Hotel u Zagrebu

< listopad, 2013  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

09.10.2013., srijeda

Izaberite smještaj u Zagrebu i otkrijte što još niste znali o Zagrebu

palace hotel zagreb Mnogobrojni ugledni hoteli u Zagrebu koji nude vrhunski smještaj u Zagrebu, samo su dio onoga čime se izuzetno gostoljubiva i za sve posjetitelje širom otvorena hrvatska metropola može pohvaliti. Među njima se sa svojom stoljetnom tradicijom i istinskim duhom minule zagrebačke povijesti ističe Palace Hotel Zagreb, smješten u samom središtu grada.

Poseban je ne samo po svom jedinstvenom šarmu koji je prožet njegovim interijerom i velebnim izdanjem u neposrednoj blizini jednog od najljepših zagrebački parkova Zrinjevac, nego i podatku da se radi o prvom profesionalno organiziranom hotelu u Zagrebu. Svoja vrata Zagrepčanima i gostima otvorio je još davne 1907. godine i do danas je sačuvan njegov izvorni izgled, topao ugođaj koji daje dašak prošlosti, ali prilagođen i osvježen modernim trendovima.

Stoga, nađete li se u samom srcu Zagreba, tek nekoliko minuta udaljenosti od Trga bana Josipa Jelačića, uputite se na Trg koji je nazvan po još jednoj poznatoj zagrebačkoj ličnosti - Josipu Jurju Strossmayeru, biskupu i piscu te jednoj od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih osoba 19. stoljeća, obratite pozornost na impresivnu secesijsku palaču i hotel u njoj.

Krenimo dalje

Na putu u otkrivanje ostalih zanimljivosti o Zagrebu vodimo vas u nešto ranije doba, točnije 1355. godinu, otkada datira najstarija ljekarna u hrvatskoj metropoli. Smještena je na Gornjem gradu, nedaleko od Kamenitih vrata i od otvaranja nije prestajala s radom. Danas je s pravom nezaobilazna turistička atrakcija jer se njezini mnogobrojni posjetitelji žele uvjeriti gdje je boravio i radio poznati praunuk još poznatijeg pjesnika Dantea Alighierija, autora popularnog epskog spjeva 'Božanske komedije'.

Godina vrijedna pažnje je i 1607., kada je na današnjem Trgu Katarine Zrinske, također na Gornjem gradu, otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj. Zasluge idu isusovcima i imala je šest razreda. Isusovci su pokrenuli i prvu gradsku tiskaru 1664. godine. Prvi tjednik Zagrepčani su mogli čitati od 1771.godine, bio je na latinskom jeziku i zvao se 'Ephemerides Zagrebienses', a smatrao se prvim hrvatskim novinama uopće.

Kazalište, kupalište, željeznica...

U prvim nastupima na kazališnim daskama stanovnici Zagreba uživali su više od desetljeća kasnije, 1834., kada je na južnoj strani Trga svetog Marka svjetlo dana ugledalo prvo stalno kazalište. Kupanje na rijeci Savi, koja protječe Zagrebom, nekada je bio jedini način osvježenja u hrvatskoj metropoli. Nastariji podaci o prvim uređenim kupalištima građana spominju se 1856. godine, kada se tvrdi da je ograđeno i uređeno prvo javno kupalište na Savi. Bilo je prvotno namijenjeno vojnicima kod Savskog mosta, a ubrzo je niknulo i civilno, na kojem su odvojeno mogli kupati muškarci i žene.

Na prvi prijevoz željeznicom, čekalo se do 1863. godine kada je u promet puštena prva željeznička pruga, dok je primjerice, vodovod u domove stigao 15 godina kasnije. Prvi telefon u Hrvatskoj zazvonio je 8. siječnja 1881. i to samo pet godina nakon što se svijetom proširio revolucionarni Bellov telefon.

Za sve postoji prvi put

U kategoriju prvih, svoje je mjesto našao i film i prva filmska projekcija 1896. i to braće Lumičre. 1917. u Zagrebu je proizveden prvi hrvatski igrani film 'Brcko'. Od još ponekih zagrebačkih zanimljivosti koje vrijedi znati je da se ulicama prvi automobil provozao 1901. godine, a da je prvi asfalt postavljen osam godina kasnije. Što se medija tiče, glazba i radio, preciznije, prva radijska postaja u ovom dijelu Europe s emitiranjem je počela 1926. godine, a 30 godina kasnije i televizija je dobila svoj prostor.

Mnoštvo je znamenitih podataka i godina koje su obilježile i obogatile višestoljetnu povijest Zagreba. Šetajući njegovim prekrasnim ulicama zasigurno ćete ih upoznati još i mnogo više, pa nemojte gubiti vrijeme.

Oznake: Zagreb, povijest zagreba, znamenitosti u zagrebu, događanja u zagrebu, palace hotel zagreb


- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.09.2013., četvrtak

Nakon što pronađete smještaj u Zagrebu, uputite se u ulicu drevnih mesnica

mesnička ulicaHoteli u Zagrebu u kojima odsjednu gosti hrvatske metropole, redovito toplo preporučaju posjet najzanimljivim zagrebačkim znamenitostima, atrakcijama, upućuju ih u istraživanje Zagreba i upoznavanje mnogobrojnih legendi koje su prožimale gradske ulice tijekom stoljeća i vjerno se prenosile naraštajima.

One o nastanku imena Zagreba, Manduševcu, Krvavom mostu, Kamenitim vratima, vještičarenjima i Crnoj kraljici, zakopanom blagu, imenima hrvatskih ulica i trgova, tajanstvenim i skrovitim putevima podno Gornjega i Donjega grada, šestinskom kišobranu, najčešće se mogu čuti iz ustiju Zagrepčana.

Stariji stanovnici metropole najbolje će vam znati prenijeti autohtone narodne priče i predaje i gotovo da ćete moći osjetiti istinski duh prošlog vremena i života kakav je nekad bio u Zagrebu. O tome svjedoče i mnogobrojni zapisi, knjige, časopisi, brižno arhivirani i čuvani u zagrebačkim bibliotekama, pa posjetite neku od brojnih, prolistajte bilješke stare i do nekoliko stoljeća jer bi se mogli vrlo ugodno iznenaditi.

Mesnička ulica

Posebno mjesto među njima ima jedna zanimljiva ulica koja je nekada bila poznata jer su se u njoj nalazili nizovi mesnica. Po tome je i dobila ime u 19. stoljeću, a prodavaonice s mesom bile su smještene pokraj gradskih vrata. Prema dostupnim zapisima, meso se davalo kroz otvor na zidu - 'fenetru'.

Ulicom su se protezale gradske utvrde, kuće i palače, a dio njezinih pločnika bio je rezerviran za ulaz u grad, takozvanu 'mitnicu' i Mesnička vrata. Ona su bila jedna od šestero vratiju koja su okruživala i čuvala Zagreb, uz Nova, a kasnije Opatička vrata na sjeveru, Kamenita na istoku, Poljska kod kule Lotrščak na jugu, Surove dverce na istoku i mala Mesnička vrata na zapadu. Manjim vratima mogli su prolaziti samo pješaci, dok su velika bila znatno prostranija sa četverokutnim kulama ispod kojih se ulazilo u grad.

Vrata su se zatvarala u određeno vrijeme i tako se sprječavao ulazak neželjenim došljacima u gradske zidine. Mesnička vrata, kojima se na zapadnoj strani dolazilo do Gornjega grada, srušena su u ljeto 1850. godine.

To nije sve

Izuzev po značajnoj ulozi i frekventnoj poveznici između Gornjega i Donjega grada te mesnicima, Mesnička ulica pamti se i po još nekoliko povijesnih zgoda i zanimljivosti. Jeste li znali da je u njoj živio, radio i na broju 34 preminuo najveći zagrebački romanopisac, pripovjedač, pjesnik i kritičar August Šenoa? Da je u kući na broju 12 od 1874. do 1903. godine obitavao Dragutin Kale, osnivač starih hrvatskih novina 'Radnički prijatelji' i po mnogima, prvak zagrebačkog radničkog pokreta?

U ulici su živjele i radile još neke znamenite ličnosti. Tako je uz spomenute, na Šenoinom susjednom broju 35 bio povjesničar Tadija Smičiklas, na broju 19, od 1871. do 1873. godine otac domovine Ante Starčević, a na broju 47 najglasovitiji pisac sjeverne Hrvatske potkraj 18. stoljeća Tituš Brezovački. O tome svjedoče brojne spomen ploče na pročeljima zgrada njima u čast, među kojima je i ona, na uglu Ilice i Mesničke, hrvatskom pučkom pjesniku franjevcu, Andriji Kačiću Miošiću, autoru jednog od najvrjednijih djela hrvatske književnosti 18. stoljeća i najpopularnije pučke knjige 'Razgovor ugodni naroda slovinskog'.

Vozili se fijakeri

Također, Mesnička je bila popularna i po prvoj pokusnoj vožnji auto-fijakera u Zagrebu, pretečama današnjih taksija, koja je održana 1902. godine, a često se izdvajala i kao ulica u kojoj su utočište redovito pronalazili umorni putnici i gosti.

Kako danas izgleda, što se promijenilo, gdje su sa svojim mislima boravili i remek-djela stvarali povijesni junaci i poznate osobe, kako su živjeli i koje sve još tajne skriva, provjerite sami. Za to vam je potrebno tek nekoliko minuta laganog hoda od središta grada i Trga bana Josipa Jelačića...

Oznake: hotel u zagrebu, smješaj u zagrebu, mesnička ulica, Zagreb, zanmenitosti u zagrebu, zagrebačke legende


- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2013., srijeda

Udobno se smjestite u neki hotel u Zagrebu i zavirite u povijest metropole

zagreb iz zraka Kada se spomene Zagreb - hoteli, intrigantne uličice, neopisivi zeleni parkovi, prekrasno uređene šetnice, nebrojeni vrijedni spomenici, jedinstveni primjerci arhitekture i umjetnosti - prve su asocijacije kojih se sjetimo. Grad bogate tradicije i povijesti, star gotovo 900 godina, smješten među bajkovitim obroncima Medvednice i uz obalu rijeke Save, svojim ljepotama svakodnevno iznova oduševljava mnogobrojne turiste koji dođu u posjet često puta zvanoj, šarmantnoj europskoj metropoli i rezerviraju smještaj u Zagrebu Na svojih 641 četvornih kilometara površine, uređen kao pravi srednjoeuropski grad, nudi pregršt zanimljivosti zahvaljujući kojima danima možete obilaziti zagrebačke ulice, starogradske znamenitosti i građevine i istraživati kakve se priče i legende vezuju uz nastanak hrvatske metropole i živote njezinih stanovnika.

Sve je bilo drugačije

Iznenadili biste se kako su nekada izgledali zagrebački trgovi, parkovi i zgrade ili pak gradsko središte dok nije bilo javnog tramvaja, autobusa i automobila, nego su glavno prijevozno sredstvo bili zaprežni konji s kolima. O neobičnom i danas gotovo neprepoznatljivom ruhu Zagreba, najvjernije svjedoče drevne fotografije i različiti zapisi koji se brižno čuvaju u gradskim muzejima, pa ih svakako nemojte propustiti posjetiti.
Na tragu toga, saznat ćete i čemu je prije služilo najjuže zagrebačko središte, glavni gradski trg - bana Josipa Jelačića i njegova bliža okolica, koja je danas sjedište upravnog, političkog, kulturnog i zabavnog života Zagrepčana. Do 1866. godine, kada je dobio današnji naziv, bio je poznatiji kao Harmica - sajamski trg i godinama je bio gradska tržnica.
Samo ime Harmica dolazi iz mađarskog jezika, harmic, što je u prijevodu značilo 30, a simboliziralo je carinu. Na trgu se i nalazila sama carinarnica te se ubirao porez tridesetnica - u visini od tridesetog dijela vrijednosti robe koja se uvozila u Zagreb. Ona se prodavala na sajmištu, koje je na Jelačićevom trgu ostalo sve do 1830. godine, kada je preseljeno na Zrinjevac.

Posebna baština Frankopana

Nizu zanimljivosti koje bi vas mogle zaintrigirati pridružuje se i ona o ulici koja je nazvana po plemićkoj obitelji Frankopan. Najmoćnija i najutjecajnija velikaška obitelj jedan od najznamenitijih plemićkih rodova u hrvatskoj povijesti. Više njezinih generacija, od 12. do 17. stoljeća, dalo je hrvatskom narodu brojne svjetovne i duhovne vođe - banove, generale, kapetane, zapovjednike i biskupe.
Smatraju se našim uglednim velikašima obzirom da su iza sebe ostavili neprocjenjivu ostavštinu, a posebice neizbrisiv trag u stvaranju hrvatskog identiteta. Stoga ne čudi da su po njima nazvane ulice mnogobrojnih gradova diljem Hrvatske, škole i trgovi.

Onom u Zagrebu nekada tekao potok


I Zagreb je dao svoj obol, izdvojivši i nazvavši 1845. godine prometno središte, koje povezuje ostale dijelove grada s najdužom zagrebačkom ulicom Ilicom i centrom grada, Frankopanskom ulicom. Do tada je bila dio Savske ceste od Ilice do drvenog mosta izgrađenog 1783. godine na mjestu današnjeg Savskog mosta.
Zanimljivost koja se veže uz nju je da se nekad, podno nje, nalazio potok. Bilo je to početkom 19. stoljeća, a slijevao se s Tuškanca te se uz njega, između oranica i imanja s poljima, dolazilo do Save.
Prijedlog za njezino uređenje dao je biskup Juraj Haulik, a danas je mjesto na kojem se nalaze poznato Dramsko kazalište Gavella, Leksikografski zavod Miroslava Krleže, ugostiteljski objekti, škola, trgovine, kavane gdje se i danas okupljaju umjetnici i javne osobe… Uostalom, najbolje da sami provjerite...

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, Zagreb, povijest zagreba, harmica


- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.06.2013., četvrtak

Hoteli u Zagrebu uputit će vas u otkrivanje zagrebačkih tajni

smjestaj u zagrebackom hotelu Zagreb i hoteli i u mjesecu svibnju potvrdili su da je hrvatska metropola nezaobilazno odredište brojnih turista. Podaci za smještaj u Zagrebu i broj noćenja pokazuju da je zabilježen porast od 18 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Bilo je ukupno i 14 posto više turista, što je odlična uvertira za ljetne mjesece i središte turističke sezone za koju se vjeruje da bi trebala nadmašiti lanjske rekorde. Tome će zasigurno pridonijeti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, zahvaljujući čemu Zagreb postaje prava europska metropola i sjajna 28. zvjezdica u elitnoj europskoj obitelji.

Mnogi će htjeti upoznati najmlađu članicu ugledne zajednice, a zagrebački hoteli spremni su za predstavljanje u najboljem svjetlu. Događanja u gradu je više nego ikad prije, a ljeto će biti ispunjeno bogatom kulturnom ponudom, izložbama, predstavama, koncertima i festivalima. Odlično zagrijavanje bio je INmusic festival na Jarunu, a nastavlja se u sličnom tonu festivalom fantastičnog filma u CineStar Branimir Centru, na ljetnoj pozornici kina Tuškanac i u kinu Europa, međunarodnim festivalom novog kazališta Eurokaz u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom plesnom centru i kazalištu Gavella, plesnim večerima na Zrinjevcu u sklopu Zagrebačkog vremeplova, cjelodnevnom zabavom na Strossmayerovom šetalištu, a ljubitelji pirotehnike mogu uživati u popularnom međunarodnom festivalu vatrometa na Bundeku. Klovićevi dvori do srpnja nude upoznavanje Picassovih djela, a glazbeni ljetni program, među ostalim će u srcu ljeta popuniti Iron Maiden i Robbie Williams.

Ali to nije sve

Osim toga, turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci neće ostati razočarani ostalim zanimljivostima koje im hrvatska metropola pruža. Jedna se može izdvojiti kao vrlo neobična jer daje drugu stranu priče o Zagrebu. Ne odnosi se na klasične priče o povijesti i razvoju grada, najznačajnijim spomenicima i važnim imenima i uspomenama, već na nešto sasvim drugačije. Tematski je obilazak grada nazvan 'Secret Zagreb Walks', ali se Zagreb upoznaje kroz mitove i usmene predaje. Uz pratnju stručnog vodiča, u ponudi su dva obilaska, prva je tura duhova 'Opsjednuti Zagreb', koja će posjetitelje upoznati s najjezovitijim lokacijama grada, a druga 'Uspavani zmaj ' koja znatiželjne vodi kroz priče o zmajevim i zmijama.

Potraga za davno zaboravljenim dušama

Prvi obilazak, kao što i sam naziv govori vezan je uz večernji posjet starim mjestima i ulicama zagrebačke povijesti, kućama za koje se vjeruje da su opsjednute, napuštenim grobljima, a otkrit će tko su bili tajanstveni gradski stanari. Putovanje u svijet zmija i zmajeva dio je drugog obilaska koji uključuje mistične priče o zmijskim legendama. Samo jedna od njih je da podno grada postoje tuneli koji vode do utvrde Medvedgrad, a u kojima ukleta zmijska kraljica čuva izgubljeno medvedgradsko blago. Zainteresirane za reptilsku predaju oduševit će priče o zagrebačkim misterijima.
Nešto drugačiji Zagreb i neobičan svijet duhova, zmija i zmajeva može se upoznati dva puta tjedno. Za turiste su obilasci organizirani na engleskom jeziku, a za domaće posjetitelje na hrvatskom. Mjesto okupljanja je Kamenita i Radićeva ulica pod Kamenitim vratima za potragu za duhovima, a za zmajevima, fontana ispred zagrebačke katedrale.

Oznake: Zagreb, Hrvatska, putovanje u zagreb, događanja u zagrebu, hoteli u zagrebu, smještaj u zagrebu


- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.