Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

10.09.2007., ponedjeljak

Tofu a la vild

Bila djeca, otišla djeca. Kuhalo se i peklo svega i svačega, uglavnom vegetarijanski jer su djeca takva, a i mužić mi je takav sav i ja bi bila da ponekad mi ne narastu vampirski zubi željni mesine, pe se ubijem sa blizancima u nekim četveronožnim mrcinama travojeda, posebno onih australskih naughty
Kod mene je pravilo da kad izgubim inspiraciju sa namirnicama u frižderu, krenem izmišljavati čuda i čarobirati. Tako je bilo i sad. Pojeli smo sve što se kupilo, smišljeno unaprijed. Pojeli i svu neku tjesteninu pripremljenu za tu priliku i zadnji dan ostali na sumnjivim namirnicama i bujnoj mašti.
Prekopah frižder uzduž i poprijeko i jedino što nađoh nepojedeno bio je tofu, sam gol i bezukusan. No da, nije da ga ne znam prirediti. Ovaj put sam polovila po frižkasu sve što je bilo interesantno i od toga složih malu ikebanu za umočiti nejestivi gadni tofu. Evo prve slike, što vam sve treba za nadolazeći recept njami

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dakle redom: - recept za dvije i pol osobe zubo (dvije i pol zato jer smo to veselo smazali dana mužić i ja i ostao je batrljak od šnitice i pol tofua, znači za pol osobe ako ne i manje)

Soja sos - crni
Sezamovo ulje - za pokrit tavi dno
Malo maslinovog ulja- žlica i pol (može ali nije uvjet)
Tofu običan nezačinjeni - 2x 200 grama
Limunova trava - Zitronengras - žlica
Đumbirova pasta - Ginger paste - žlica
Zelena Curry pasta - žlica
Žlica senfa
Dva češnja češnjaka - sitno usitnjena
Basmati riža - šalica od 2 dcl za dvije i pol osobe
sol- ZAKONOM ZABRANJENA!

Sad sam izgubila nit jer mi je fokus bio na klinčadiji koja kenjka po noći, pa dok saberem misli, koje su već blago na poćinku... eto...
Dakle, hm...gdje smo ono stali...

Aha, dali smo slike potrebnih namirnica. Problem je što se kod nas tj vas (u Hr) ne da baš samo tako poloviti sve potrebne stvari. To ja imam doma i kad nemam niš drugo onda to izvlačim iz rukava. Sve se to da zamijeniti sa nekim drugum mirodijama, recimo limunsku travu lako nadomijestimo sa melisom nema frke, đumbira ako nema u pasti sigurno ima svježeg, dapače. Curry pastu možemo i sami napraviti i tako dalje i bliže i slično...a i pisala sam već o tome, ima negdje i recept za samouke :)
Tofua sigurna sam da kod vas ima za kupiti i to baš ovog običnog najobičnijeg koliko ćeš. Finijih sorti nikad nisam vidjela ali ne znači da ih nema, makar za moj recept je ovaj obični najobičniji baš pravi primjerak roda svoga tofuovskoga...

Tofu sad vještim pokretima narežemo na tri šnite po feti, ovako nekako:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slijedeća faza je doziranje za marinadu:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tak je to, po žlica ovoga i onoga... i u to umješati 4 do 6 žlica soja sosa i dobro umutiti žlicom.
Zatim sređivati šnitu po šnitu da jednaka količina smjese zadovolji svaku šnitu...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

prek svega nakapati još par kapi sosja sosa ako nemate dovoljno materijala za pomočiti sve dijelove ali sa tim omjerom bi to trebalo zadovoljavati.

Sad taj složenac ostaviti po strani i skuhati rižu i spremiti sos i salatu.

Tko ne zna, Basmati je bijela fina riža dugog zrna, izuzetno ukusna, mirisna i kvalitetna. Kuha se 5 do 10 minuta i potrebno je za ovaj recept za dvije i pol osobe skuhati 2 i po dcl riže (šalica za čaj) i zaliti je sa 3 dcl vode, malo posoliti i dodati kap sezamovog ulja na dno lonca. Kuha se nakon što zakipi na laganoj vatri dok se ne naprave rupice na površini. U prosjeku 8 minuta. Ostaviti poklopljeno prije upotrebe bar 10 minuta i maknuto sa vatre ili grijačeg mjesta.

Salata koja uz ovakvo jelo dobro prija su sve salate koje vole dugo stajati prije konzumiranja. To su redom, kupus, koromač (preferiram), cikla, repa (nju ne volim ali prija), mrkva naribana, krastavac sa vrhnjem.

Meni je momentalno najdraži koromač jer mu je sad sezona i svjež je i sočan i sa finim jabučnim octom i maslinovim uljem baš odgovara ljutoj i jako začinjenoj hrani kao ravnoteža. Salatu kušati tren prije iznošenja na stol, koromač često popije sav ocat pa ga treba pojačati.

Sos je po izboru, glavno je da sadrži kiselo vrhnje, čili, senf i đumbir. Mora biti nekuhano i hladno. Omjer snaga prepuštam igračima :))
Može i bez sosa.

Za ispeči tofu trebate ako želite sočan i fini "odrezak" malo maslinovog ulja i dosta sezamovog. Prije nego bacite komade tofua u tavu, presijecite ih na pola, tako da dobijete duplo više komada ali manjih primjeraka. Lakše stanu u tavicu, a i kasnije se lakše konzumiraju, posebno kod munjenih osoba koje jedu hranu štapićima (kao ja recimo). Vatra bar 2 i pol za struju, za plin se ne sjećam više koji je bio odnos. Možete i zanemariti onaj postotak maslinovog ali je puno, puno, puno ukusnije sa. I na kraju pečenja (bar 3 minute sa svake strane), kad je sve gotovo i kad se komadi tofua izvade u posudu za njih pripremljenu, ja dodam malo vode na zapržen češnjak i začine i sa drvenom kuhačom izgratam sve u smjesu i nakon malo dinstanja dobijem gusti saft koji prelijem preko tofua, tako pripremljen može slobodno izaći na stol.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dobar tek želim svima koji će to kušati. Znam da se neće razočarati thumbup








- 02:48 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"