Kikiriki voli piletinu

nedjelja , 10.01.2016.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
njoki
maslac od kikirikija
piletina - pileći file
luk
vrhnje za kuhanje
začini


Priprema:
Vrlo brzo, jednostavno i ukusno jelo ne razlikuje se od nekih uobičajenih umaka ili preljeva s piletinom i vrhnjem, osim po jednom sastojku. Igrom slučaja u mojoj se smočnici našao maslac od kikirikija, a pošto sam već nekoliko puta slušala o kombinaciji s piletinom, odlučila sam se za najjednostavniju. U uobičajen način pripreme umaka (dinstati luk i piletinu dok se ne dobiju lijepu boju, dodati dvije do tri žličice (probati i dodati količinu po vlastitom ukusu) maslaca od kikirikija. Nakon što je luk omekšao, a maslac se lijepo stopio s piletinom, dodala sam uobičajene začine (origano, bosiljak, peršin, vegetu, papar) i sve zajedno prelila vrhnjem za kuhanje. Gustoću umaka također određujete po želji, a maslac i vrhnje za kuhanje, određenu gustoću daju i sami po sebi. Nakon 20-ak minuta kuhanja, umak prelijte po prethodno skuhanim njokima i poslužite uz salatu po želji.
Pripaziti samo da maslac od kikirikija ne zagori jer bi uz svoj specifičan okus, umaku mogao dodati određenu dozu gorčine.

Oznake: kikiriki, piletina, hrana, ručak, recepti, njoki, maslac od kikirikija, vrhnje za kuhanje

Šampinjoni na sto i jedan način

subota , 20.06.2015.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:
njoki
šampinjoni
vrhnje za kuhanje
jaja
začini
šunka za pizzu
sir
zdenka sir, vrhnje i dodaci po želji
tost


Priprema:
Smeđi šampinjoni prava su poslastica, a nedavno sam imala priliku dobiti svježe ubrane, malo veće koje je trebalo iskoristiti na što bolji način. Ovoga puta odlučila sam se za jelo sastavljeno od tri dijela, spontano osmišljeno i vrlo ukusno. Podlogu sam napravila od domaćih njoki o kojima ću jednom drugom prilikom i umaka od šampinjona. Na pirjani luk, dodala sam vodu i ostavila da omekša na laganoj vatri, dodala šampinjone i ostavila da se sve zajedno kuha nekih 15-ak minuta. U ovakav tip umaka najčešće ubacim sve što nađem u hladnjaku, što se ovaj put svelo na zdenka sir, malo abc sira s okusom šunke, peršin, začine i na kraju prelila vrhnjem. Cijele šampinjone napunila sam unaprijed pripremljenom smjesom i zapekla u pećnici. U smjesu sam ponovno ubacila što god mi se svidjelo. Šunku za pizzu, sir i šampinjone nasjeckala sam na kockice, dodala zdenka sir, začine, jaje, vrhnja i sve umutila. Napunila šampinjone, a nakon što sam shvatila da imam previše smjese, iskoristila sam i tost pripremljen na isti način. Umak sam prelila po njokima, šampinjone servirala pokraj, a hrskavi tost odlično se uklopio umjesto kruha.

Oznake: šampinjoni, njoki, vrhnje za kuhanje, umak, tost

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.