Odličan kineski ručak možemo pojesti i u svom domu. Čak nam ni wok za to ne treba ako smo dobro organizirani. Ako imamo wok sve će biti pjesma i pošalica, ali velim, može i bez...
Ovo je jedan u nizu mojih prokušanih finih recepata.
Račići na kineski u ljutom sosu
Za dvije osobe:
400 grama velikih kozica (može i škampa)
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica sezamovog ulja (od prepečenih sjemenki)
1 manja romanesco cvjetača
1-2 čili papričice,
vezica uzgojenih šparoga* (400 grama)
200 - 250 ml kokosovog mlijeka (bez konzervansa i aditiva)
1/2 vezice svježeg korijandera
2 cm organskog đumbira
2 češnja češnjaka
1/2 žličice kurkume
1 stabljika limunske trave
2 stabljike mladog luka
1/4 žličice brašna sjemenki rogača
sol
na vrh noža zelene stevije
bijeli papar
korica pola bio limuna
1 žlica domaće zelene kari paste
1 žlica prepečenih sezamovih sjemenki
- Kozice dobro oprati i osušiti te očistiti od oklopa. Glave i oklope kuhati poklopljeno u malo slane vode koja treba tek da pokrije sadržaj.
- Oprati i očistiti šparoge i nasjeći poprijeko na tri komada svaku. Očistiti romanesco i nasjeći na cvjetiće veličine zalogaja. Isjeći na tanke trakice limunsku travu i mladi luk.
- Narezati na sitno češnjak, đumbir i čili papričice, pa baciti na vruću mješavinu kokosovog i sezamovog ulja. Preokrenuti par puta kuhačom da zamiriši, prebaciti gore račiće pa ih pržiti dok ne porumene. Dodati na to romanesco, šparoge i dobro promiješati. Prepržiti sa svih strana pa zaliti kokosovim mlijekom te mu dodati tekućinu temeljca* od oklopa. Posipati usitnjenim korijanderom. Dodati steviju, limunsku koricu, limunsku travu i kari pastu te kurkumu. Popapriti svježe mljevenim bijelim paprom. Dobro umiješati. Kuhati poklopljeno 5-7 minuta. Za to vrijeme u malo hladne vode umiješati brašno sjemenki rogača pa dodati u sadržaj lonca i dobro promiješati. Poklopiti, pustiti da prokipi i maknuti sa vatre. Posipati mladim lukom nasjeckanim na kolutiće.
* u slučaju da nema uzgojenih šparoga jer im je naprosto prošlo vrijeme, mogu se uzeti i okrugle mahune u zamjenu, samo ih treba prethodno malo prokuhati u slanoj vodi da omekšaju. Ne duže od 7 minuta.
Servirati sa krivom „rižom” od cvjetače. Za LCHF varijantu.
Kriva riža se radi tako da se svježi cvijet cvjetače nariba na rebrasti ribež i zapeče sa svih strana na malo sezamovog ulja, posoli, popapri i imate rižu! Šatro rižu istina.
Ali jako finu i ukusnu i bez škroba što je važno za onu lchf varijantu ispred. Za sve druge ovo može biti zgodna nova zezancija
Svi ostali uz to skuhajte neku finu bijelu ljepljivu rižu i uživajte!
Kao što ste sigurno primjetili, nedostaju svima znane oznake kineske hrane, nema soja sosa, nema tofua, nema bambusovih izdanaka i još gro stvari. zaista nema, no ono što zapadnjaci kao mi furamo kao kinesku klopu to je sve samo nije kinesko. To je jad i bijeda okusa i mirisa. Zato bacimo sve rafinirane supstance koje neko jelo kvalificiraju na određeni način i opustimo se. Kako umno, tako i perceptivno.
U slast
Oznake: kineska klopa, začini, LCHF, V. račići, povrće, ludilo, Superhrana, čili, luti sos, igrarija
|