X6H će se zvati Fiat Argo

petak , 21.04.2017.


Fiat Argo je službeno ime nadolazećeg modela koji će obogatiti ponudu ovog proizvođača u Južnoj Americi.

Kao što sam ranije pisao ovaj model mijenja više njih u brazilskoj ponudi. To su skuplje verzije Palia, cijela gama Punta, a čak dijelom i Brava.

Nije poznato hoće li ovaj model doći do Europe no ako dođe favorit za ime je Uno.

Motorizacija je već dobro poznata. Najmanji će biti 1.0 FireFly motor sa 72KS (77KS na etanol), 1.3 Firefly raspolaže sa 101KS (109KS na etanol), a 1.8 E.torQ EVO razvija 135KS (139KS na etanol).

Fiat dosta nade polaže u automatizirani mjenjač koji je dosta unaprijeđen i sada umjesto Dualogic nosi ime GSR-Comfort (Gear Smart Ride-Comfort).

U budućnosti je za očekivati 1.3 Turbo motor sa 160 KS, a možda i 1.0 turbo.




Oznake: fiat, X6H, Punto, Uno, firefly, Palio

FCA razvija novu platformu za sportske modele

petak , 14.04.2017.


FCA razvija novu platformu za sportske modele koji bi najranije oko 2020. trebali ugledati svjetlo dana.

Riječ je o platformi za Maserati Alfieri, specijalne modele iz Alfe koji mijenjaju 4C u Coupe i Spider formi, ali i nasljedniku Dodge Vipera koji najvjerojatnije neće nositi to ime.

Da je riječ o novoj platformi i za neke može biti šokantno jer FCA nije poznat po nepotrebnim troškovima. Znamo da je koncept Maserati Aflieria bio na Ferrarievom aluminijskom spaceframeu od modela California. Naravno od toga neće biti ništa. No kako se čini neće biti ništa ni od daljnje evolucije nove modularne RWD platform Giorgio.

Zanimljivo je i na koga će pojedini model ciljati. Maserati Alfieri koji će biti 2+2 će takmaca tražiti u Porscheu 911.
Kako će sljedeći GranTurismo ići na platformu Ghiblia i biti pravi četverosjed Alfieri bi mogao biti pravi nasljednik modela 4200GT. Jedan kuriozitet je vezan za taj model. To je jedan od zadnjih, ako ne i zadnji, ne-njemački model koji je dobio na usporednom testu u Njemačkoj i to BMW-a Z8.

Alfini Coupe i Spider modeli će prije svega konkurirati Porscheu 718 Caymanu i Boxsteru. U određenoj mjeri i budućem BMW-u Z5.

I za kraj nasljednik Vipera. Ovaj bi mogao biti daleko više europski u izvedbi, a mogao bi napokon dobiti i automatski mjenjač. Konkurencija bi trebala biti kao i do sada, Chevrolet Corvette.



Oznake: fca, dodge, alfa, maserati, Alfieri, Viper, 911, 718, Porsche

Maserati Ghibli facelift - MY2018

nedjelja , 09.04.2017.

Ove godine bi Maserati trebao predstaviti facelift trenutne generacije Ghiblia. To bi trebao biti MY2018. Uz neke izmjene kod vanjskog dizajna uključujući dolazak Full LED svjetala trebale bi se dogoditi i neke promjene ispod haube.

Kao što znamo za MY2017 su unaprijedili infotainment sustav koji je dobio ekran veće rezolucije kao i podršku za Apple CarPlay i Android Auto. Naravno dodali su tada i neke pomagala u vožnji. Sada bi mogli očekivati nešto više ako će prijeći na električni servo.

Neke fotografije koje smo vidjeli u talijanskom Quattroruoteu:



Kao što sam rekao trebali bi vidjeti neke promjene pod haubom.

Trenutni 410 KS V6 60° koji je opisan od strane Alfa talibana kao američki bi trebao biti zamijenjen sve-talijanskim 450 KS V6 90°. To je nešto što sam čuo još tamo u jesen 2014. Ovo je u potpunosti u skladu sa planovima.

Napokon bi mogli vidjeti i V8 sa najmanje 560 KS.

Ovdje je plan iz 2014:

Alfieri bi trebao biti na Giorgiu i kao što znamo tu su ograničenja sa pakiranjem da se stavi unutra bi-turbo Pentastar ili motor sa modificiranim Pentastar blokom što u stvari Ferrari F160 motor u Maseratiu i jest.


Oznake: maserati, Ghibli, facelift, MY2018

Novi Jeep K8 na autosalonu u Šangaju

srijeda , 05.04.2017.


Na nadolazećem auto salonu u Šangaju koji započima 21. travnja Jeep će pokazati novi koncept. Riječ je o Jeepu kodne oznake K8.

Riječ je o modelu sa tri reda sjedala koji je baziran na Jeep Cherokeeu i/ili daleko više mjesta u drugom redu ako je riječ o verziji sa dva reda sjedala.


Kako je već ranije izvjestila SEMA (Specialty Equipment Market Association) ovaj model će biti isključivo za Kinu i prodaja kreće u 2018. Motorizacija je isključivo novi 2.0 turbo GME i to kao plug-in-hybrid (PHEV) ili samo uz motor sa unutrašnjim izgaranjem. Ići će isključivo uz ZF-ov automatik sa 9 stupnjeva.

No ono što je interesantno je da bi ovaj model trebao imati svoga blizanca u Sjevernoj Americi. Riječ je o Chrysler modelu koji bi u ponudi FCA zamijenio Dodge Journey koji je kod nas u Europi poznatiji kao Fiat Freemont.

Oznake: fca, jeep, chrysler, journey, cherokee, fiat, freemont

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.