Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hotel-u-zagrebu

Marketing

Zagrebački hoteli predstavljaju novu turističku ponudu grada

zagrebacke vjestice Turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, odnedavno se mogu upoznati s nešto drugačijom slikom hrvatske metropole. Dovoljno je da odsjednu u neki hotel u Zagrebu i jednu subotu odvoje za istraživanje daleke prošlosti Zagreba iz 16. i 17. stoljeća. Poznata je kao mračno razdoblje zagrebačke povijesti tijekom kojeg su stradavale žene za koje se vjerovalo da su vještice i da vračaju, uništavaju grad i unose strah među Zagrepčane. Nazivalo ih se coprnicama, što u prijevodu znači vještice, odnosno čarobnice.

Kako su one izgledale, čime su se bavile, što su to radile da su bezdušno mučene, završavale na lomačama, a potom i na smrt spaljivane, turisti, ali i svi ostali zainteresirani građani i posjetitelji mogu saznati sve do kraja lipnja. Do tada se naime, svake subote, održava besplatni turistički obilazak najznačajnijih mjesta na kojima su se zagrebačke vještice okupljale, sastajale, pripremale čarolije, družile s vragom, čarale, gatale, vračale, proricale sudbinu i slično, ali i lokacije na kojima ih se privodilo, gdje im se sudilo, a na kraju mučilo i ubijalo.

Mučenje vještica nekad svakodnevnica

Žene koje su bile 'drugačije' od ostalih, još od 12. stoljeća nisu mogle mirno spavati. Ako je postojala ikakva sumnja da su na mračnoj strani, što je bilo tko mogao prijaviti, bile su podvrgnute ispitivanju i provjeravanju jesu li vještice ili ne. Od 1487. godine postojao je čak standardni priručnik za njihovo prepoznavanje, ispitivanje i mučenje nazvan 'Vještičji malj', poznat i kao biblija vještičjih progona. Vještičarstvo je naime smatrano krivovjerjem.

S ciljem utvrđivanja radi li se doista o vješticama ili su sumnje neopravdane, često su bile prisiljene vagati se jer su vještice morale biti lagane da bi mogle letjeti na metli. Ako nisu mogle plakati, to bi također mogao biti znak vještičarstva i 'ugovora s vragom'. Boja krvi kad ih se udari, također je bila znakovita, kao i madež ili bradavica na tijelu nazvani 'vražjim pečatom' na kojem se testiralo osjeća li potencijalna coprnica bol. Načina mučenja bilo je mnoštvo, trajala su i po nekoliko sati, a većina je nažalost, završila tragično.

Više stotina postupaka

U Zagrebu su prema nekim podacima, prvi sudski postupci protiv vještica pokrenuti u 14. stoljeću. Optuženo je njih više od 250, a većina je spaljena, iako se vjeruje da je brojka i veća. Uglavnom su stradavale žene, tek neznatno muškarci - njih tek 20-ak. Turistička ruta koja nosi naziv 'Gornjogradske coprnice' posjetitelje vodi baš do mjesta gdje su se nalazili sudovi, tamnice i lomače na kojima su spaljivane.

Obilazak počinje na glavnom zagrebačkom Trgu i okupljanjem kod zdenca Manduševcu. Tamo su se, prema starim pričama, skupljale misteriozne zagrebačke coprnice, i kako se vjerovalo, dogovarale sušu, nerodicu na poljima, pomor stoke, pripremale ljubavne napitke i slično. Nakon uvoda u zanimljive anegdote, posjetitelji se vode do katedrale gdje je na mjestu današnjeg kipa Marije bio kaptolski sud, a potom i do Markova trga, gdje se nalazio onaj Gradeca. vještice su zatvarali u kuli Lotrščak, a pogubljivali kod Krvavog mosta na Tuškancu.

Uz živopisnu priču, dvosatni obilazak završava u Muzeju Grada Zagreba razgledavanjem izložbe 'Razmirice, kažnjavanja i praznovjerja', izrađivanjem suvenira maske srama, uživanjem u plesnom performansu, a potom i tradicijskom sajmu ručno rađenih rukotvorina. I više nego dovoljno dobrih razloga da se Zagrepčani i njihovi gosti, bilo koju subotu do kraja lipnja, upute u jedan novi, malo drugačiji izlet metropolom.



Post je objavljen 28.05.2013. u 13:32 sati.