Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hotel-u-zagrebu

Marketing

Zagreb i hoteli u ožujku odišu irskim ugođajem

Nakon zimskih mjeseci, ožujak sa sobom donosi više temperature, buđenje prirode, zelenila i sunca te stvaranje pravog proljetnog ugođaja. Ulice i parkovi, konačno okupani sunčevim zrakama, uobičajeno vrve građanima, posjetiteljima i turistima, koji u velikom broju rezerviraju smještaj u Zagrebu Lijepo vrijeme idealno je za upoznavanje hrvatske metropole, pa već uobičajeno, tijekom ovog razdoblja, povećani broj turista i zadovoljavajuću popunjenost kapaciteta, bilježe i hoteli u Zagrebu. Na to utječe i buđenje raznih kulturnih i zabavnih događanja, posebice na gradskim ulicama i trgovima.

Jedno takvo, koje je već nekoliko godina rezervirano za mjesec ožujak, posvećeno je irskom duhu. Uključuje predstavljanje ove otočne europske destinacije, njezine kulture, tradicije, običaja, glazbe, gastronomije i kulturnih posebnosti. Štovateljima popularno zvanog 'zelenog i smaragdnog otoka', zemlje pive, livada, nobelovaca i trkaćih konja, ali i onima koji malo ili čak ništa ne znaju o trećem najvećem otoku u Europi, ovom prigodom približavaju se sve njegove ljepote i zanimljivosti.

Irska tradicija – pivo

Glavni simboli 84.412 četvornih kilometara velikog otoka, koji se prije 11.000 godina irskim morem odvojio od Velike Britanije su pivo, pubovi i ljepote zelene prirode. Pubovi su redovito središte društvenog života u kojima se pije slavno tradicionalno irsko tamno pivo bogate povijesti i čvrste pjene – Guinness, čiji početak proizvodnje seže još u daleku 1759. godinu, kada je mladi poduzetnik Arthur Guinness kupio zapuštenu pivovaru u Dublinu i od nje napravio svjetski poznati brend. U tu kategoriju svakako pripada i popularna irska kava, nastala na bazi whiskeya i tučenog slatkog vrhnja.

Osim po tome, Irska je poznata i po tradicionalnoj gastronomiji u kojoj je glavna namirnica krumpir. Priprema se i jede u kori, skuhan, pečen ili pržen, a zanimljivo, od njega se izrađuju čak i kolači. Uz njega najčešće ide slanina, koja uz kobasice, jaja, rajčicu, krumpir i smeđi kruh, predstavlja tipičan bogati irski doručak. Zahvaljujući oceanskoj klimi i velikoj količini vlage, te izostanku suše, obiluje livadama, zelenilom i pašnjacima. Zbog toga je i dobila naziv 'zeleni i smaragdni otok', a može se pohvaliti i dobrom country i rock glazbom, nacionalnim simbolom – harfom, šestoricom nobelovaca, koja su uglednu nagradu dobila za postignuća u književnosti, fizici i za poticanje mira u svijetu te trkaćim konjima i utrkama kojih se godišnje održi 280.

Pravi simbol Sveti Patrick


Ipak, jedna od glavnih asocijacija kada se spominje Irska je njezin zaštitnik – Sveti Patrick. Ovaj katolički svetac i biskup donio je kršćanstvo u Irsku, a vjeruje se da je iz zemlje potjerao sve zmije i ostale otrovne životinje te se danas slavi i kao zaštitnik ljudi koji se boje zmija te Nigerije i inženjera. Spomen na velikog sveca obilježava se na dan njegove smrti, 17. ožujka i to je veliki nacionalni blagdan. Najznačajniji je dan za milijune Iraca. Slavi se odlaskom u crkvu, molitvom za misionare, a glavno je obilježje nošenje zelene odjeće i djeteline. Zelena boja kao simbol Irske zbog zelenila i livada, a djetelina jer ju je prema legendi, Sveti Patrick koristio kako bi vjernicima objasnio značenje Svetog trojstva.
Sjećanje na oca kršćanstva u Irskoj obilježava se diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, a tjedan koji će biti ispunjen upoznavanju s irskom poviješću, tradicijom i još nekim najznačajnijim obilježjima ove zanimljive zemlje, u Zagrebu će se održati od 11. do 17. ožujka. Glavna lokacija je Trg Petra Preradovića, poznatiji kao Cvjetni trg, na kojem će tijekom irskog tjedna, posjetitelji i turisti tijekom cijelog dana moći uživati u gastronomskoj ponudi irskih specijaliteta, pive, plesu, glazbi i radovima irskih umjetnika, a u Muzeju automobila Ferdinand Budicki, moći će pogledati izložbu umjetničkih fotografija o običajima proslave Dana Svetog Patricka.


Post je objavljen 04.03.2013. u 09:56 sati.