Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

13.07.2009., ponedjeljak

Palačinke sa šlagom


Image Hosted by ImageShack.us

Na pitanje postavljeno blizancima u nedelju, što ćemo za doručak, dobila sam precizne upute. - Palačinke sa šlagom! Vrlo jednoglasno izvedeno.
Što mi je drugo preostalo nego se primiti pripreme. Ono što najviše volim kod ovog jela, je da se može napraviti na mali milion raznih načina, a da zadrži svoj naziv i ponosno ga nosi do kraja obroka. Dal ćete ih puniti slanim nadjevom, mesom, sirom, povrćem ili nećim petnaestim, tako je sporedno. To uvijek bude ukusan obrok.

Mi smo se opredjelili za slatku varijantu, jer za nedeljni doručak to baš fino paše.
Za tu vam rabotu treba par stvari: jaja, brašno, malo mlijeka, malo mineralne vode, sol, šećer i limunova korica po želji. I naravno mikser.

U plastičnoj posudi koju i inače rabimo za tekve stvari umutimo dva jaja sa malo šećera ili pola paketića vanili cukora, da bude fest pjenasto, dodamo mlijeko i nastavljamo miksanje na najjače, dok se sve ne upjeni skoro do ruba posude u koju inače stane 3 litre tekućine. Dodajemo prvo malo mineralne pa soli, pa brašna, sve na malo da se ne bi zgrudalo brašno ako ga uspemo odjednom svu silu. Nema kod mene na mjeru, ja sve delam od oka, pa je jedina mjera onu koju si sami zadate. Bitno je da na kraju bude pjenasta srednje gusta smjesa u koju pred kraj usipate naribane korice od jednog limuna. Što je više mlijeka, a manje vode to će palačinke biti krtije, a ja volim kad su žilave i često znam raditi samo od mineralne vode bez dodavanja mlijeka.
Napravila sam pola posude, to je od prilike oko 25 palačinki. Manjih. Promjera 20 cm.

Za filu volim nešto drugačije od običnih klasičnih pekmeza.
U posudici zamutim sviježe napravljeni još vrući ghi (maslo) od pola putra, sa pola pakovanja mljevenih badema i pola pakovanja mljevenih lješnjaka, dvije do tri žlice meda, malo cimeta i prstovet kardamoma mljevenog.
Tu smjesu mažem obilato po pačalinkama, odozgora još ubacim šlaga, fino zamotam u klasičnu rolicu i odozgora ukrasim šlagom i jestivim cvijećem iz vrta, bobama i svježim listovima mente.
Baš kao na slici.

Dobar tek vam želim...



Image Hosted by ImageShack.us



- 12:00 - Komentari (41) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"