Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

29.06.2020., ponedjeljak

Ljuto azijsko jelo za V.

Odličan kineski ručak možemo pojesti i u svom domu. Čak nam ni wok za to ne treba ako smo dobro organizirani. Ako imamo wok sve će biti pjesma i pošalica, ali velim, može i bez... thumbup
Ovo je jedan u nizu mojih prokušanih finih recepata.

Račići na kineski u ljutom sosu

Za dvije osobe:

400 grama velikih kozica (može i škampa)
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica sezamovog ulja (od prepečenih sjemenki)
1 manja romanesco cvjetača
1-2 čili papričice,
vezica uzgojenih šparoga* (400 grama)
200 - 250 ml kokosovog mlijeka (bez konzervansa i aditiva)
1/2 vezice svježeg korijandera
2 cm organskog đumbira
2 češnja češnjaka
1/2 žličice kurkume
1 stabljika limunske trave
2 stabljike mladog luka
1/4 žličice brašna sjemenki rogača
sol
na vrh noža zelene stevije
bijeli papar
korica pola bio limuna
1 žlica domaće zelene kari paste
1 žlica prepečenih sezamovih sjemenki



- Kozice dobro oprati i osušiti te očistiti od oklopa. Glave i oklope kuhati poklopljeno u malo slane vode koja treba tek da pokrije sadržaj.
- Oprati i očistiti šparoge i nasjeći poprijeko na tri komada svaku. Očistiti romanesco i nasjeći na cvjetiće veličine zalogaja. Isjeći na tanke trakice limunsku travu i mladi luk.
- Narezati na sitno češnjak, đumbir i čili papričice, pa baciti na vruću mješavinu kokosovog i sezamovog ulja. Preokrenuti par puta kuhačom da zamiriši, prebaciti gore račiće pa ih pržiti dok ne porumene. Dodati na to romanesco, šparoge i dobro promiješati. Prepržiti sa svih strana pa zaliti kokosovim mlijekom te mu dodati tekućinu temeljca* od oklopa. Posipati usitnjenim korijanderom. Dodati steviju, limunsku koricu, limunsku travu i kari pastu te kurkumu. Popapriti svježe mljevenim bijelim paprom. Dobro umiješati. Kuhati poklopljeno 5-7 minuta. Za to vrijeme u malo hladne vode umiješati brašno sjemenki rogača pa dodati u sadržaj lonca i dobro promiješati. Poklopiti, pustiti da prokipi i maknuti sa vatre. Posipati mladim lukom nasjeckanim na kolutiće.

* u slučaju da nema uzgojenih šparoga jer im je naprosto prošlo vrijeme, mogu se uzeti i okrugle mahune u zamjenu, samo ih treba prethodno malo prokuhati u slanoj vodi da omekšaju. Ne duže od 7 minuta.

Servirati sa krivom „rižom” od cvjetače. Za LCHF varijantu.
Kriva riža se radi tako da se svježi cvijet cvjetače nariba na rebrasti ribež i zapeče sa svih strana na malo sezamovog ulja, posoli, popapri i imate rižu! Šatro rižu istina. naughty
Ali jako finu i ukusnu i bez škroba što je važno za onu lchf varijantu ispred. Za sve druge ovo može biti zgodna nova zezancija njami

Svi ostali uz to skuhajte neku finu bijelu ljepljivu rižu i uživajte!

Kao što ste sigurno primjetili, nedostaju svima znane oznake kineske hrane, nema soja sosa, nema tofua, nema bambusovih izdanaka i još gro stvari. zaista nema, no ono što zapadnjaci kao mi furamo kao kinesku klopu to je sve samo nije kinesko. To je jad i bijeda okusa i mirisa. Zato bacimo sve rafinirane supstance koje neko jelo kvalificiraju na određeni način i opustimo se. Kako umno, tako i perceptivno.
U slast party



Oznake: kineska klopa, začini, LCHF, V. račići, povrće, ludilo, Superhrana, čili, luti sos, igrarija


- 10:00 - Komentari (22) - Isprintaj - #

28.07.2014., ponedjeljak

Brzinska klopa



Ovako fine, a ne preskupe klopice možete još naći u našoj kuharici "Prva Hrvatska LCHF kuharica" koja je upravo na ljetnom popustu.

Oznake: volovski rep, ručak, brzi obrok, začini, himalajska sol


- 08:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2021  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"