Bijeg na jug

subota , 30.05.2015.

Pozdrav Suncu na zapadnom rubu, neposredno uz Morske orgulje, preuređeni Forum ispred, za Zadar prepoznatljive, crkve sv. Donata i Nadbiskupske palače, kao i trgovi poput onog Narodnog ili Trga pet bunara, karakteristične su atrakcije koje zadarski Poluotok čine poznatim diljem svijeta.

Subjektivno tvrdim, jedan od najljepših gradova našeg divnog Jadrana privukao me svojom jednostavnošću, svojom u isto vrijeme živošću i mirnoćom, ali i onim nezaboravnim zalaskom sunca kojim se Zadrani ponose i hvale. Šetnja gradom obavezna je svakog dana boravka u ovom gradu, naročito svima nam poznatom Kalelargom, gdje će vas mirisi ribe i morskih delicija pratiti u stopu. Sladoled morate probati u slastičarnici Donat, a piće popiti u Gardenu ispraćajući trajekte ili u ne tako davno otvorenoj, u prirodi uklopljenoj Ledani. Noćni život ovoga grada vrlo je raznolik pa će, sigurna sam, svatko pronaći ono što mu najbolje odgovara. Koncerti na otvorenom u Yachtingu ili kultnom Arsenalu, za turiste vrlo popularnom Hitchu ili jednostavno piće u nekom beach baru, Zadar čine popularnim odredištem mladih.
Za one koji interes pokazuju i za kulturu, ovo je grad koji vrvi kulturnim znamenitostima, a vrata brojnih muzeja otvorena su vam kroz čitavu godinu. Jedan od novijih i vrlo popularnih jest Muzej antičkog stakla, a uz njega preporučam i penjanje na zvonik katedrale sv. Stošije. Svježe voće i povrće možete kupiti na gradskoj tržnici, kavu popiti gdje god poželite, a ako vam to vrijeme dopusti, uputite se na neki od obližnjih otoka.

Oznake: zadar, zadarski otoci, poluotok, morske orgulje, pozdrav suncu, noćni život, putovanje, sv. stošija, donat, Garden, ledana

Put oko svijeta za 80 minuta

petak , 29.05.2015.

Od poganskih vrata u Petronellu uskotračnom željeznicom, doputovali smo do dvorca Neuschwanstein, odakle nas je europska lokomotiva dovela ravno ispred londonske govornice koja nam je znatno olakšala obavještavanje roditelja o novoj ideji putovanja prekooceanskim brodom za potrebe slikanja ispred natpisa Hollywood.

Sve to i mnogo više bilo je moguće samo u našoj mašti, ali i zahvaljujući raznim putničkim agencijama koje sad već tradicionalno početkom proljeća, organiziraju jednodnevni izlet u Minimundus, park minijaturnih građevina u Austriji.
Šetnja parkom koji sadrži oko 170 minijaturnih modela najpoznatijih građevina iz cijelog svijeta, šetnja je koja vam nudi da se u jednom trenutku borite s kosim tornjem u Pisi,a u drugom divite Taj Mahalu u Indiji. Građevine napravljene u mjerilu 1:25 izrađene su po uzoru na original i sadrže sve građevne materijale i detalje baš kao u stvarnosti.Već 57 godina, koliko je prošlo od otvaranja ovog parka, sav prihod od ulaznica ide dobrotvornoj ustanovi „Rettet das Kind“ koja pomaže potrebitoj djeci, mladima i njihovim obiteljima, a ujedno je i vlasnik parka.
Kako to već biva, razgledavajući ponešto sa sjevera, zapada, istoka i juga svijeta, pogled nam je ipak tražio neku hrvatsku znamenitost. Svatko ima svoje favorite, ali katedrala Sagrada Familia iz Barcelone oduzima dah, zajedno sa utješnim Eiffelovim tornjem ili prepoznatljivim Tower Bridgeom. Animacije poput polijetanja space shuttlea ili putujuće lokomotive čine ovaj park živim, a slike zapakirane u našem sjećanju, bolje od bilo kojeg suvenira, podsjetit će nas kako smo bar jednom u životu imali svijet na dlanu.

Oznake: Minimundus, Klagenfurt (Celovec), izlet, minijaturne građevine, Austrija

Čokoladni cookiesi

srijeda , 27.05.2015.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
brašno
margarin
prašak za pecivo
vanilin šećer
šećer
jaje
čokolada za kuhanje


Priprema:
U posudu stavite 1/3 margarina, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer po želji, ovisno i o vrsti čokolade, jedno jaje i nasjeckanu čokoladu za kuhanje. Ovoga puta isprobala sam i crnu i bijelu čokoladu za kuhanje i iako ne izgledom, okusom su bili drugačiji i još ukusniji. Sve sastojke pomiješati i dodati brašno dok ne dobijete kompaktnu masu koju ćete kasnije moći oblikovati. Na papir za pećenje slažite kuglice od tijesta koje stiskom prsta oblikujte u željeni oblik i veličinu. U smjesu možete dodati i mljevene kekse, orahe, komadiće lješnjaka ili badema, brusnice, grožđice, sušeno voće po želji, kakao i sve što god pronađete u smoćnici, a mislite da bi se uklopilo u ove vrlo jednostavne, brzo gotove i vrlo mirišljave hrskave keksiće.

Oznake: cookies, Čokoladni keksi, hrskavo, čokolada za kuhanje

Grad raje, bureka i ćevapa

ponedjeljak , 25.05.2015.

Glavni grad susjedne nam Bosne i Hercegovine, grad u kojem se isprepliću brojne religije, bogat kulturnim znamenitostima i gostoljubivim, prijateljski nastrojenim ljudima.

Sarajevo je grad u kojem u isto vrijeme možete vidjeti nasmiješenog siromaha, gladnog prosca pokraj buregdžinice, džamiju nedaleko katedrale.


Vikend proveden u ovom gradu bit će vam dovoljan da isprobate sve specijalitete, obiđete mjesta vrijedna posjeta, a tih nekoliko dana biti će vam dovoljno i da se zaljubite u Sarajevo, njegove ljude i hranu pa čak donesete odluku da ćete se jednog dana sigurno vratiti.

Begova džamija, Sebilj na Baščaršiji, gradska vijećnica nedaleko Baščaršije, tradicionalni bosanski restoran „Inat kuća“ uz Miljacku, tamno pivo u Sarajevskoj Pivari, franjevačka crkva svetog Ante Padovanskog, muzički paviljon, katedrala Srca Isusova i Saborna crkva, znamenitosti su koje možete i trebate obići pješice, radeći krug oko samog centra.

Od malo udaljenijih mjesta spomenula bih Bijelu i Žutu tabiju s kojih se pruža prekrasan pogled na čitavi grad (možete se popeti pješice), Vrelo Bosne do kojeg od Ilidže možete stići kočijom (15 KM u jednom smjeru) te Tunel spasa, jedini izlaz iz okupiranog grada izgrađen 1992. godine ispod aerodromske piste (ulaz u Tunel i muzej 5 KM za studente, a vožnja taksijem od Ilidže do Tunela 10 KM u jednom smjeru).

Noćni život u Sarajevu je raznolik, a mi smo se jednoglasno složile da nam najviše odgovara Cheers, pub inspiriran Londonom.
Hrana je nešto zbog čega mnogi ljudi dolaze u ovaj grad, a sarajevski ćevapi svjetski su poznati. Željo 1 i Željo 2 opravdano su najpoznatije ćevabdžinice, dok nas se Nune nije osobito dojmila. Od fast foodova izdvojila bih Pingvin, kebab kod Sultana, a burek bez obzira na vrlo popularan Sač, predlažem isprobati i u drugim buregdžinicama. Slastice i rahatluk dostupni su vam na svakom uglu Baščaršije, a štandovi i njihova ponuda neopisivo podsjećaju na one prikazane u drugom nastavku filma Seks i grad.
Nargilu smo isprobale u nargilhani Oaza (5 KM, mogućnost odabira brojnih aroma), a mjesto koje me se naročito dojmilo jest Zlatna ribica, kafić kojim vlada neopisiv ugođaj, izuzetno simpatične i gostoljubive „domaćice“. Rakija od mente ili dunje te prava crna kava uz medenjake i umirujuću glazbu, odličan su recept za predah od cjelodnevnog hodanja. Duša ovog grada ipak su ljudi, koji iako vidljivo lošijeg životnog standarda, nikad ne skidaju osmijehe s lica, a gotovo svi pitaju odakle dolazite, žele vam dobrodošlicu i brinu da se u njihovom gradu zaista tako i osjećate.

Oznake: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, vrelo bosne, tunel spasa, nargila, burek, ćevapi, bijela tabija, žuta tabija, Baščaršija, Sebilj, džamija

Jednostavna pita od jabuka

nedjelja , 24.05.2015.

Danas ću s vama podijeliti recept za jednostavan, jeftin i ukusan desert. Pita od jabuka uvijek dolazi na red kad jabuke izgube svoju čar i ostanu stajati u zdjeli s voćem. Najsigurniji način da ne propadnu i budu dobro iskorištene jest da ih pretvorite u prhku pitu.


Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
margarin
šećer
prašak za pecivo
vanilin šećer
jaje i jedan žumanjak
jabuke
po želji – brusnice, mljeveni orasi, lješnjaci, bademi, limunov sok, sok od naranče,sladoled od vanilije
Priprema:
Sva svoja jela pripremam bez nekog posebnog recepta i bez nekog posebnog mjerenja, vaganja i kalkuliranja. Volim kuhati po osjećaju i jednostavno rečeno sastojke stavljam od oka. sretan
Tijesto napraviti miješajući sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu masu. Otprilike će vam za jedan kalup biti potrebno pola margarina, šećera ovisno o željama i Ľ brašna. Tijesto ostaviti u frižderu dok vi pripremite jabuke. Oprati, oguliti i naribati, posipati sa vanilin šećerom, a po želji dodati i limunov sok, cimet, brusnice, grožđice, mljevene orašaste plodove ili meni uz limunov sok najdraže svježe ocijeđen narančin sok. Tijesto raspodijeliti na dva dijela, razvaljati u obliku kalupa u kojem planirate peći pitu, dodati u sredinu ocijeđene jabuke i dodati gore drugi dio tijesta. Po želji nakon pećenja posipati šećerom u prahu i servirati uz sladoled od vanilije.

Oznake: pita, pita od jabuka, jabuke, desert

Ogulinska zavičajna bajka

petak , 22.05.2015.

Grad smješten na prijelazu iz Gorskog kotara u Liku, rodni grad Ivane Brlić-Mažuranić, važno željezničko čvorište, a ujedno i dom legende o Đuli, djevojke koja se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor rijeke Dobre.


Posjet obitelji odvela me u obližnje selo, a znatiželja u Ogulin, unatrag nekoliko godina turistički preporođen grad. Nekada grad bez službene stranice, bez radnih mjesta, zatvorenih kafića i sablasne tišine, malo pomalo pokazuje potencijal da trud i napredak bude vidljv.
Kulturno – povijesni spomenik koji ujedno označava i povijesno utemeljenje grada jest Frankopanski kaštel, smješten iznad samog ponora rijeke Dobre, a danas pretvoren u Zavičajni muzej.

Radno vrijeme spriječilo me da ga posjetim, ali muzejska zbirka koja nudi pregled tradicijske kulture ogulinskog kraja i uređena spomen soba poznate spisateljice, često su odredište izletnika, naročito školske dobi.
Osim spomenutog muzeja u gradu se mogu vidjeti brojni spomenici, biste poznatih osoba i parkovi, a podignete li pogled vidjet ćete usnulog diva, planinu Klek koja je često izvor strašnih priča i legendi vezanih uz klečke vještice, svojevrsni simbol Ogulina.

Gastronomija ovog kraja obilježena je dugim i hladnim zimama pa ju karakteriziraju masna, zasitna jela koja osnažuju imunitet i omogućavaju obavljanje poslova tipičnih za ove krajeve, poput stočarstva, poljoprivrede i šumarstva. Gorani stoga rado peku masnicu, smisni kruh, kisele ogulinsko zelje, kosti griju rakijom, a zaslade se medom i pekmezom.

Oznake: ogulin, klek, klečke vještice, masnica, Ivana Brlić Mažuranić, zavičajni muzej ogulin, đulin ponor

Slovenska zimska idila

subota , 16.05.2015.

Razmišljam o putovanjima, u isto vrijeme dovoljno dalekima kako bi imali osjećaj da vas nitko neće neplanirano pozvati u ured, a opet destinaciji do koje vam neće biti potrebno pravo vremensko bogatstvo. Odluka je pala na prekrasan gradić Bled okružen Bledskim jezerom i susjedni mu Bohinj.


Prednost koju smo moji suputnici i ja iskoristili prilikom ovog putovanja jest vlastiti aranžman koji ostavlja dovoljno vremena za sve usputne želje i odmore. Tako smo uz spomenuti Bled u kojem smo noćili, imali priliku vidjeti Ljubljanu u predbožićno vrijeme, a na povratku Celje, savršeno mjesto za nabavu slatkiša, obnovu garderobe ili jednostavno predah uz kavu na putu prema Hrvatskoj.
Bled je omiljeno slovensko odredište usred kojeg se smjestio otočić s crkvom, okružen planinama na čelu s Bledskim dvorcem, kulturnim spomenikom u kojem se smjestio muzej. Turistima, uz nezaobilazne kremšnite, najdraži je upravo spomenuti otočić do kojeg se u ljetnim mjesecima može stići raznim brodićima. Zimski bled, kojeg smo mi odabrali, dopustio nam je samo gledanje iz daljine i maštanje kako se obavezno vraćamo u neka toplija vremena.
Bohinj je mjesto koje dolazi u paketu s Bledom. Svi izleti u ponudama turističkih agencija obavezno ih spajaju pa bi bila prava šteta ne otići do 20-ak kilometara udaljenog Bohinja i pogledati Bohinjsko jezero. Najveće stalno prirodno jezero u Sloveniji, za vrijeme našeg posjeta, svojom je ljepotom uz triglavski gorski kraj, doslovno oduzimalo dah. Oba jezera pružaju vam mogućnost šetnje cijelom njihovom dužinom, ali meni je najdraže ipak bilo pronaći jedno mjesto i uživati u pogledu ove nestvarno lijepe netaknute prirode.

Oznake: Bled; Slovenija; Stari grad; Bledski otok, Bled; Slovenija, slovenija, Ljubljana, bohinj

Salata od piletine

Svoj prvi post posvetit ću svima poznatoj, možda čak i većini najdražoj vrsti mesa - piletini. Pohana, pečena, grillana ili kuhana, piletina je vrsta mesa koja se brzo i lako priprema, a opet daje vrlo prepoznatljiv i ugodan okus. Dolaskom ljetnih mjeseci, a i temperatura, sve nam više odgovaraju lakša jela, puna voća i povrća. Upravo to razlog je zbog kojeg ću s vama podijeliti recept (upute) kako pripremiti ovu osvježavajuću i vrlo ukusnu salatu od piletine.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
sezonsko povrće po želji
piletina
vrhnje
majoneza
senf
jogurt
začini


Priprema:
prethodno mariniranu piletinu nasjeckati na kockice i nekoliko minuta popržiti na tavici. U posebnoj posudi pripremiti povrće koje će poslužiti kao podloga piletini. Ovoga puta koristila sam rotkvice, zelenu salatu, mrkvu, rajčice, a odlično paše i mladi luk, kiseli krastavci ili kupus. Mogućnosti su brojne, ovisno o željama. Povrće nasjeckati, naribati ili na bilo koji način usitniti i servirati na tanjur. Gore posipati kockice piletine i sve zajedno preliti dresingom. Meni osobno najviše odgovara kombinacija majoneze, senfa, jogurta i kiselog vrhnja u podjednakim omjerima kako ništa ne bi prevladalo. Dresing začiniti vegetom, paprom, bosiljkom, origanom ili začinima koji vama odgovaraju, dodati peršin i kopar. Ukrasiti preostalim povrćem i servirati nakon pripreme kako povrće ne bi uvenulo i izgubilo svoj karakterističan okus. Jedino što još mogu dodati jest da vam želim dobar tek!



Oznake: piletina, salata, preljev s kiselim vrhnjem, mrkva, paradajz, majoneza, rotkvice, začinsko bilje

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.