Podzemnim hodnicima kroz Medvednicu

srijeda , 31.08.2016.

Blizina planinarskog doma Glavice često je razlog, naročito u ljetnim mjesecima, za poticanje društva na aktivnost i vikend na otvorenom, proveden uz dobru hranu, svjež zrak i predivan pogled na Zagreb i okolicu. Posjet špilji Veternici, ipak je ostao neostvarena želja sve do prošlog vikenda, kada je na spomenutim mjestima obilježena 19. po redu Međunarodna noć šišmiša.

Čitav vikend bio je posvećen ovim "noćnim pticama", jedinim sisavcima koji zapravo lete, a vrlo povoljne cijene ulaznica privukle su velik broj posjetitelja. Zadnji obilazak bio je predviđen za 16 sati, a ljudi se nisu prestajali pojavljivati čak ni u 18. Edukativne radionice, prezentacije na otvorenom, kvizovi te stručno vodstvo špiljom Veternicom, oživjelo je ovaj dio Parka prirode Medvednica. Vrlo zanimljivo iskustvo upotpunile su priče stručnih vodiča, a u slučaju posjeta špilji pripremite i toplu odjeću, bez obzira što je obilazak moguć samo u ljetnim mjesecima. Naime, temperatura u ovim prostranim hodnicima nikada ne prelazi 10-ak stupnjeva, a od studenog do travnja, špilja je zatvorena zbog hibernacije šišmiša i poštivanja njihovog godišnjeg odmora. Sa svojih sedam kilometara dugim kanalima, smatra se najdužom špiljom u sjevernoj Hrvatskoj, a samo prvih 380 metara prilagođeno je i otvoreno za obilazak.
Strop špilje čini šupljikavi vapnenac, a vidjet ćete i brojne fosile školjaka, ostatke špiljskog medvjeda, sige popularno nazvane špageti, kao i čuti priču o svojedobnom održavanju koncerata u takozvanoj Velikoj dvorani. Sve staze osvjetljene su reflektorima, a najpoželjnija atrakcija uvjerljivo su skulpture neandertalaca, kao i zvučnici iz kojih se može čuti glasanje šišmiša, medvjeda i popratnih zvukova iz ovih hladnih i još uvijek potpuno neistraženih podzemnih hodnika.

Oznake: špilja, veternica, špilja veternica, park prirode medvednica, Medvednica, glavica, planinarski dom glavica, šišmiš, međunarodna noć šišmiša

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.