Slovenska zimska idila

subota , 16.05.2015.

Razmišljam o putovanjima, u isto vrijeme dovoljno dalekima kako bi imali osjećaj da vas nitko neće neplanirano pozvati u ured, a opet destinaciji do koje vam neće biti potrebno pravo vremensko bogatstvo. Odluka je pala na prekrasan gradić Bled okružen Bledskim jezerom i susjedni mu Bohinj.


Prednost koju smo moji suputnici i ja iskoristili prilikom ovog putovanja jest vlastiti aranžman koji ostavlja dovoljno vremena za sve usputne želje i odmore. Tako smo uz spomenuti Bled u kojem smo noćili, imali priliku vidjeti Ljubljanu u predbožićno vrijeme, a na povratku Celje, savršeno mjesto za nabavu slatkiša, obnovu garderobe ili jednostavno predah uz kavu na putu prema Hrvatskoj.
Bled je omiljeno slovensko odredište usred kojeg se smjestio otočić s crkvom, okružen planinama na čelu s Bledskim dvorcem, kulturnim spomenikom u kojem se smjestio muzej. Turistima, uz nezaobilazne kremšnite, najdraži je upravo spomenuti otočić do kojeg se u ljetnim mjesecima može stići raznim brodićima. Zimski bled, kojeg smo mi odabrali, dopustio nam je samo gledanje iz daljine i maštanje kako se obavezno vraćamo u neka toplija vremena.
Bohinj je mjesto koje dolazi u paketu s Bledom. Svi izleti u ponudama turističkih agencija obavezno ih spajaju pa bi bila prava šteta ne otići do 20-ak kilometara udaljenog Bohinja i pogledati Bohinjsko jezero. Najveće stalno prirodno jezero u Sloveniji, za vrijeme našeg posjeta, svojom je ljepotom uz triglavski gorski kraj, doslovno oduzimalo dah. Oba jezera pružaju vam mogućnost šetnje cijelom njihovom dužinom, ali meni je najdraže ipak bilo pronaći jedno mjesto i uživati u pogledu ove nestvarno lijepe netaknute prirode.

Oznake: Bled; Slovenija; Stari grad; Bledski otok, Bled; Slovenija, slovenija, Ljubljana, bohinj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.