Svaki tjedan, kilogram jedan! - vol. 3

četvrtak , 17.03.2016.

Pizze, pizze i još jednom pizze!

NAZIV - Pizzeria Chello
ADRESA - Horvaćanska cesta 156, Zagreb
OSOBLJE- dostavljač ljubazan i profesionalan
CIJENA - proporcionalna kvaliteti, malo skuplja od uobičajenih pizzerija, ali količina i veličina dovoljna za više osoba
AMBIJENT - nakon priča o vrlo malom prostoru, odlučili smo se na dostavu tako da je ambijent još uvijek misterij
ISPROBANI PROIZVODI - Chicago style double decker
DOJAM - puno pohvala, oduševljenje pizzerijom, idejom, menijem navele su me da i ja isprobam pizzu iz dotične pizzerije. Tradicionalist u meni nije bio oduševljen, iako je pizza bez pogovora, vrlo ukusna, dojmljiva i prekrasna :).


http://www.pizzeria-chello.hr/

NAZIV - Pizzeria Plima
ADRESA - Bistranska 142, Donja Bistra
OSOBLJE - ljubazno, simpatično, gostoljubivo, uslužno
CIJENA - vrlo prihvatljiva, možda čak i niže od prosječnih, niti jedna velika pizza ne prelazi cijenu od 40 kuna
AMBIJENT - vrlo ugodan, lijepo uređeno, biljarski stol za zabavu tijekom čekanja
ISPROBANI PROIZVODI - pizze, velika i raznovrsna ponuda hrane i pića. Mi smo isprobali tri različite vrste, Quattro formaggio, Slavonicu i San Sebastian
DOJAM - ukusno, povoljno, lijepo uređen prostor nadomak Zagreba, pogodno za dnevni izlet. Dojmovi i priče pokazuju veliku popularnost među Zagrepčanima, čak i usporedbe s pizzerijom Oro Goro. Meni osobno za nijansu lošija, ali vrlo dobar sveukupan dojam i doživljaj.
http://www.finapapica.hr/default.aspx?id=8&pid=212

Oznake: pizzeria chello, pizzeria plima, pizzerija, pizza, hrana

Vreća smija, para i igara

srijeda , 24.02.2016.

Studentski život i potpuno ignoriranje bilo kakvog oblika zabave, edukacije ili organizacije slobodnog vremena skupljeg od stotinjak kuna za većinu mladih, stvar je svakodnevice.
Uobičajena zimska nedjelja, izlet na Sljeme i grijanje uz čaj, urodile su super idejom da bez imalo love u džepu, studentskim minusom i ne postojanjem ušteđevine u starim čarapama, odemo na putovanje od deset dana u pet, usudila bih se čak reći, najljepših (ujedno i najskupljih) gradova Europe.
Otišli smo s punom vrećom posuđenih para, vratili s punom vrećom uspomena za cijeli život.

Kaos na Velesajmu, tko će s kim sjediti, putovnice na broju?, moram na wc, jeste ponijeli dovoljno hrane?, zašto nas pobogu rastavljate i smještate u različite buseve?!? I tako je, nas petero nadobudnih budala krenulo na putovanje života.
Nisam baš toliko stara da znam da je bilo zadnje, da slično više neću doživjeti, ali sa sigurnošću govorim, ovo se pamti.
Prva postaja Pariz, priče o romantici, svjetski poznatoj modnoj sceni, zgodnim Francuzima, srušile su se brže nego kula od karata. Hotel udaljen tisuće milja od centra, preskupa kava, još skuplja hrana, ulična prodaja i kriminal na ulicama. Pariz? I onda, padne mrak, a vi ste nakon cjelodnevnog hodanja uočili to svjetleće čudo i počnete vrištat. Divan je, divan i još divniji. Eiffelov toranj, šetnje uz Seinu, gradski parkovi, francuski ugođaj u kafićima, preskakanje ograde i švercanje u podzemnoj, kao i jeftini suveniri ono su zbog čeka se ipak isplatilo. Povratak u bus i još jedna poduža vožnja, značila je pad tada već ustaljeno dobre atmosfere, za čiji je povratak najbolje bilo među suputnike poslati domaću rakiju.Umor, spavanje jednih po drugima i brzošireći neugodni mirisi nisu utjecali na kolektivno oduševljenje Škotskom. U isto vrijeme toliko stara, a neopisivo moderna. Ljudi iznimno ljubazni, šetnja od hotela do centra, zvuk gajdi po ulicama, karirani uzorci posvuda. Škotski pubovi postali su nam omiljeno svratište, a ono što se ne zaboravlja jest večer isprobavanja škotskog whiskeyja. Prva noć u Londonu priča je za sebe. Traženje hostela kojeg bolje da nismo ni pronašli, za neke su značili javljanje sasvim novih osjećaja. Želim kući, neću ovdje spavati, jel` ovo moguće, vadi rezervnu posteljinu iz kofera! Smještaj u kojeg ne biste smjestili ni najgoreg neprijatelja, bio je naš dom sljedeća tri dana. Dečki su dobili višekrevetnu sobu s mirisom bljuvotine i dva stranca za cimere, a riječi kojima bi se mogla okarakterizirati kupaonica bile bi prljavije od duša naših političara. Upravo te karakteristike, pokazale su se kao savršen povod za druženje, zbližavanje i nikad bolje provedenih nekoliko noći. Apsolutno cijeli bus izašao je zgrožen iz hostela, a priča, smijeh i zamišljanje najgorih scenarija, potrajao je do upozorenja, na sreću, ljubaznih policajaca. Grad je priča za sebe. Lako se bilo prebaciti iz noću jadnih u danju živahne, avanturistički nastrojene turiste. Shopping u Londonu je neodoljiv, apsolutne sve atrakcije vrijedne divljenja, a najveći dokaz balkanizma, doživjela sam kad smo nasred Hyde parka odradili ručak, izvadili domaće kobasice i kruh iz supermarketa.Posljednja postaja, Amsterdam, za neke je bio dan kad su potpuno zastranili, na ovaj ili onaj način, a neke poput nas, labirint bez bilo kakve naznake rješenja. Red light district nismo pronašli, izgubili se nebrojeno puta, ali zato smo pojeli najbolji pileći kebab ikad. Sve mame dobile su tulipane, a ovi domišljatiji ipak su se odlučili za tulipane u klompama. Usput rečeno, jednodnevni posjet Amsterdamu bit će vam dovoljan da se u njega zaljubite, a sve ono što ga čini prepoznatljivim, mostići i biciklisti, zaista daju posebnu draž. Dan je proletio, a povratak kući s druge pak strane, trajao vječno. Praznih džepova, uklještenih leđa, prenatrpanih kofera ugledali smo Zagreb i istog se trenutka poželjeli vratiti. 10 dana s 50-ak ljudi, prelazeći tisuće kilometara busom, urodilo je novim ljudima u nama, milijunima razmijenjenih fotki, kao i prijateljstvima koja se obnavljaju na redovitim druženjima, uz još uvijek neodrađeni roštilj na Jarunu.

P.S. Lovu smo vratili kroz par mjeseci, a da nisam otišla na ovo putovanje (što nisam ni htjela, nagovorili me) nikad ne bih – prala zube na parkiralištu, vidjela Manchesterov stadion jer ON navija za Liverpool, probala pivo s 11% alkohola (bolje da nisam), jela english breakfast (bolje da nisam), stavljala odjeću u rastvoreni kišobran tijekom tuširanja, ali ni ljubila se na Eiffelu i upravo to, stvari su zbog kojih ovo putovanje volim najviše.

Oznake: Pariz, london, edinburgh, Glasgow, škotska, Amsterdam, Putovanja, eiffelov toranj, studenti, europa, hosteli, hrana, hyde park, red district, tulipani

Svaki tjedan, kilogram jedan! - vol. 2

utorak , 26.01.2016.

Ovoga puta s prijedlozima vrlo kvalitetnih izlazaka na doručak, ručak ili večeru, kako kome drago, izašla sam iz zagrebačkog područja i uputila se na sjever.

NAZIV– Pizzeria Oro Goro
ADRESA– Marije Jurić Zagorke 25, Oroslavje
OSOBLJE– brzo, ljubazno, simpatično, možda glupo reći, ali u današnje vrijeme jako bitno; normalno
CIJENA– po meni vrlo prihvatljiva s obzirom na kvalitetu, veličinu i cjelokupan dojam;
AMBIJENT– ugodan, drveni namještaj daje određeni starinski štih, vidljiv pult za kojim pizza majstor priprema hranu, prostran parking, velika terasa s igralištem za djecu i vrlo ugodnom, mirnom atmosferom
ISPROBANI PROIZVODI– pizze, pizze i još jednom pizze
DOJAM– tko jednom proba pizzu u ovoj pizzeriji, bez obzira na udaljenost od glavnoga grada, gotovo uvijek se vrlo rado vraća. Ova sada već kultna pizzerija redovito privlači goste Hrvatskog zagorja i okolice. Za vrućih ljetnjih dana teško je pronaći mjesto na terasi, a ljudi rado dolaze i zimi. Nerijetko je omiljeno odredište kupača obližnjih toplica.


http://www.orogoro.hr/index.php

NAZIV – Pivnica Cantina
ADRESA – Klenovec Humski 85/4, Hum na Sutli
OSOBLJE – mladi, još uvijek često promjenjivi, ali ljubazni i profesionalni konobari
CIJENA – vrlo prihvatljive, najisplativija konzumacija jumbo pizze; pristupačne cijene pića
AMBIJENT – vrlo ugodan, pivnički štih postignut masivnim drvenim namještajem, velika terasa, prometna dostupnost, pivnica se nalazi na glavnoj cesti od Huma na Sutli prema Krapini
ISPROBANI PROIZVODI – pizze, točeno pivo
DOJAM – Vrlo raznolika i još uvijek rastuća ponuda jela i pića. Velika popularnost pivnice postignuta je vrlo ugodnim ambijentom, položajem, ponudom i organizacijom raznih tematskih događanja. Blizina susjedne nam Slovenije također pridonosi povećanju gostiju, a pivnica se trudi opravdati svaki posjet, što kvalitetom, što ponudom i ugođajem.
https://www.facebook.com/pivnica.cantina/

Oznake: oro goro, pizzerija, pizza, hrana, Hrvatsko Zagorje, cantina, pivnica cantina, hum na sutli

Svaki tjedan, kilogram jedan! - vol. 1

nedjelja , 17.01.2016.

NAZIV – Nokturno
ADRESA – Skalinska 4, Zagreb
OSOBLJE – profesionalno, marljivo, ugodno i ljubazno
CIJENA – više nego prihvatljive, znatno jeftinije od ostalih restorana, naročito u samom centru grada
AMBIJENT – ugodan, primjeren ugostiteljskom objektu ovakve vrste, proširen prostor i gotovo uvijek puna terasa
ISPROBANI PROIZVODI – pizze, razne vrste tjestenina
DOJAM – Vrlo raznolika, cijenom prihvatljiva, a kvalitetom primamljiva ponuda. Smještaj u samom centru grada privlači kako domaće, tako i strane goste, a mjesto u ovom, po meni čak kvalitetom poboljšanom restoranu, naročito u ljetnim mjesecima, vrlo često neće ni pronaći. Velika, s ukusom uređena terasa, ukusna hrana, čak i u vrijeme krize prihvatljive cijene, opravdano privlače zaista velik broj gostiju


http://www.restoran.nokturno.hr/

NAZIV – Pizza & Grill Rock Club Don Feferon
ADRESA – Stare Gajnice 13, Zagreb
OSOBLJE – većinom se radi o dostavljačima, „kvartovskim“ dečkima kojima komunikativnost i ljubaznost ovise o raspoloženju
CIJENA – nedavno poskupljenje dovelo ih je u rang skupljih restorana, cijene i dalje prihvatljive
AMBIJENT – nakon preseljenja na novu adresu, nisam posjetila prostor, a po slikama i riječima drugih posjetitelja, radi se o vrlo kvalitetno odrađenom poslu uređenja
ISPROBANI PROIZVODI – pizze, razna jela s roštilja – gyros, ćevapi, pljeskavice
DOJAM – odlična, vrlo ukusna i svježe pripremljena hrana, pizze velike, s posebnom pohvalom za Quatro formagio. Dostava u zadovoljavajućem roku, ovisno o gužvi, velika ponuda hrane, raznolika ponuda pića, mogućnost naručivanja gableca, organiziranja raznih događanja te privlačenje novih i zadržavanje starih posjetlja, raznim koncertima
https://www.facebook.com/Pizza-Grill-Rock-Club-Don-Feferon-148967748529042/


Oznake: nokturno, restoran, pizzeria, roštilj, tjestetnina, pizza, hrana, don feferon, Gajnice, centar, Zagreb

Kikiriki voli piletinu

nedjelja , 10.01.2016.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
njoki
maslac od kikirikija
piletina - pileći file
luk
vrhnje za kuhanje
začini


Priprema:
Vrlo brzo, jednostavno i ukusno jelo ne razlikuje se od nekih uobičajenih umaka ili preljeva s piletinom i vrhnjem, osim po jednom sastojku. Igrom slučaja u mojoj se smočnici našao maslac od kikirikija, a pošto sam već nekoliko puta slušala o kombinaciji s piletinom, odlučila sam se za najjednostavniju. U uobičajen način pripreme umaka (dinstati luk i piletinu dok se ne dobiju lijepu boju, dodati dvije do tri žličice (probati i dodati količinu po vlastitom ukusu) maslaca od kikirikija. Nakon što je luk omekšao, a maslac se lijepo stopio s piletinom, dodala sam uobičajene začine (origano, bosiljak, peršin, vegetu, papar) i sve zajedno prelila vrhnjem za kuhanje. Gustoću umaka također određujete po želji, a maslac i vrhnje za kuhanje, određenu gustoću daju i sami po sebi. Nakon 20-ak minuta kuhanja, umak prelijte po prethodno skuhanim njokima i poslužite uz salatu po želji.
Pripaziti samo da maslac od kikirikija ne zagori jer bi uz svoj specifičan okus, umaku mogao dodati određenu dozu gorčine.

Oznake: kikiriki, piletina, hrana, ručak, recepti, njoki, maslac od kikirikija, vrhnje za kuhanje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.