Kikiriki voli piletinu

nedjelja , 10.01.2016.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
njoki
maslac od kikirikija
piletina - pileći file
luk
vrhnje za kuhanje
začini


Priprema:
Vrlo brzo, jednostavno i ukusno jelo ne razlikuje se od nekih uobičajenih umaka ili preljeva s piletinom i vrhnjem, osim po jednom sastojku. Igrom slučaja u mojoj se smočnici našao maslac od kikirikija, a pošto sam već nekoliko puta slušala o kombinaciji s piletinom, odlučila sam se za najjednostavniju. U uobičajen način pripreme umaka (dinstati luk i piletinu dok se ne dobiju lijepu boju, dodati dvije do tri žličice (probati i dodati količinu po vlastitom ukusu) maslaca od kikirikija. Nakon što je luk omekšao, a maslac se lijepo stopio s piletinom, dodala sam uobičajene začine (origano, bosiljak, peršin, vegetu, papar) i sve zajedno prelila vrhnjem za kuhanje. Gustoću umaka također određujete po želji, a maslac i vrhnje za kuhanje, određenu gustoću daju i sami po sebi. Nakon 20-ak minuta kuhanja, umak prelijte po prethodno skuhanim njokima i poslužite uz salatu po želji.
Pripaziti samo da maslac od kikirikija ne zagori jer bi uz svoj specifičan okus, umaku mogao dodati određenu dozu gorčine.

Oznake: kikiriki, piletina, hrana, ručak, recepti, njoki, maslac od kikirikija, vrhnje za kuhanje

Improvizirane pite od špinata i tikvica

nedjelja , 07.06.2015.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
pileći file
začini
špinat
vrhnje
senf
dodaci po želji
kore za štrudlu


Priprema:
Pileći file izrežite na kockice i začinite po želji. Osobno stavim ono što nađem među začinima, a najviše mi odgovara malo bosiljka, malo origana, malo češnjaka u prahu, chilli, vegeta i ružmarina. Piletinu popržite na običnoj tavici i odložite sa strane. U većoj posudi skuhajte špinat i to na način da na laganu zapršku stavite mlijeko i špinat i miješajte. Unutra najčešće ubacim ponovno sve što nađem, a u tom mi trenutku odgovara pa sam tako ovoga puta nakon par minuta u špinat ubacila i zdenka sir, žličicu senfa, žličicu marga s okusom šunke i jednaku količinu vivis namaza. Sve zajedno promiješajte, začinite i dodajte piletinu. Prokuhajte još koju minutu. Kore za štrudlu punite smjesom od piletine i špinata. Većinom motam na uobičajen način, a slažem dvije kore odjednom kako mi se ne bi raspale. Nakon što sve složite, premažite vrhnjem i stavite u pećnicu.
Ovoga puta, ostale su mi još dvije kore pa sam odlučila i njih iskoristiti. U jednoj posudi naribala sam jednu tikvicu, ubacila jogurt i začine, sve zajedno promješala i zarolala u kore. Ovo je bio totalni eksperiment i moram priznati da se svima svidjelo tako da sljedeći put ovoj kombinaciji možda dodijelim i koju koru više. njami
Dobar tek!

Oznake: recepti, špinat, pita, štrudla, kore za savijače, piletina, tikvica, vrhnje, ručak

Salata od piletine

subota , 16.05.2015.

Svoj prvi post posvetit ću svima poznatoj, možda čak i većini najdražoj vrsti mesa - piletini. Pohana, pečena, grillana ili kuhana, piletina je vrsta mesa koja se brzo i lako priprema, a opet daje vrlo prepoznatljiv i ugodan okus. Dolaskom ljetnih mjeseci, a i temperatura, sve nam više odgovaraju lakša jela, puna voća i povrća. Upravo to razlog je zbog kojeg ću s vama podijeliti recept (upute) kako pripremiti ovu osvježavajuću i vrlo ukusnu salatu od piletine.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
sezonsko povrće po želji
piletina
vrhnje
majoneza
senf
jogurt
začini


Priprema:
prethodno mariniranu piletinu nasjeckati na kockice i nekoliko minuta popržiti na tavici. U posebnoj posudi pripremiti povrće koje će poslužiti kao podloga piletini. Ovoga puta koristila sam rotkvice, zelenu salatu, mrkvu, rajčice, a odlično paše i mladi luk, kiseli krastavci ili kupus. Mogućnosti su brojne, ovisno o željama. Povrće nasjeckati, naribati ili na bilo koji način usitniti i servirati na tanjur. Gore posipati kockice piletine i sve zajedno preliti dresingom. Meni osobno najviše odgovara kombinacija majoneze, senfa, jogurta i kiselog vrhnja u podjednakim omjerima kako ništa ne bi prevladalo. Dresing začiniti vegetom, paprom, bosiljkom, origanom ili začinima koji vama odgovaraju, dodati peršin i kopar. Ukrasiti preostalim povrćem i servirati nakon pripreme kako povrće ne bi uvenulo i izgubilo svoj karakterističan okus. Jedino što još mogu dodati jest da vam želim dobar tek!



Oznake: piletina, salata, preljev s kiselim vrhnjem, mrkva, paradajz, majoneza, rotkvice, začinsko bilje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.