Američki FCA noviteti u sljedeća 24 mjeseca

subota , 31.12.2016.

Mnogo toga neočekivanog je isplivalo zadnjih dana što se tiče američkih FCA noviteta u sljedeća 24 mjeseca pa ćemo proći kroz listu očekivanih noviteta po brandovima za 2017. i 2018. godinu.

Chrysler

Kao što znate američki FCA predstavnik u FCA segmentu Dodge Dart (PF) se više ne proizvodi. FCA je bila u pregovorima da isti model proizvodi neka druga kompanija. Ti pregovori nisu urodili plodom. Ipak to ne znači da FCA u potpunosti napušta ovaj segment u Sjevernoj Americi.
Moji izvori govore da će u ožujku li travnju doći više informacija iz FCA kako će europski Fiat Tipo u nekom obliku biti ponuđen u SAD-u pod Chrysler značkom. Tada ćemo vjerojatno znati nešto više o točnom vremenskom razdoblju početka prodaje kao i ponudi motora i mjenjača.

Drugi novitet vezan je za Chrysler crossover model koji u ponudi mijenja Dodge Journey (JC). Trebao bi se bazirati na Jeep Cherokeeu (K8) sa 3 reda sjedala koji će biti ponuđen u Kini. Od tog Cherokeea bi se trebao razlikovati sa nedostatkom zaštita podnice i možda izostanku nekih drugih ojačanja. Sve ovo bi trebalo značiti da će u ponudi biti u plug-in-hybrid (PHEV) verzija. Najranije bi ovaj model trebalo očekivati kao MY2019 negdje tokom 2018. i trebao bi dolaziti iz Belviderea.

Zadnji novitet je iz Kanade. Crossover blizanac nove Chrysler Pacifice. Njegov dolazak najviše ovisi o datumu prestanka proizvodnje Dodge Grand Caravana. Kada se kapaciteti oslobode veliki crossover će biti tu.

Sa ovim Chrysler preuzima ulogu people movera što je do sada držao Dodge sa nekim modelima.

Dodge

Dodge nastavlja svoj put ka pravom američkom muscle brandu.

Prvi na tom putu bi trebao biti crossover srednje veličine baziran na novoj RWD platformi. U ponudi on mijenja Journey iako nije direktan nasljednik. Trebalo bi ga očekivati kao MY2019 iz Italije.

Pred kraj 2018. će vrlo lako moguće doći i sljedeći Dodge Durango koji će i dalje biti blizanac Jeep Grand Cherokeeu.

U ovom razdoblju dolazi još papreniji Dodge Challenger Hellcat. Vjerojatno sa preko 800 KS, a novost je što će biti wide-body.

Počelo se govoriti o Dodge mid-size RWD limuzini. I ona će vjerojatno dolaziti iz Italije no vrlo vjerojatno ne u sljedeće dvije godine.

Jeep

U sljedećoj godini počima prodaja novog aktualnog Jeep Compassa u SAD-u i EU.

Vjerojatno na sajmu u New Yorku za neka 3 mjeseca dolazi predstavljanje potpuno novog Jeep Wranglera kao MY2018 modela. Godinu nakon vjerojatno dolazi pick-up verzija.

Negdje tokom godine će vjerojatno biti predstavljanje Cherokeea K8 sa 3 reda sjedala za Kinu. U igri je plug-in-hybrid (PHEV) verzija.

Aktualni Cherokee (KL) koji sada dolazi iz Belvidera će za MY2018 dobiti facelift.

Aktualni Grand Cherokee (WK2) tokom sljedeće godine dobiva svoju Hellcat verziju za zadnju godinu proizvodnje kao MY2018.

I onda nas prave novosti čekaju na MY2019 modelima. Tada dolazi novi Grand Cherokee, čak moguće u prvoj polovici 2018. Na široj i dužoj platformi će doći Wagoneer i Grand Wagoneer no njegovo predstavljanje i start prodaje ovise o slobodnim kapacitetima u jednoj drugoj tvornici.

Oznake: fca, jeep, dodge, chrysler, phev, novosti

Novi Jeep (Grand) Wagoneer, moguće predstavljanje na auto sajmu u New Yorku

četvrtak , 01.12.2016.



Novi Jeep Wagoneer i Grand Wagoneer mogli bi biti predstavljeni sredinom travnja sljedeće godine na sajmu u New Yorku za modelsku godinu 2019. Platforma tj. oba modela će nositi kodnu oznaku WS za razliku od Grand Cherokeea koji će imati oznaku WL. Sva tri modela će biti na dodatno poboljšanoj platformi WK2 iza koje se krije aktualni Grand Cherokee. Kod novih modela će udio aluminija biti daleko veći tako da će se masa dosta srezati.

No odakle su onda došle informacije da Grand Wagoneera neće biti? Pa znate kakvi su Amerikanci. Gledaju samo sebe i cijeli svijet im je SAD. Oni su očekivali da će Grand Wagoneer biti na body on frame arhitekturi odnosno da će biti pravi takmac nekim modelima iz GM-ove štale. Naravno da se to neće dogoditi jer Jeep je brand koji cilja globalno i platforma je naravno unibody koja je prihvatljivija tržištima Europe, Bliskog Istoka i Kine. Sve ovo znači da bi treći red sjedala trebao biti korišten samo u slučaju nužde. Naravno nešto što Amerikancima nikako nije drago.

Uostalom tko je pratio originalnu vijest o otkazivanju Grand Wagoneera mogao je vidjeti da on nije otkazan nego da neće biti ono što su očekivali. Da će biti nešto sasvim drugo.

Da se ipak vratimo na malo više detalja o WS blizancima. Oni bi svojim pozicioniranjem trebali napasti trebali napasti Land Roverove modele Rang Rover i Range Rover Sport na globalnom nivou. Samim tim Jeep ide u neke vode kojima nije do sada plivao.
Ono što će vizualno razlikovati Grand od običnog Wagoneera je prije svega različiti dizajn prednjeg i stražnjeg odbojnika.

Manji Wagoneer će ciljati na gore spomenuti Range Rover Sport i biti će nešto manje luksuzan od svoga velikoga brata. Za američko tržište bi ulazni motor trebao biti V6 Pentastar sa tim da bi vrh ponude bio Wagoneer Trackhawk model koji bi bio pogonjen HEMI Hellcat motorom. Neće imati neke tehnološke stvari kao veći brat tako da će npr. prednje svjetla biti bi-xenon tipa. Kamera 360° će biti opcionalna.

Grand Wagoneer ima veći akcent na luksuz. Dobiti će novi UConnect infotainment sustav veličine 12.1", Full LED svjetla sa 7-segmentnim potpisom, električna sjedala podesiva u 18 smjerova, grijanje i hlađenje drugog reda sjedala, grijanje trećeg reda i još mnoga toga. Kamera 360° će biti standardna, a Harman Kardon sustav 25 zvučnika opcija.
Isključiva motorizacija za SAD će biti HEMI V8.

Kod oba će pogon na četiri kotača biti jako sličan onome sa aktualnog Grand Cherokeea. Imati će i sasvim novi unaprijeđeni zračni ovjes.

Ostaje samo vidjeti koje će biti mjesto proizvodnje. Glasine o Warren Truck tvornici otpadaju jer će se tamo proizvoditi aktualna generacija Rama 1500 za flotnu prodaju dok će novi Ram 1500 istodobno izlaziti iz SHAP pogona. Isto tako bi prenamjena Warren Truck iz body on frame u unibody pogon bila preskupa. Tako da opcije ostaju Saltillo u Meksiku gdje se sada proizvodi određena količina Rama 1500 kao i Conner Avenue gdje Viper uskoro prestaje sa proizvodnjom kao i Toledo koji je dom marke Jeep.

Oznake: auto, automobili, fca, jeep, wagoneer, grand wagoneer

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.