Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

11.08.2007., subota

Jedan mali ljetni recept

Dok smišljam kako uobličiti zadnje huncutarije premilih nam blizanaca koji se upravo drače iz nepoznatog razloga evo jednog jednostavnog i ukusnog recepta.
Radi se o đuveđu, onom pravom najpravijem. Ide uz razne mesetine posebno uz roštilj, što je sad ionako vrlo aktualno pa vam evo dobrog priloga za vruće ljetne dane.
Poslikala sam moj nekidanski kuharski dvoboj sa malom kuhinjom ali preporučam one anemične žute paprike sa slike zamjeniti finim crvenim dugačkim paprikama kojih vjerujem sad ima na vagone po lijepoj nam našoj, a i šire :))

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ĐUVEĐ

1 kg luka na kockice narezati i sa malo soli dinstati dok ne bude staklast
1 kg paprike na rezance narezane dodati luku i dinstati 10 minuta (naribala sam ih na ribež)
2 male konzerve Pizza Tomaten narezati na kockice i baciti zalutale kože, pa dodati uz
2 češnja bijelog luka nasjeckana na kockice (dodala sam 3)
1 žličica crvene mljevene paprike
3 dcl riže (stavila sam basmati ali vjerujem da može i bilo koja druga)
1 ljuti feferon na sitno isjeckan (moj iz vrta, čisti otrov)
1/2 žličice šećera (može i bez)
papra po želji i dinstati poklopljeno još 10 minuta


Uz to sam radila poznatu afganistansku rižu čiji recept možete pročitati tu negdje u kabulskim pričama i takozvane mini faširance za pod zub.

Ako nešto ne volim to su onda faširanci veličine omanjeg tanjura za koji mi treba dva dana da ga savladam, a klinci ga ne žele ni pogledati. To sam sve delala za svoj ročkas koji je bio nedavno i koji smo Bayasaa i ja proslavile zajedničkim snagama kad smo ionako razlika u 4 dana. Mogu se pohvaliti da su se Mongoli ubili u đuveđu i da je recept otišao i na tu stranu. Živjela razmjena recepata.

Ovaj Pizza Tomaten ne znam kak se kod nas zove ali radi se o oguljenim paradajzima u konzervi 400 grama.
Ta količina je dovoljna za oko dva ozbiljna obroka četveročlanoj odrasloj ekipi za stolom plus ponešto sitne žgadije.
Kao prilog naravno, ne kao glavno i jedino jelo :)

Eto toliko od mene za večeras, lud neki dan, tjedan, mjesec. Samo pljušti kiša oko 456 puta dnevno, oko 3 pol 4 obavezno se pokaže sunce na jedno desetak sretnih minuta, taman toliko da dođem k sebi od glavobolje i vrtoglavice koju mi prouzrokuje dugotrajno loše vrijeme, oblaci, niski tlak, kišurina, zle brkate babe, cendrava mala djeca što moja što susjedova i još koješta čega se sad ne mogu dosjetiti.

Zdravi i veseli bili i dobar vam tek :)


- 22:00 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"