Kikiriki voli piletinu

nedjelja , 10.01.2016.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
njoki
maslac od kikirikija
piletina - pileći file
luk
vrhnje za kuhanje
začini


Priprema:
Vrlo brzo, jednostavno i ukusno jelo ne razlikuje se od nekih uobičajenih umaka ili preljeva s piletinom i vrhnjem, osim po jednom sastojku. Igrom slučaja u mojoj se smočnici našao maslac od kikirikija, a pošto sam već nekoliko puta slušala o kombinaciji s piletinom, odlučila sam se za najjednostavniju. U uobičajen način pripreme umaka (dinstati luk i piletinu dok se ne dobiju lijepu boju, dodati dvije do tri žličice (probati i dodati količinu po vlastitom ukusu) maslaca od kikirikija. Nakon što je luk omekšao, a maslac se lijepo stopio s piletinom, dodala sam uobičajene začine (origano, bosiljak, peršin, vegetu, papar) i sve zajedno prelila vrhnjem za kuhanje. Gustoću umaka također određujete po želji, a maslac i vrhnje za kuhanje, određenu gustoću daju i sami po sebi. Nakon 20-ak minuta kuhanja, umak prelijte po prethodno skuhanim njokima i poslužite uz salatu po želji.
Pripaziti samo da maslac od kikirikija ne zagori jer bi uz svoj specifičan okus, umaku mogao dodati određenu dozu gorčine.

Oznake: kikiriki, piletina, hrana, ručak, recepti, njoki, maslac od kikirikija, vrhnje za kuhanje

Improvizirane pite od špinata i tikvica

nedjelja , 07.06.2015.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
pileći file
začini
špinat
vrhnje
senf
dodaci po želji
kore za štrudlu


Priprema:
Pileći file izrežite na kockice i začinite po želji. Osobno stavim ono što nađem među začinima, a najviše mi odgovara malo bosiljka, malo origana, malo češnjaka u prahu, chilli, vegeta i ružmarina. Piletinu popržite na običnoj tavici i odložite sa strane. U većoj posudi skuhajte špinat i to na način da na laganu zapršku stavite mlijeko i špinat i miješajte. Unutra najčešće ubacim ponovno sve što nađem, a u tom mi trenutku odgovara pa sam tako ovoga puta nakon par minuta u špinat ubacila i zdenka sir, žličicu senfa, žličicu marga s okusom šunke i jednaku količinu vivis namaza. Sve zajedno promiješajte, začinite i dodajte piletinu. Prokuhajte još koju minutu. Kore za štrudlu punite smjesom od piletine i špinata. Većinom motam na uobičajen način, a slažem dvije kore odjednom kako mi se ne bi raspale. Nakon što sve složite, premažite vrhnjem i stavite u pećnicu.
Ovoga puta, ostale su mi još dvije kore pa sam odlučila i njih iskoristiti. U jednoj posudi naribala sam jednu tikvicu, ubacila jogurt i začine, sve zajedno promješala i zarolala u kore. Ovo je bio totalni eksperiment i moram priznati da se svima svidjelo tako da sljedeći put ovoj kombinaciji možda dodijelim i koju koru više. njami
Dobar tek!

Oznake: recepti, špinat, pita, štrudla, kore za savijače, piletina, tikvica, vrhnje, ručak

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.