. Mjesto održavanja je sasvim prikladno veličini spektakla i broju posjetitelja, jezero Jarun na Otoku hrvatske mladeži u zapadnom dijelu Zagreba. Oni koji prvi put dođu u Zagreb dobit će precizne upute kako doći, a na ulazima na Jarun prevozit će ih posebni autobusi. Osiguran je i popust za dolazak u Zagreb željezničkim prometom, ali to nije sve.

Najodvaženiji mogu kampirati

Po uzoru na slične festivale u Europi i svijetu, INmusic je za one željne dodatne zabave omogućio sedmodnevni boravak na jezeru u obliku kampiranja. Kamperi na posebnim prostorima imaju sve potrebno za idealan provod u prirodi i glazbi. Od tople vode, interneta, trgovine, pristupa električnoj energiji, a organizatori su se pobrinuli da vrijeme odmora od vrućih glazbenih ritmova mogu provesti u kupanju, sportskim aktivnostima na mnoštvu terena diljem jezera, rekreaciji, rolanju, vožnji biciklima, radionicama, izletima, posjetu Zagrebu, ali i Plitvičkim jezerima ili Mrežnici.

Oni koji nisu ljubitelji takve vrste avanture, za vrijeme održavanja festivala, od 24. do 26. lipnja smještaj u Zagrebu mogu pronaći u obližnjim hotelima i hostelima. Informacije su dostupne na službenim internetskim stranicama festivala, Hrvatske turističke zajednice i na specijaliziranim portalima koji će pomoći u lakšem snalaženju i ugodnijem boravku u hrvatskoj metropoli. Preporučit će što posjetiti i razgledati u pauzi između koncerata te kako tri dana vrhunske zabave i glazbe za koju će ove godine, između ostalih biti zaduženi Arctic Monkeysi, Antenat, Iggy And The Stoogesi, Basement Jaxxi, Bloc Party, Editorsi, Airbourne i mnogi drugi međunarodni izvođači i popularni DJ-evi iz svih krajeva svijeta, ispuniti dodatnim zanimljivim sadržajima.

Oznake: hoteli u zagrebu, hotel u zagrebu, koncerti u zagrebu, događanja u zagrebu, festival na otvorenom, festival u zagrebu, IN music


- 09:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2013., utorak

Zagrebački hoteli predstavljaju novu turističku ponudu grada

zagrebacke vjestice Turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, odnedavno se mogu upoznati s nešto drugačijom slikom hrvatske metropole. Dovoljno je da odsjednu u neki hotel u Zagrebu i jednu subotu odvoje za istraživanje daleke prošlosti Zagreba iz 16. i 17. stoljeća. Poznata je kao mračno razdoblje zagrebačke povijesti tijekom kojeg su stradavale žene za koje se vjerovalo da su vještice i da vračaju, uništavaju grad i unose strah među Zagrepčane. Nazivalo ih se coprnicama, što u prijevodu znači vještice, odnosno čarobnice.

Kako su one izgledale, čime su se bavile, što su to radile da su bezdušno mučene, završavale na lomačama, a potom i na smrt spaljivane, turisti, ali i svi ostali zainteresirani građani i posjetitelji mogu saznati sve do kraja lipnja. Do tada se naime, svake subote, održava besplatni turistički obilazak najznačajnijih mjesta na kojima su se zagrebačke vještice okupljale, sastajale, pripremale čarolije, družile s vragom, čarale, gatale, vračale, proricale sudbinu i slično, ali i lokacije na kojima ih se privodilo, gdje im se sudilo, a na kraju mučilo i ubijalo.

Mučenje vještica nekad svakodnevnica

Žene koje su bile 'drugačije' od ostalih, još od 12. stoljeća nisu mogle mirno spavati. Ako je postojala ikakva sumnja da su na mračnoj strani, što je bilo tko mogao prijaviti, bile su podvrgnute ispitivanju i provjeravanju jesu li vještice ili ne. Od 1487. godine postojao je čak standardni priručnik za njihovo prepoznavanje, ispitivanje i mučenje nazvan 'Vještičji malj', poznat i kao biblija vještičjih progona. Vještičarstvo je naime smatrano krivovjerjem.

S ciljem utvrđivanja radi li se doista o vješticama ili su sumnje neopravdane, često su bile prisiljene vagati se jer su vještice morale biti lagane da bi mogle letjeti na metli. Ako nisu mogle plakati, to bi također mogao biti znak vještičarstva i 'ugovora s vragom'. Boja krvi kad ih se udari, također je bila znakovita, kao i madež ili bradavica na tijelu nazvani 'vražjim pečatom' na kojem se testiralo osjeća li potencijalna coprnica bol. Načina mučenja bilo je mnoštvo, trajala su i po nekoliko sati, a većina je nažalost, završila tragično.

Više stotina postupaka

U Zagrebu su prema nekim podacima, prvi sudski postupci protiv vještica pokrenuti u 14. stoljeću. Optuženo je njih više od 250, a većina je spaljena, iako se vjeruje da je brojka i veća. Uglavnom su stradavale žene, tek neznatno muškarci - njih tek 20-ak. Turistička ruta koja nosi naziv 'Gornjogradske coprnice' posjetitelje vodi baš do mjesta gdje su se nalazili sudovi, tamnice i lomače na kojima su spaljivane.

Obilazak počinje na glavnom zagrebačkom Trgu i okupljanjem kod zdenca Manduševcu. Tamo su se, prema starim pričama, skupljale misteriozne zagrebačke coprnice, i kako se vjerovalo, dogovarale sušu, nerodicu na poljima, pomor stoke, pripremale ljubavne napitke i slično. Nakon uvoda u zanimljive anegdote, posjetitelji se vode do katedrale gdje je na mjestu današnjeg kipa Marije bio kaptolski sud, a potom i do Markova trga, gdje se nalazio onaj Gradeca. vještice su zatvarali u kuli Lotrščak, a pogubljivali kod Krvavog mosta na Tuškancu.

Uz živopisnu priču, dvosatni obilazak završava u Muzeju Grada Zagreba razgledavanjem izložbe 'Razmirice, kažnjavanja i praznovjerja', izrađivanjem suvenira maske srama, uživanjem u plesnom performansu, a potom i tradicijskom sajmu ručno rađenih rukotvorina. I više nego dovoljno dobrih razloga da se Zagrepčani i njihovi gosti, bilo koju subotu do kraja lipnja, upute u jedan novi, malo drugačiji izlet metropolom.

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, hoteli u zagrebu, događanja u zagrebu, priče iz zagreba, znamenitosti u zagrebu


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.04.2013., petak

Hoteli u Zagrebu dobro povezani javnim prijevozom

tramvaj Hoteli u Zagrebu nalaze se u različitim dijelovima grada milijunske metropole. Na ukupnoj površini od 641 kvadratnog kilometra smješteno je njih 70-ak, a osim hotela, turistima se za smještaj u Zagrebu nude i jednako udobni i prostrani pansioni, apartmani i sobe.

Zagreb se doista može pohvaliti dobrom ponudom smještajnih objekata, što privatnih, što hotelskih. Posebno se ističu hoteli u Zagrebu jer većina njih zadovoljava visoko postavljene europske standarde kvalitete i usluge, čak i za one najzahtjevnije i najuglednije goste. Usluga je vrhunska, a smještaj kvalitetan, stoga ne čudi redovni porast broja noćenja u glavnom gradu.

Zagreb s približavanjem ulaska Hrvatske u Europsku uniju polako postaje prava europska prijestolnica te važno i nezaobilazno mjesto na turističkoj karti Starog kontinenta, a to treba znati sačuvati i privući što je moguće više turista iz okolnih zemalja. Tome će pridonijeti ne samo dobar smještaj u Zagrebu, nego i raznolika ponuda zanimljivih kulturnih, zabavnih, sportskih, društvenih i turističkih sadržaja, kojima će se metropola predstaviti u najboljem svjetlu.

Bogata povijest ima mnoštvo toga za ispričati turistima, klasična i moderna arhitektura i umjetnost također, kao i multikulturno društvo koja se nikako ne može zaobići u ulicama grada. To su samo neke od mnoštva prednosti koje bi Zagreb trebao iskoristiti.

Važna je dobra povezanost

Nerijetko se metropola izdvaja i jer je na relativno maloj površini uspoređujući je s ostalim europskim glavnim gradovima, okružena planinom, rijekom te atraktivnim nizinskim područjima i proplancima kontinentalne klime. Ima mogućnosti za različite sportske rekreacije i aktivnosti, poput planinarenja, skijanja, trčanja, vožnje bicikala, a brojna uređena šetališta omogućavaju ugodan boravak u prirodi u brojnim parkovima, vrtovima te na umjetnim jezerima.

Zagreb je prepoznat i kao sportski grad u kojem se redovito održavaju važne i zanimljive sportske priredbe i utakmice, a osim sportaša, ne zaobilaze ga niti pjevačke zvijezde, ugledni i poznati kulturni umjetnici te poslovni ljudi,čije tvrtke imaju najveće podružnice upravo u metropoli.

Kada već turisti zbog nekog kulturnog, sportskog ili poslovnog događaja dođu u Zagreb, odsjednu u neki hotel u Zagrebu da vrijeme koje imaju, iskoriste na najbolji način - u kratkom vremenu upoznaju sve ljepote Zagreba, njegovih ulica i spomenika kulturne baštine, restorane, gastronomiju, noćni život i ljubaznost Zagrepčana.

Kako bi obišli sve značajnije dijelove grada, neće se moći poslužiti podzemnom željeznicom kao što je slučaj u brojnim europskim metropolama, ali ih očekuje dobra povezanost svih lokacija s javnim gradskim prijevozom.

Mnogo autobusnih i tramvajskih linija

U koji god dio Zagreba se uputili, turisti i posjetitelji do njega će moći doći zahvaljujući dobroj mreži tramvajskih ili autobusnih linija, ali i prigradskih vlakova, koji brzo i udobno voze na važnim relacijama i dobro povezuju sve strane grada. Dnevno prevezu i do 100.000 putnik, a za samo nekoliko minuta može doći s jednog kraja grada na drugi. Kvalitetna je i tramvajska mreža ukupne duljine 116 kilometara s 15 dnevnih i 4 noćne linije te autobusna s čak 134 autobusne linije od čega je 78 gradskih, a 56 prigradskih.

Obzirom da su hoteli u Zagrebu smješteni u blizini tramvajskog ili autobusnog prometa, i do njih se može vrlo lako doći. Osim toga, gradski prijevoz uključuje i dobru taksi službu koja je proteklih godina pojačana s nekoliko dodatnih taksi prijevoznika, a cijene prijevoza su vrlo povoljne.

Oznake: hotel u zagrebu, hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu, događanja u zagrebu, javni gradski prijevoz zagreb


- 14:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2013., četvrtak

Zračni promet i hoteli u Zagrebu

zracni prijevoz Smještaj u Zagrebu, zahvaljujući mnoštvu hotelskih objekata, privatnih apartmana, pansiona, kuća i soba za iznajmljivanje, danas nije teško pronaći. Hoteli u Zagrebu, kojih u hrvatskoj metropoli ima nešto više od 70, smješteni su u raznim dijelovima grada. Duž užeg središta nalaze se najluksuzniji hoteli u Zagrebu, u široj okolici su oni s nešto manje zvjezdica, a smještajnim objektima dobro su pokriveni i rubni dijelovi zagrebačkog područja. To je posebice važno zbog turista koji u Zagreb dolaze osobnim vozilima ili zračnim prometom.

Turisti s osobnim automobilima često zbog nepoznavanja prometnica i gradskih ulica, smještaj u Zagrebu ne traže u središtu grada, nego u nekom od hotela u blizini izlaza iz grada, a u obilazak onda idu gradskim ili taksi prijevozom. Slično je i kod onih koji dolaze zrakoplovom, s obzirom da je zračna luka Zagreb smještena daleko izvan centra, 15 kilometara južno od Zagreba u smjeru Velike Gorice.

U okolici najveće od ukupno devet hrvatskih zračnih luka, nalazi se nekoliko desetaka hotela, pansiona i soba u kojima se može prenoćiti i predahnuti uoči nastavka putovanja. Većina ima osiguranu uslugu prijevoza do zračne luke, koja je izuzetno značajna u povezivanju Hrvatske s ostatkom Europe i svijeta.

Putnički terminal uskoro u novom izdanju

Gotovo sve europske zračne luke i europska središta imaju izravnu liniju sa Zagrebom, kroz koji u zračnom prometu godišnje prođe oko dva milijuna putnika. Kapaciteti bi se trebali povećati obnovom zagrebačkog aerodroma koja bi trebala početi u rujnu ove godine, a završiti u travnju 2016. godine. Prema procjenama investitora - francuskog ZAIC-a, broj kapaciteta novog moderno opremljenog i sadržajno obogaćenog putničkog terminala od 65.000 četvornih metara trebao bi se povećati na oko pet milijuna putnika godišnje.

Planirana je i izgradnja pristaništa za zrakoplove i parkiralište na ukupnoj površini od 250.000 četvornih metara. Vrijednost unosne investicije procjenjuje se na čak 324 milijuna eura, a investitor je francuski konzorcij tvrtki ZAIC - Zagreb Airport International Company. Prošle je godine odlukom hrvatske Vlade dobio 30-godišnju koncesiju za upravljanje i korištenje zagrebačke zračne luke, koja ima dugu tradiciju.

Povijest zračnog prometa u Hrvatskoj


Prvo zrakoplovno uzletište izgrađeno je 1909. godine između Selske ceste i potoka Črnomerec, a prva zračna luka s potrebnim objektima za slijetanje i uzlijetanje 1928. godine na Borongaju. Od početka Drugog svjetskog rata služila je samo u vojne svrhe, a za zračni promet počeo se koristiti aerodrom Lučko. No zbog slabe opremljenosti i travnate staze moralo se pronaći drugo rješenje i izbor je pao na Pleso, 15 kilometara dalje od Zagreba.

Tamo je 1959. godine osvanula današnja putnička zgrada. Osnovana je Zrakoplovna luka Zagreb, koja s radom počinje 1962. godine. Tada je imala uzletnu stazu duljine 2500 metara i mogla je primiti pet manjih zrakoplova. Ubrzo se proširuje, a nakon nekoliko obnova, duljina piste danas iznosi 3.259 metara te godišnje na nju sleti više od 20.000 zrakoplova.

Povećanje brojki očekuje se novom rekonstrukcijom putničkog terminala, ali i prema najavama iz resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, zahvaljujući skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Tada bi Hrvatska, kao 28. članica europske obitelji trebala postati novo prepoznatljivo turističko odredište i zabilježiti još veći broj dolazaka i noćenja turista, kako iz Europe, tako i ostatka svijeta.

Oznake: hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu, zrakoplovna luka zagreb, zračni prijevoz zagreb, putovanje u zagreb


- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2013., ponedjeljak

Zagreb i hoteli u znaku vina i gastronomije

vinoZagreb i hoteli i u travnju očekuju nastavak dobre posjećenosti i povećanog broja rezervacija za smještaj u Zagrebu. Uskrsno razdoblje i proljetni školski praznici su za nama, ali je predsezona uspješno započela i povećava se broj turista. Hoteli u Zagrebu dočekuju ih spremni, a u prilog im ide zanimljiv raspored događanja koji su predviđeni za travanj.

Između ostalog, najavljeni su Sajam graditeljstva, opremanja i obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, Dani hrvatskog filma u Studentskom centru, koncert Beyonce u Areni, prvi Međunarodni zagrebački festival harfi, nogometna sportska uzbuđenja, Sajam turizma, tradicije, eno-gastronomije i proizvoda ruralnih područja, festival znanosti te edukativne radionica povodom Međunarodnog dana muzeja. Turisti i posjetitelji mogu pogledati i zanimljive izložbe poput Picassovih remek djela u Klovićevim dvorima, kazališne predstave ili pak uživati u specijalitetima u sklopu posebne vinske i gastronomske manifestacije.

Ljubitelji vina će sigurno posjetiti Zagreb

Radi se o Wine Gourmet Weekendu, Međunarodnom festivalu vina i gastronomije, koji je lani imao svoje premijerno izdanje, a ove će se godine održati od 19. do 20. travnja. Točna lokacija je Gliptoteka HAZU i Centar Kaptol, nedaleko od samog središta grada. U tim će danima grad biti ispunjen poznavateljima i zaljubljenicima u vino, kvalitetnu kuhinju i ukusne delicije. Na uglednoj regionalnoj izložbi prošle se godine predstavilo 136 izlagača s više od 200 brendova, posjetitelji su se mogli upoznati s novim trendovima u vinarstvu i gastronomiji, a imali su priliku vidjeti i kušati više od 600 uzoraka domaćih i stranih vinara, te proizvode više od 30 proizvođača delicija i maslinovog ulja. Zabilježeno je više od 5.000 posjetitelja, koji su se zabavljali ne samo zahvaljujući ukusnim čašama vinskih napitaka i gastro specijaliteta, nego i zanimljivim predavanjima, kulinarskim radionicama, raspravama s domaćim i stranim stručnjacima. Jednaka posjećenost i interes izlagača očekuje se i ove godine.

Predstavljanje Hrvatske i Zagreba kao gurmanskog i vinskog središta

Organizatori najavljuju proširenje izlagačkog dijela, kao i razne filmske projekcije, degustacije rijetko dostupnih primjeraka specijalnih i desertnih vina te zanimljive večernje programe s uglednim vinarima i stručnjacima enologije i gastronomije, kojima će se Hrvatska i njezina metropola predstaviti kao gurmansko i vinsko odredište. A da to doista i jest, dokazuje bogata ponuda u brojnim gradskim restoranima i ugostiteljskim objektima u kojima se mogu pronaći raznovrsna svjetski poznata i nagrađivana vina, ali i ona uglednih domaćih vinara.
Hrvatska se zahvaljujući svom povoljnom položaju i klimi može pohvaliti vrlo kvalitetnim vinima koja se proizvode u pet vinogradarskih zona kontinentalnih i primorskih predjela. Prema nekim podacima uzgaja se 31 sorta grožđa, najviše graševina, plavac i istarska malvazija, za oko 130 domaćih autonomnih sorti vina, kojeg se prosječno godišnje proizvede oko milijun hektolitara. Tradicija proizvodnje vina u Hrvatskoj seže u daleku prošlost, a vjeruje se da su vinovu lozu u naše krajeve donijeli trgovci i kolonizatori nekoliko stoljeća prije Krista, kada počinje razvoj vinogradarstva. Osim na vino, Hrvatska je ponosna i na visokokvalitetno maslinovo ulje, te se često predstavlja kao zemlja maslinovog ulja. Najbrojnija proizvodnja je na Braču gdje ima više od 500.000 stabala maslina, ali ukupno ih je području cijele Hrvatske oko 3 milijuna na površini od 25.000 hektara. Godišnje se prosječno proizvede između 15.000 i 37.000 tona maslina, od kojih se dobiva od 1.500 do 5.000 tona maslinovog ulja. Da je doista vrhunskog okusa i kvalitete, jednako kao i hrvatsko vino, turisti i posjetitelji moći će se uvjeriti na Wine Gourmet Weekendu u Zagrebu.

Oznake: smještaj u zagrebu, hoteli u zagrebu, hotel u zagrebu, vikend u zagrebu, festival vina


- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.03.2013., četvrtak

Hoteli u Zagrebu spremni za početak predsezone

uskrs Hoteli u Zagrebu ali i u ostatku zemlje krajem ožujka i početkom travnja redovito započinju s turističkom predsezonom. To je uvod i svojstveno zagrijavanje za vrhunac sezone u ljetnim mjesecima, kada se bilježi najveći broj rezervacija za smještaj u Zagrebu. Brojni hoteli u Zagrebu upravo u tom razdoblju odrađuju završne pripreme, privode kraju uređenje interijera, recepcije, restorana i soba, povećanje smještajnih kapaciteta, izmjene jelovnika i ponude, osposobljavanje osoblja ili neke manje preinake te spremno dočekuju veće grupe gostiju.

A oni su uobičajeni za početak travnja i poklapaju se s najvećim kršćanskim blagdanom – Uskrsom, koji je važan ne samo za vjernike, nego i turizam jer službeno označuje početak predsezone. Poznata izreka 'Po jutru se dan poznaje', mogla bi se i ovdje primijeniti jer uspješnost godišnjih turističkih rezultata uvelike ovise o tome kako se krene u sezonu. Uskrs, slobodni dani na poslu i školski praznici, idealna su prilika za dobar start.

Uskrs državni praznik

Kao najveći kršćanski blagdan kojim se u prvoj nedjelji nakon završetka Korizme slavi Isusovo uskrsnuće, Uskrs je državni praznik u brojnim zemljama svijeta i neradni je dan, kao i Uskrsni ponedjeljak. Mnogi tu priliku koriste za mini godišnje odmore, spajanje slobodnih dana, odlazak na kraće putovanje ili dulji posjet obitelji i prijateljima te u velikom broju rezerviraju smještaj u Zagrebu. Prema lanjskim pokazateljima, turisti su u travnju 2012. godine ostvarili 1 632 032 noćenja. Približne brojke očekuju se i ove godine, a tome bi trebale doprinijeti povoljnije ponude smještaja i noćenja, posebice tijekom ovog uskrsnog razdoblja. Brojni hoteli u Zagrebu za tu su prigodu snizili cijene smještaja i pripremili posebne akcijske popuste za jednodnevne ili višednevne boravke prije i nakon Uskrsa, a više detalja može se pronaći na njihovim internetskim stranicama ili turisti i gosti pomoć mogu potražiti u poslovnicama Hrvatske turističke zajednice.

Kojom prigodom povoljnije ponude?

Zagreb i hoteli prepoznali su važnost prvog praznika nakon božićnih i novogodišnjih blagdana. U prilog ide i dolazak toplijeg vremena, a kada se tome doda i prigodna zanimljiva proslava najvećeg blagdana kršćanstva, koji se na različite načine obilježava u gradu i ostatku hrvatske metropole, jasno je zbog čega je važno da su hoteli u Zagrebu spremni za brojniju posjetu.
A Zagreb je itekako spreman. Proslava Isusove muke, smrti na križu i uskrsnuća već se tradicionalno obilježava na ulicama grada, izložbama slika, pisanica i ukrasa, sajmovima, prodajnim štandovima, prigodnim programima u crkvama. Turisti se mogu upoznati s hrvatskom tradicijom koja se njeguje prilikom slavljenja Uskrsa. Ona se ponešto razlikuje od regije do regije, ali se u suštini temelji na pripremi uskrsne košarice, kuhane šunke, hrena, mladog luka i domaćeg kruha, bojaju se pisanice, odlazi se na svetu misu na kojoj se pripremljena hrana blagoslivlja i pjevaju prigodne pjesme. Prema tradiciji, u Uskrsu gotovo uvijek, najviše uživaju djeca koja se darivaju bojanim pisanicama i s njima se igraju. Obično tucanjem s vrhovima pisanica, u kojem je pobjednik onaj čija pisanica ostane čitava, traženjem jaja koje se skrivaju u kući ili negdje vani u travi ili pak gađanjem pisanica kovanicama. Ideje su različite, a svima je zajedničko da se u tim danima uživa u obiteljskom i blagdanskom okruženju.

Oznake: hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu, uskrs u zagrebu, zagreb događanja, zanimljivosti u zagrebu


- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2013., ponedjeljak

Zagreb i hoteli u ožujku odišu irskim ugođajem

Nakon zimskih mjeseci, ožujak sa sobom donosi više temperature, buđenje prirode, zelenila i sunca te stvaranje pravog proljetnog ugođaja. Ulice i parkovi, konačno okupani sunčevim zrakama, uobičajeno vrve građanima, posjetiteljima i turistima, koji u velikom broju rezerviraju smještaj u Zagrebu Lijepo vrijeme idealno je za upoznavanje hrvatske metropole, pa već uobičajeno, tijekom ovog razdoblja, povećani broj turista i zadovoljavajuću popunjenost kapaciteta, bilježe i hoteli u Zagrebu. Na to utječe i buđenje raznih kulturnih i zabavnih događanja, posebice na gradskim ulicama i trgovima.

Jedno takvo, koje je već nekoliko godina rezervirano za mjesec ožujak, posvećeno je irskom duhu. Uključuje predstavljanje ove otočne europske destinacije, njezine kulture, tradicije, običaja, glazbe, gastronomije i kulturnih posebnosti. Štovateljima popularno zvanog 'zelenog i smaragdnog otoka', zemlje pive, livada, nobelovaca i trkaćih konja, ali i onima koji malo ili čak ništa ne znaju o trećem najvećem otoku u Europi, ovom prigodom približavaju se sve njegove ljepote i zanimljivosti.

Irska tradicija – pivo

Glavni simboli 84.412 četvornih kilometara velikog otoka, koji se prije 11.000 godina irskim morem odvojio od Velike Britanije su pivo, pubovi i ljepote zelene prirode. Pubovi su redovito središte društvenog života u kojima se pije slavno tradicionalno irsko tamno pivo bogate povijesti i čvrste pjene – Guinness, čiji početak proizvodnje seže još u daleku 1759. godinu, kada je mladi poduzetnik Arthur Guinness kupio zapuštenu pivovaru u Dublinu i od nje napravio svjetski poznati brend. U tu kategoriju svakako pripada i popularna irska kava, nastala na bazi whiskeya i tučenog slatkog vrhnja.

Osim po tome, Irska je poznata i po tradicionalnoj gastronomiji u kojoj je glavna namirnica krumpir. Priprema se i jede u kori, skuhan, pečen ili pržen, a zanimljivo, od njega se izrađuju čak i kolači. Uz njega najčešće ide slanina, koja uz kobasice, jaja, rajčicu, krumpir i smeđi kruh, predstavlja tipičan bogati irski doručak. Zahvaljujući oceanskoj klimi i velikoj količini vlage, te izostanku suše, obiluje livadama, zelenilom i pašnjacima. Zbog toga je i dobila naziv 'zeleni i smaragdni otok', a može se pohvaliti i dobrom country i rock glazbom, nacionalnim simbolom – harfom, šestoricom nobelovaca, koja su uglednu nagradu dobila za postignuća u književnosti, fizici i za poticanje mira u svijetu te trkaćim konjima i utrkama kojih se godišnje održi 280.

Pravi simbol Sveti Patrick


Ipak, jedna od glavnih asocijacija kada se spominje Irska je njezin zaštitnik – Sveti Patrick. Ovaj katolički svetac i biskup donio je kršćanstvo u Irsku, a vjeruje se da je iz zemlje potjerao sve zmije i ostale otrovne životinje te se danas slavi i kao zaštitnik ljudi koji se boje zmija te Nigerije i inženjera. Spomen na velikog sveca obilježava se na dan njegove smrti, 17. ožujka i to je veliki nacionalni blagdan. Najznačajniji je dan za milijune Iraca. Slavi se odlaskom u crkvu, molitvom za misionare, a glavno je obilježje nošenje zelene odjeće i djeteline. Zelena boja kao simbol Irske zbog zelenila i livada, a djetelina jer ju je prema legendi, Sveti Patrick koristio kako bi vjernicima objasnio značenje Svetog trojstva.
Sjećanje na oca kršćanstva u Irskoj obilježava se diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, a tjedan koji će biti ispunjen upoznavanju s irskom poviješću, tradicijom i još nekim najznačajnijim obilježjima ove zanimljive zemlje, u Zagrebu će se održati od 11. do 17. ožujka. Glavna lokacija je Trg Petra Preradovića, poznatiji kao Cvjetni trg, na kojem će tijekom irskog tjedna, posjetitelji i turisti tijekom cijelog dana moći uživati u gastronomskoj ponudi irskih specijaliteta, pive, plesu, glazbi i radovima irskih umjetnika, a u Muzeju automobila Ferdinand Budicki, moći će pogledati izložbu umjetničkih fotografija o običajima proslave Dana Svetog Patricka.

Oznake: hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu, događanja u zagrebu, irski tjedan, sveti patick


- 09:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.02.2013., srijeda

Zagreb i hoteli u središtu dokumentarnog filma

film Jedna od posebnosti Zagreba, kao glavnog hrvatskog grada i gospodarskog, kulturnog, prometnog i znanstvenog središta, a što svojim gostima posebno naglašavaju brojni hoteli u Zagrebuje što je izuzetno bogat raznolikom kulturnom ponudom. To može zahvaliti brojnim spomenicima arhitekture i baštine, koji privlače velik broj turista u gotovo svako doba godine, ali i zanimljivim programom kulturnih događanja. Mnoga od njih razlog su zbog kojeg turisti i ostali posjetitelji dolaze i rezerviraju smještaj u Zagrebu, na nekoliko dana odsjednu u neki hotel u Zagrebu, a posjet onda koriste i za bolje upoznavanje hrvatske metropole, glavnih atrakcija, neobičnih lokacija, povijesnih objekata ili dobar shopping u mnoštvu trgovačkih centara ili duž najveće gradske ulice, Ilice.

I dok neki uživaju u prisjećanju na duhove prošlosti grada, neki sa sasvim drugim razlogom dolaze u metropolu. Žele naime uživati u različitim festivalima, koncertima, glazbenim događanjima, izložbama, kazališnim i filmskim predstavama, sajmovima, kongresima, sportskim natjecanjima i slično. Izbor je različit, pa svatko može pronaći nešto za sebe, čak i u ovim hladnim i zimskim mjesecima.

Zagrebdox u Kaptolu


Jedno takvo u veljači je posvećeno ljubiteljima dokumentarnog filma i uglednom međunarodnom festivalu koji je na rasporedu od 24. veljače do 3. ožujka. Kako mu i samo ime govori, publici se predstavljaju dokumentarni filmovi snimljeni u svim krajevima svijeta i Europe, koji se natječu za nagrade publike i žirija, a osim visokokvalitetnih uradaka poznatih autora i stručnjaka iz ovog područja, poseban je zbog toga što prezentira i novosti u produkciji, snimanju i proizvodnji ovakve vrste filmova, organizira razne skupove i radionice te potiče međunarodnu suradnju.
Na festivalu se prikazuju filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Međunarodna uključuje radove svjetskih autora, a regionalna onih iz zemalja u okruženju, a naglasak je da se ne radi o komercijalnim filmovima, nego kreativnim i novim, ne starijima od godine dana, moderne i inovativne tematike, retrospektive i određenog žanra.

Više od 150 dokumentaraca

Najbolji se nagrađuju i to Velikim pečatom za najbolji film iz međunarodnog, odnosno regionalnog programa, Malim pečatom za najbolji film mladog autora do 35 godina, najbolji film odabrat će i publika, a posebna nagrada, pod nazivom 'Movies That Matter' dodjeljuje se filmu koji najbolje promiče ljudska prava. U međunarodnoj konkurenciji ove će godine biti ukupno 19 filmova iz cijelog svijeta, a iz regije 24. Kada se tome pribroje i naslovi ostalih programa i retrospektiva, 'Kontroverznog Doxa', 'Stanja stvari', 'Happy Doxa', 'Majstora Doxa', 'Glazbenog globusa', 'Teen Doxa' te novog 'Biografskog Doxa', koji donosi priče poznatih ličnosti koje su obilježile posljednja desetljeća, u osam dana trajanja festivala, bit će prikazano više od 150 dokumentaraca.
Ovo je njegovo deveto izdanje, a u Zagrebu je prvi put održan 2005. godine. Od tada je zabilježio mnoštvo vrhunskih, zanimljivih i kreativnih projekcija, a prema najavama organizatora, ovogodišnji će program biti bogatiji od svih dosadašnjih. Hoće li to doista biti tako, filmofili i svi zainteresirani za upoznavanje s dokumentarističkom filmskom umjetnošću moći će se ubrzo uvjeriti.

Lokacija je kino Movieplex u Centru Kaptol, nedaleko od središta grada. Sudionicima festivala i posjetiteljima koji ne znaju gdje se nalazi, preporuča se krenuti od glavnog trga bana Josipa Jelačića, sjeverno prema zagrebačkoj Katedrali ulicom Kaptol i potom nastaviti ravno do krajnjeg odredišta – ulice Nova Ves 18. Dodatnu pomoć u snalaženju mogu zatražiti u hotelu u kojem rezerviraju svoj smještaj u Zagrebu, a ako je potrebno, osoblje će ih uputiti na usluge javnog gradskog prijevoza ili taksi službu.

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, događanja u zagrebu, hoteli u zagrebu, grad zagreb, zagrebačka ponuda


- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.