Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

Palačinke sa šlagom


Image Hosted by ImageShack.us

Na pitanje postavljeno blizancima u nedelju, što ćemo za doručak, dobila sam precizne upute. - Palačinke sa šlagom! Vrlo jednoglasno izvedeno.
Što mi je drugo preostalo nego se primiti pripreme. Ono što najviše volim kod ovog jela, je da se može napraviti na mali milion raznih načina, a da zadrži svoj naziv i ponosno ga nosi do kraja obroka. Dal ćete ih puniti slanim nadjevom, mesom, sirom, povrćem ili nećim petnaestim, tako je sporedno. To uvijek bude ukusan obrok.

Mi smo se opredjelili za slatku varijantu, jer za nedeljni doručak to baš fino paše.
Za tu vam rabotu treba par stvari: jaja, brašno, malo mlijeka, malo mineralne vode, sol, šećer i limunova korica po želji. I naravno mikser.

U plastičnoj posudi koju i inače rabimo za tekve stvari umutimo dva jaja sa malo šećera ili pola paketića vanili cukora, da bude fest pjenasto, dodamo mlijeko i nastavljamo miksanje na najjače, dok se sve ne upjeni skoro do ruba posude u koju inače stane 3 litre tekućine. Dodajemo prvo malo mineralne pa soli, pa brašna, sve na malo da se ne bi zgrudalo brašno ako ga uspemo odjednom svu silu. Nema kod mene na mjeru, ja sve delam od oka, pa je jedina mjera onu koju si sami zadate. Bitno je da na kraju bude pjenasta srednje gusta smjesa u koju pred kraj usipate naribane korice od jednog limuna. Što je više mlijeka, a manje vode to će palačinke biti krtije, a ja volim kad su žilave i često znam raditi samo od mineralne vode bez dodavanja mlijeka.
Napravila sam pola posude, to je od prilike oko 25 palačinki. Manjih. Promjera 20 cm.

Za filu volim nešto drugačije od običnih klasičnih pekmeza.
U posudici zamutim sviježe napravljeni još vrući ghi (maslo) od pola putra, sa pola pakovanja mljevenih badema i pola pakovanja mljevenih lješnjaka, dvije do tri žlice meda, malo cimeta i prstovet kardamoma mljevenog.
Tu smjesu mažem obilato po pačalinkama, odozgora još ubacim šlaga, fino zamotam u klasičnu rolicu i odozgora ukrasim šlagom i jestivim cvijećem iz vrta, bobama i svježim listovima mente.
Baš kao na slici.

Dobar tek vam želim...Image Hosted by ImageShack.us
Post je objavljen 13.07.2009. u 12:00 sati.