Put oko svijeta za 80 minuta

petak , 29.05.2015.

Od poganskih vrata u Petronellu uskotračnom željeznicom, doputovali smo do dvorca Neuschwanstein, odakle nas je europska lokomotiva dovela ravno ispred londonske govornice koja nam je znatno olakšala obavještavanje roditelja o novoj ideji putovanja prekooceanskim brodom za potrebe slikanja ispred natpisa Hollywood.

Sve to i mnogo više bilo je moguće samo u našoj mašti, ali i zahvaljujući raznim putničkim agencijama koje sad već tradicionalno početkom proljeća, organiziraju jednodnevni izlet u Minimundus, park minijaturnih građevina u Austriji.
Šetnja parkom koji sadrži oko 170 minijaturnih modela najpoznatijih građevina iz cijelog svijeta, šetnja je koja vam nudi da se u jednom trenutku borite s kosim tornjem u Pisi,a u drugom divite Taj Mahalu u Indiji. Građevine napravljene u mjerilu 1:25 izrađene su po uzoru na original i sadrže sve građevne materijale i detalje baš kao u stvarnosti.Već 57 godina, koliko je prošlo od otvaranja ovog parka, sav prihod od ulaznica ide dobrotvornoj ustanovi „Rettet das Kind“ koja pomaže potrebitoj djeci, mladima i njihovim obiteljima, a ujedno je i vlasnik parka.
Kako to već biva, razgledavajući ponešto sa sjevera, zapada, istoka i juga svijeta, pogled nam je ipak tražio neku hrvatsku znamenitost. Svatko ima svoje favorite, ali katedrala Sagrada Familia iz Barcelone oduzima dah, zajedno sa utješnim Eiffelovim tornjem ili prepoznatljivim Tower Bridgeom. Animacije poput polijetanja space shuttlea ili putujuće lokomotive čine ovaj park živim, a slike zapakirane u našem sjećanju, bolje od bilo kojeg suvenira, podsjetit će nas kako smo bar jednom u životu imali svijet na dlanu.

Oznake: Minimundus, Klagenfurt (Celovec), izlet, minijaturne građevine, Austrija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.