Grad raje, bureka i ćevapa

ponedjeljak , 25.05.2015.

Glavni grad susjedne nam Bosne i Hercegovine, grad u kojem se isprepliću brojne religije, bogat kulturnim znamenitostima i gostoljubivim, prijateljski nastrojenim ljudima.

Sarajevo je grad u kojem u isto vrijeme možete vidjeti nasmiješenog siromaha, gladnog prosca pokraj buregdžinice, džamiju nedaleko katedrale.


Vikend proveden u ovom gradu bit će vam dovoljan da isprobate sve specijalitete, obiđete mjesta vrijedna posjeta, a tih nekoliko dana biti će vam dovoljno i da se zaljubite u Sarajevo, njegove ljude i hranu pa čak donesete odluku da ćete se jednog dana sigurno vratiti.

Begova džamija, Sebilj na Baščaršiji, gradska vijećnica nedaleko Baščaršije, tradicionalni bosanski restoran „Inat kuća“ uz Miljacku, tamno pivo u Sarajevskoj Pivari, franjevačka crkva svetog Ante Padovanskog, muzički paviljon, katedrala Srca Isusova i Saborna crkva, znamenitosti su koje možete i trebate obići pješice, radeći krug oko samog centra.

Od malo udaljenijih mjesta spomenula bih Bijelu i Žutu tabiju s kojih se pruža prekrasan pogled na čitavi grad (možete se popeti pješice), Vrelo Bosne do kojeg od Ilidže možete stići kočijom (15 KM u jednom smjeru) te Tunel spasa, jedini izlaz iz okupiranog grada izgrađen 1992. godine ispod aerodromske piste (ulaz u Tunel i muzej 5 KM za studente, a vožnja taksijem od Ilidže do Tunela 10 KM u jednom smjeru).

Noćni život u Sarajevu je raznolik, a mi smo se jednoglasno složile da nam najviše odgovara Cheers, pub inspiriran Londonom.
Hrana je nešto zbog čega mnogi ljudi dolaze u ovaj grad, a sarajevski ćevapi svjetski su poznati. Željo 1 i Željo 2 opravdano su najpoznatije ćevabdžinice, dok nas se Nune nije osobito dojmila. Od fast foodova izdvojila bih Pingvin, kebab kod Sultana, a burek bez obzira na vrlo popularan Sač, predlažem isprobati i u drugim buregdžinicama. Slastice i rahatluk dostupni su vam na svakom uglu Baščaršije, a štandovi i njihova ponuda neopisivo podsjećaju na one prikazane u drugom nastavku filma Seks i grad.
Nargilu smo isprobale u nargilhani Oaza (5 KM, mogućnost odabira brojnih aroma), a mjesto koje me se naročito dojmilo jest Zlatna ribica, kafić kojim vlada neopisiv ugođaj, izuzetno simpatične i gostoljubive „domaćice“. Rakija od mente ili dunje te prava crna kava uz medenjake i umirujuću glazbu, odličan su recept za predah od cjelodnevnog hodanja. Duša ovog grada ipak su ljudi, koji iako vidljivo lošijeg životnog standarda, nikad ne skidaju osmijehe s lica, a gotovo svi pitaju odakle dolazite, žele vam dobrodošlicu i brinu da se u njihovom gradu zaista tako i osjećate.

Oznake: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, vrelo bosne, tunel spasa, nargila, burek, ćevapi, bijela tabija, žuta tabija, Baščaršija, Sebilj, džamija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.