Šampinjoni na sto i jedan način

subota , 20.06.2015.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
njoki
šampinjoni
vrhnje za kuhanje
jaja
začini
šunka za pizzu
sir
zdenka sir, vrhnje i dodaci po želji
tost


Priprema:
Smeđi šampinjoni prava su poslastica, a nedavno sam imala priliku dobiti svježe ubrane, malo veće koje je trebalo iskoristiti na što bolji način. Ovoga puta odlučila sam se za jelo sastavljeno od tri dijela, spontano osmišljeno i vrlo ukusno. Podlogu sam napravila od domaćih njoki o kojima ću jednom drugom prilikom i umaka od šampinjona. Na pirjani luk, dodala sam vodu i ostavila da omekša na laganoj vatri, dodala šampinjone i ostavila da se sve zajedno kuha nekih 15-ak minuta. U ovakav tip umaka najčešće ubacim sve što nađem u hladnjaku, što se ovaj put svelo na zdenka sir, malo abc sira s okusom šunke, peršin, začine i na kraju prelila vrhnjem. Cijele šampinjone napunila sam unaprijed pripremljenom smjesom i zapekla u pećnici. U smjesu sam ponovno ubacila što god mi se svidjelo. Šunku za pizzu, sir i šampinjone nasjeckala sam na kockice, dodala zdenka sir, začine, jaje, vrhnja i sve umutila. Napunila šampinjone, a nakon što sam shvatila da imam previše smjese, iskoristila sam i tost pripremljen na isti način. Umak sam prelila po njokima, šampinjone servirala pokraj, a hrskavi tost odlično se uklopio umjesto kruha.

Oznake: šampinjoni, njoki, vrhnje za kuhanje, umak, tost

Otočki odmor za dušu i tijelo

ponedjeljak , 08.06.2015.

Zahvaljujući brojnim praznicima, dobrim šefovima i druželjubivim prijateljima na moru, lipanj je savršen mjesec za pobjeć iz grada. Samo jedan poziv u mom je slučaju bio dovoljan da produženi vikend provedem na Cresu, tada još uvijek neposjećenom otoku na Jadranskoj obali.

Gradić Cres, ujedno i najveće mjesto na otoku, broji oko 3 tisuće stanovnika. Bez obzira na to, Cres je mjesto gdje svakoga jutra možete pronaći domaće proizvode domaćih ljudi, sve potrebne institucije poput hitne, policije, pošte ili ljekarne, a na automobil i gradske gužve, smog i buku, možete zaboraviti. Sami centar, u kojem sam za vrijeme svog boravka imala priliku odsjedati, prepun je malih, za more tipičnih uličica, simpatičnih pročelja, starinskih uličnih svjetiljki i ljudi koji ovom otoku daju posebnu čar. Svi se poznaju, znaju gdje je najbolji sladoled, kava, ali i kao u svakom manjem mjestu, tko je koga krivo pogledao ili rekao ružnu riječ. Pogledom na more, sve ružno se zaboravlja i ostaje samo onaj otočki mir. Na Cresu je moguće ne raditi ništa, a da ti bude nezaboravno, blokirati pristup svim vijestima i jednostavno uživati u odmoru.Prilikom posjeta ovom otoku, ne možete ne primjetiti i mnoge spomenike i znamenitosti od kojih je na mene najveći dojam ostavio franjevački samostan s crkvom sv. Franje, kao i fontana u samoj jezgri grada.Dobra prometna povezanost, kultura, tradicija te raznolika gastronomska ponuda, privlači velik broj turista pa ne čudi što ovaj, uz Krk najveći hrvatski otok, spada u sam vrh hrvatskog turizma.

Oznake: otok, cres, more, otočki mir, gastronomija, morske ulice

Improvizirane pite od špinata i tikvica

nedjelja , 07.06.2015.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
pileći file
začini
špinat
vrhnje
senf
dodaci po želji
kore za štrudlu


Priprema:
Pileći file izrežite na kockice i začinite po želji. Osobno stavim ono što nađem među začinima, a najviše mi odgovara malo bosiljka, malo origana, malo češnjaka u prahu, chilli, vegeta i ružmarina. Piletinu popržite na običnoj tavici i odložite sa strane. U većoj posudi skuhajte špinat i to na način da na laganu zapršku stavite mlijeko i špinat i miješajte. Unutra najčešće ubacim ponovno sve što nađem, a u tom mi trenutku odgovara pa sam tako ovoga puta nakon par minuta u špinat ubacila i zdenka sir, žličicu senfa, žličicu marga s okusom šunke i jednaku količinu vivis namaza. Sve zajedno promiješajte, začinite i dodajte piletinu. Prokuhajte još koju minutu. Kore za štrudlu punite smjesom od piletine i špinata. Većinom motam na uobičajen način, a slažem dvije kore odjednom kako mi se ne bi raspale. Nakon što sve složite, premažite vrhnjem i stavite u pećnicu.
Ovoga puta, ostale su mi još dvije kore pa sam odlučila i njih iskoristiti. U jednoj posudi naribala sam jednu tikvicu, ubacila jogurt i začine, sve zajedno promješala i zarolala u kore. Ovo je bio totalni eksperiment i moram priznati da se svima svidjelo tako da sljedeći put ovoj kombinaciji možda dodijelim i koju koru više. njami
Dobar tek!

Oznake: recepti, špinat, pita, štrudla, kore za savijače, piletina, tikvica, vrhnje, ručak

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.