Hotel u Zagrebu

< listopad, 2013  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

27.06.2013., četvrtak

Hoteli u Zagrebu uputit će vas u otkrivanje zagrebačkih tajni

smjestaj u zagrebackom hotelu Zagreb i hoteli i u mjesecu svibnju potvrdili su da je hrvatska metropola nezaobilazno odredište brojnih turista. Podaci za smještaj u Zagrebu i broj noćenja pokazuju da je zabilježen porast od 18 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Bilo je ukupno i 14 posto više turista, što je odlična uvertira za ljetne mjesece i središte turističke sezone za koju se vjeruje da bi trebala nadmašiti lanjske rekorde. Tome će zasigurno pridonijeti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, zahvaljujući čemu Zagreb postaje prava europska metropola i sjajna 28. zvjezdica u elitnoj europskoj obitelji.

Mnogi će htjeti upoznati najmlađu članicu ugledne zajednice, a zagrebački hoteli spremni su za predstavljanje u najboljem svjetlu. Događanja u gradu je više nego ikad prije, a ljeto će biti ispunjeno bogatom kulturnom ponudom, izložbama, predstavama, koncertima i festivalima. Odlično zagrijavanje bio je INmusic festival na Jarunu, a nastavlja se u sličnom tonu festivalom fantastičnog filma u CineStar Branimir Centru, na ljetnoj pozornici kina Tuškanac i u kinu Europa, međunarodnim festivalom novog kazališta Eurokaz u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom plesnom centru i kazalištu Gavella, plesnim večerima na Zrinjevcu u sklopu Zagrebačkog vremeplova, cjelodnevnom zabavom na Strossmayerovom šetalištu, a ljubitelji pirotehnike mogu uživati u popularnom međunarodnom festivalu vatrometa na Bundeku. Klovićevi dvori do srpnja nude upoznavanje Picassovih djela, a glazbeni ljetni program, među ostalim će u srcu ljeta popuniti Iron Maiden i Robbie Williams.

Ali to nije sve

Osim toga, turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci neće ostati razočarani ostalim zanimljivostima koje im hrvatska metropola pruža. Jedna se može izdvojiti kao vrlo neobična jer daje drugu stranu priče o Zagrebu. Ne odnosi se na klasične priče o povijesti i razvoju grada, najznačajnijim spomenicima i važnim imenima i uspomenama, već na nešto sasvim drugačije. Tematski je obilazak grada nazvan 'Secret Zagreb Walks', ali se Zagreb upoznaje kroz mitove i usmene predaje. Uz pratnju stručnog vodiča, u ponudi su dva obilaska, prva je tura duhova 'Opsjednuti Zagreb', koja će posjetitelje upoznati s najjezovitijim lokacijama grada, a druga 'Uspavani zmaj ' koja znatiželjne vodi kroz priče o zmajevim i zmijama.

Potraga za davno zaboravljenim dušama

Prvi obilazak, kao što i sam naziv govori vezan je uz večernji posjet starim mjestima i ulicama zagrebačke povijesti, kućama za koje se vjeruje da su opsjednute, napuštenim grobljima, a otkrit će tko su bili tajanstveni gradski stanari. Putovanje u svijet zmija i zmajeva dio je drugog obilaska koji uključuje mistične priče o zmijskim legendama. Samo jedna od njih je da podno grada postoje tuneli koji vode do utvrde Medvedgrad, a u kojima ukleta zmijska kraljica čuva izgubljeno medvedgradsko blago. Zainteresirane za reptilsku predaju oduševit će priče o zagrebačkim misterijima.
Nešto drugačiji Zagreb i neobičan svijet duhova, zmija i zmajeva može se upoznati dva puta tjedno. Za turiste su obilasci organizirani na engleskom jeziku, a za domaće posjetitelje na hrvatskom. Mjesto okupljanja je Kamenita i Radićeva ulica pod Kamenitim vratima za potragu za duhovima, a za zmajevima, fontana ispred zagrebačke katedrale.

Oznake: Zagreb, Hrvatska, putovanje u zagreb, događanja u zagrebu, hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu


- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2013., četvrtak

Zračni promet i hoteli u Zagrebu

zracni prijevoz Smještaj u Zagrebu, zahvaljujući mnoštvu hotelskih objekata, privatnih apartmana, pansiona, kuća i soba za iznajmljivanje, danas nije teško pronaći. Hoteli u Zagrebu, kojih u hrvatskoj metropoli ima nešto više od 70, smješteni su u raznim dijelovima grada. Duž užeg središta nalaze se najluksuzniji hoteli u Zagrebu, u široj okolici su oni s nešto manje zvjezdica, a smještajnim objektima dobro su pokriveni i rubni dijelovi zagrebačkog područja. To je posebice važno zbog turista koji u Zagreb dolaze osobnim vozilima ili zračnim prometom.

Turisti s osobnim automobilima često zbog nepoznavanja prometnica i gradskih ulica, smještaj u Zagrebu ne traže u središtu grada, nego u nekom od hotela u blizini izlaza iz grada, a u obilazak onda idu gradskim ili taksi prijevozom. Slično je i kod onih koji dolaze zrakoplovom, s obzirom da je zračna luka Zagreb smještena daleko izvan centra, 15 kilometara južno od Zagreba u smjeru Velike Gorice.

U okolici najveće od ukupno devet hrvatskih zračnih luka, nalazi se nekoliko desetaka hotela, pansiona i soba u kojima se može prenoćiti i predahnuti uoči nastavka putovanja. Većina ima osiguranu uslugu prijevoza do zračne luke, koja je izuzetno značajna u povezivanju Hrvatske s ostatkom Europe i svijeta.

Putnički terminal uskoro u novom izdanju

Gotovo sve europske zračne luke i europska središta imaju izravnu liniju sa Zagrebom, kroz koji u zračnom prometu godišnje prođe oko dva milijuna putnika. Kapaciteti bi se trebali povećati obnovom zagrebačkog aerodroma koja bi trebala početi u rujnu ove godine, a završiti u travnju 2016. godine. Prema procjenama investitora - francuskog ZAIC-a, broj kapaciteta novog moderno opremljenog i sadržajno obogaćenog putničkog terminala od 65.000 četvornih metara trebao bi se povećati na oko pet milijuna putnika godišnje.

Planirana je i izgradnja pristaništa za zrakoplove i parkiralište na ukupnoj površini od 250.000 četvornih metara. Vrijednost unosne investicije procjenjuje se na čak 324 milijuna eura, a investitor je francuski konzorcij tvrtki ZAIC - Zagreb Airport International Company. Prošle je godine odlukom hrvatske Vlade dobio 30-godišnju koncesiju za upravljanje i korištenje zagrebačke zračne luke, koja ima dugu tradiciju.

Povijest zračnog prometa u Hrvatskoj


Prvo zrakoplovno uzletište izgrađeno je 1909. godine između Selske ceste i potoka Črnomerec, a prva zračna luka s potrebnim objektima za slijetanje i uzlijetanje 1928. godine na Borongaju. Od početka Drugog svjetskog rata služila je samo u vojne svrhe, a za zračni promet počeo se koristiti aerodrom Lučko. No zbog slabe opremljenosti i travnate staze moralo se pronaći drugo rješenje i izbor je pao na Pleso, 15 kilometara dalje od Zagreba.

Tamo je 1959. godine osvanula današnja putnička zgrada. Osnovana je Zrakoplovna luka Zagreb, koja s radom počinje 1962. godine. Tada je imala uzletnu stazu duljine 2500 metara i mogla je primiti pet manjih zrakoplova. Ubrzo se proširuje, a nakon nekoliko obnova, duljina piste danas iznosi 3.259 metara te godišnje na nju sleti više od 20.000 zrakoplova.

Povećanje brojki očekuje se novom rekonstrukcijom putničkog terminala, ali i prema najavama iz resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, zahvaljujući skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Tada bi Hrvatska, kao 28. članica europske obitelji trebala postati novo prepoznatljivo turističko odredište i zabilježiti još veći broj dolazaka i noćenja turista, kako iz Europe, tako i ostatka svijeta.

Oznake: hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu, zrakoplovna luka zagreb, zračni prijevoz zagreb, putovanje u zagreb


- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2013., ponedjeljak

I Zagreb i hoteli odišu duhom karnevala

Siječanj i veljača tradicionalno su rezervirani za karnevalsko razdoblje, odnosno vrijeme prije početka korizme tijekom kojeg se na trgovima i gradskim ulicama priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Zabave i pokladnog veselja ne nedostaje u svim krajevima svijeta, ali i Hrvatske. Tako i u Zagrebu u kojem se i ove godine očekuje dobra zabava i provod za sve koji svrate u hrvatsku metropolu i osiguraju smještaj u Zagrebu.

Prigodna karnevalska proslava osigurana je u brojnim zagrebačkim klubovima i na ulicama, kojima se šire ugodni mirisi krafni, fritula, pogačica i ostalih ukusnih pokladnih slastica, a posebne i prigodne jelovnike poput krpica s kiselim zeljem, kobasicama, žgancima, govedinom, puricom ili guskom, pripremili su i restorani i hoteli u Zagrebu.
Tradicija govori da se u Zagrebu i njegovoj okolici javne pokladne zabave i priredbe priređuju od 17. stoljeća. Slavlje su organizirale gradske vlasti, a sve je počinjalo već po završetku božićnog razdoblja, na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja kada se priređivala velika gozba. Slavilo se i na sami pokladni utorak, vrhunac fašnika, kada se pilo gradsko vino, a jeli su se slatkiši i suhe smokve. Taj se dan na ovom području zvao 'fašenk'. Danas se u kontinentalnim krajevima najčešće spominje kao fašnik, odnosno noć posta, a još se koriste i izrazi mesopust, karneval te poklade, koje su nastale od starohrvatskog glagola 'klasti' što znači 'prerušavati se'. Radi se o izrazima koji se koriste u određenim regijama i mjestima.

Što su zapravo maškare?

Iako se pravila, običaji i rituali razlikuju u pojedinim krajevima, svima je zajedničko da se uoči korizme koja je obilježena postom, odricanjem, čišćenjem i žrtvovanjem, kršćani opuštaju i uživaju u hrani i piću te zabavi pod maskama. Svi tada požele biti netko drugi, odijevaju maštovite kostime, različite maske inspirirane crtanim i igranim filmovima, junacima i likovima iz knjiga. U tome uživaju ne samo djeca, nego i odrasli, a radi se o velikoj zabavi za cijelu obitelj. Uz sudjelovanje u uličnim i fašničkim povorkama, običaj je i da tako kostimirani obilaze domove i kuće, pjevaju pjesme i skupljaju slatkiše i novac.

Pjesma, ples, ulični zabavljači, krafne i veselje, glavne su asocijacije koje se vežu uz fašnik, koji u pojedinim krajevima traje danima, pa čak i tjednima, no svugdje završava utorkom, prije blagdana Pepelnice ili Čiste srijede, kada i službeno počinje korizma, odnosno 40 dana pripreme za Isusovo uskrsnuće. Kraj karnevalskih 'ludovanja' obilježava se paljenjem krijesa na lomači, odnosno krpenog lutka koji simbolizira Fašnika i sve ono što se dogodilo loše u protekloj godini, a s njim u pepelu nestaju i svi grijesi i nestašluci.

Pokladne svečanosti i u metropoli

Kao i ostatak krajeva, od panonskog i dinarskog do jadranskog područja, Zagreb se također može pohvaliti brojnim događanjima kojima se obilježavaju fašnik i karnevalske svečanosti. Osim raznovrsne ponude tuluma u noćnim klubovima na kojima je obavezan dolazak u kostimima i maskama, a najmaštovitije se nagrađuje, veliki plesni spektakl organizira se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Pod nazivom 'Lisinski pleše pod maskama', tradicionalni karnevalski program 9. veljače okupit će na više od 2000 četvornih metara brojne posjetitelje željne zabave pod maskama, uz latino i samba ritmovi, nastupe brazilskih trbušnih plesačica, žonglera, akrobata, izrađivača maski i slično. Humanitarnog je karaktera i očekuje se da će ga posjetiti velik broj raspoloženih gostiju, ali i turista koji odluče rezervirati smještaj u Zagrebu i uvjeriti se kako se karneval i maškare slave u metropoli.

Oznake: smještaj u zagrebu, karneval u zagrebu, hotel u zagrebu, zabava u zagrebu, putovanje u zagreb, maskiranje, karneval


- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.