Hotel u Zagrebu

< listopad, 2013  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

09.10.2013., srijeda

Izaberite smještaj u Zagrebu i otkrijte što još niste znali o Zagrebu

palace hotel zagreb Mnogobrojni ugledni hoteli u Zagrebu koji nude vrhunski smještaj u Zagrebu, samo su dio onoga čime se izuzetno gostoljubiva i za sve posjetitelje širom otvorena hrvatska metropola može pohvaliti. Među njima se sa svojom stoljetnom tradicijom i istinskim duhom minule zagrebačke povijesti ističe Palace Hotel Zagreb, smješten u samom središtu grada.

Poseban je ne samo po svom jedinstvenom šarmu koji je prožet njegovim interijerom i velebnim izdanjem u neposrednoj blizini jednog od najljepših zagrebački parkova Zrinjevac, nego i podatku da se radi o prvom profesionalno organiziranom hotelu u Zagrebu. Svoja vrata Zagrepčanima i gostima otvorio je još davne 1907. godine i do danas je sačuvan njegov izvorni izgled, topao ugođaj koji daje dašak prošlosti, ali prilagođen i osvježen modernim trendovima.

Stoga, nađete li se u samom srcu Zagreba, tek nekoliko minuta udaljenosti od Trga bana Josipa Jelačića, uputite se na Trg koji je nazvan po još jednoj poznatoj zagrebačkoj ličnosti - Josipu Jurju Strossmayeru, biskupu i piscu te jednoj od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih osoba 19. stoljeća, obratite pozornost na impresivnu secesijsku palaču i hotel u njoj.

Krenimo dalje

Na putu u otkrivanje ostalih zanimljivosti o Zagrebu vodimo vas u nešto ranije doba, točnije 1355. godinu, otkada datira najstarija ljekarna u hrvatskoj metropoli. Smještena je na Gornjem gradu, nedaleko od Kamenitih vrata i od otvaranja nije prestajala s radom. Danas je s pravom nezaobilazna turistička atrakcija jer se njezini mnogobrojni posjetitelji žele uvjeriti gdje je boravio i radio poznati praunuk još poznatijeg pjesnika Dantea Alighierija, autora popularnog epskog spjeva 'Božanske komedije'.

Godina vrijedna pažnje je i 1607., kada je na današnjem Trgu Katarine Zrinske, također na Gornjem gradu, otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj. Zasluge idu isusovcima i imala je šest razreda. Isusovci su pokrenuli i prvu gradsku tiskaru 1664. godine. Prvi tjednik Zagrepčani su mogli čitati od 1771.godine, bio je na latinskom jeziku i zvao se 'Ephemerides Zagrebienses', a smatrao se prvim hrvatskim novinama uopće.

Kazalište, kupalište, željeznica...

U prvim nastupima na kazališnim daskama stanovnici Zagreba uživali su više od desetljeća kasnije, 1834., kada je na južnoj strani Trga svetog Marka svjetlo dana ugledalo prvo stalno kazalište. Kupanje na rijeci Savi, koja protječe Zagrebom, nekada je bio jedini način osvježenja u hrvatskoj metropoli. Nastariji podaci o prvim uređenim kupalištima građana spominju se 1856. godine, kada se tvrdi da je ograđeno i uređeno prvo javno kupalište na Savi. Bilo je prvotno namijenjeno vojnicima kod Savskog mosta, a ubrzo je niknulo i civilno, na kojem su odvojeno mogli kupati muškarci i žene.

Na prvi prijevoz željeznicom, čekalo se do 1863. godine kada je u promet puštena prva željeznička pruga, dok je primjerice, vodovod u domove stigao 15 godina kasnije. Prvi telefon u Hrvatskoj zazvonio je 8. siječnja 1881. i to samo pet godina nakon što se svijetom proširio revolucionarni Bellov telefon.

Za sve postoji prvi put

U kategoriju prvih, svoje je mjesto našao i film i prva filmska projekcija 1896. i to braće Lumičre. 1917. u Zagrebu je proizveden prvi hrvatski igrani film 'Brcko'. Od još ponekih zagrebačkih zanimljivosti koje vrijedi znati je da se ulicama prvi automobil provozao 1901. godine, a da je prvi asfalt postavljen osam godina kasnije. Što se medija tiče, glazba i radio, preciznije, prva radijska postaja u ovom dijelu Europe s emitiranjem je počela 1926. godine, a 30 godina kasnije i televizija je dobila svoj prostor.

Mnoštvo je znamenitih podataka i godina koje su obilježile i obogatile višestoljetnu povijest Zagreba. Šetajući njegovim prekrasnim ulicama zasigurno ćete ih upoznati još i mnogo više, pa nemojte gubiti vrijeme.

Oznake: Zagreb, povijest zagreba, znamenitosti u zagrebu, događanja u zagrebu, palace hotel zagreb


- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2013., utorak

Zagrebački hoteli predstavljaju novu turističku ponudu grada

zagrebacke vjestice Turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, odnedavno se mogu upoznati s nešto drugačijom slikom hrvatske metropole. Dovoljno je da odsjednu u neki hotel u Zagrebu i jednu subotu odvoje za istraživanje daleke prošlosti Zagreba iz 16. i 17. stoljeća. Poznata je kao mračno razdoblje zagrebačke povijesti tijekom kojeg su stradavale žene za koje se vjerovalo da su vještice i da vračaju, uništavaju grad i unose strah među Zagrepčane. Nazivalo ih se coprnicama, što u prijevodu znači vještice, odnosno čarobnice.

Kako su one izgledale, čime su se bavile, što su to radile da su bezdušno mučene, završavale na lomačama, a potom i na smrt spaljivane, turisti, ali i svi ostali zainteresirani građani i posjetitelji mogu saznati sve do kraja lipnja. Do tada se naime, svake subote, održava besplatni turistički obilazak najznačajnijih mjesta na kojima su se zagrebačke vještice okupljale, sastajale, pripremale čarolije, družile s vragom, čarale, gatale, vračale, proricale sudbinu i slično, ali i lokacije na kojima ih se privodilo, gdje im se sudilo, a na kraju mučilo i ubijalo.

Mučenje vještica nekad svakodnevnica

Žene koje su bile 'drugačije' od ostalih, još od 12. stoljeća nisu mogle mirno spavati. Ako je postojala ikakva sumnja da su na mračnoj strani, što je bilo tko mogao prijaviti, bile su podvrgnute ispitivanju i provjeravanju jesu li vještice ili ne. Od 1487. godine postojao je čak standardni priručnik za njihovo prepoznavanje, ispitivanje i mučenje nazvan 'Vještičji malj', poznat i kao biblija vještičjih progona. Vještičarstvo je naime smatrano krivovjerjem.

S ciljem utvrđivanja radi li se doista o vješticama ili su sumnje neopravdane, često su bile prisiljene vagati se jer su vještice morale biti lagane da bi mogle letjeti na metli. Ako nisu mogle plakati, to bi također mogao biti znak vještičarstva i 'ugovora s vragom'. Boja krvi kad ih se udari, također je bila znakovita, kao i madež ili bradavica na tijelu nazvani 'vražjim pečatom' na kojem se testiralo osjeća li potencijalna coprnica bol. Načina mučenja bilo je mnoštvo, trajala su i po nekoliko sati, a većina je nažalost, završila tragično.

Više stotina postupaka

U Zagrebu su prema nekim podacima, prvi sudski postupci protiv vještica pokrenuti u 14. stoljeću. Optuženo je njih više od 250, a većina je spaljena, iako se vjeruje da je brojka i veća. Uglavnom su stradavale žene, tek neznatno muškarci - njih tek 20-ak. Turistička ruta koja nosi naziv 'Gornjogradske coprnice' posjetitelje vodi baš do mjesta gdje su se nalazili sudovi, tamnice i lomače na kojima su spaljivane.

Obilazak počinje na glavnom zagrebačkom Trgu i okupljanjem kod zdenca Manduševcu. Tamo su se, prema starim pričama, skupljale misteriozne zagrebačke coprnice, i kako se vjerovalo, dogovarale sušu, nerodicu na poljima, pomor stoke, pripremale ljubavne napitke i slično. Nakon uvoda u zanimljive anegdote, posjetitelji se vode do katedrale gdje je na mjestu današnjeg kipa Marije bio kaptolski sud, a potom i do Markova trga, gdje se nalazio onaj Gradeca. vještice su zatvarali u kuli Lotrščak, a pogubljivali kod Krvavog mosta na Tuškancu.

Uz živopisnu priču, dvosatni obilazak završava u Muzeju Grada Zagreba razgledavanjem izložbe 'Razmirice, kažnjavanja i praznovjerja', izrađivanjem suvenira maske srama, uživanjem u plesnom performansu, a potom i tradicijskom sajmu ručno rađenih rukotvorina. I više nego dovoljno dobrih razloga da se Zagrepčani i njihovi gosti, bilo koju subotu do kraja lipnja, upute u jedan novi, malo drugačiji izlet metropolom.

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, hoteli u zagrebu, događanja u zagrebu, priče iz zagreba, znamenitosti u zagrebu


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.