Priče o čokoladi!

subota, 31.05.2014.

Trostruki čokoladni užitak!

31.05.2014. u 16:49 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.05.2014.

Recept: Rebrica s čokoladom!



Sastojci:
2 kg svinjskih rebrica

Za umak od čokolade:

1 nasjeckani luk
2 žlice ulja
1 ancho čili
1 žlica soli
1 žličica papra
120 ml octa
100 dkg rajčica iz konzerve (cijelih)
200 ml koncentrata rajčice
2 žličice meda
2 žličice melase
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica kumina
50 grama čokolade s čilijem
1 dcl svježe iscijeđenog soka od naranče
Malo peršina

1. Zagrijte ulje u većoj tavi.
2. Na ulje potom stavite luk i ancho čili dok ne promjene boju (10-ak minuta)
3. Dodajte ocat i ostale namirnice. Kada zakipi, smanjite toplinu i kuhajte oko 2,5 sata.
4. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom stavite u frižider na nekoliko sati (najbolje preko noći)

Za marinadu:

1 žičica papra
2 žlice soli
2 žlice šećera
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica crvene paprike

1. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva
2. Pomiješajte sastojke za marinadu i njima natrljajte rebrica
3. Rebrica stavite u posudu za pečenje te u nju do pola dodajte vode.
4. Posudu prekrijte aluminijskom folijom, stavite je u pećnicu i ostavite da se peče 2 sata.
5. Nakon dva sata, izvadite posudu iz pećnice, ali ne skidajte foliju dok se sve ne ohladi.
6. Potom rebrica stavite na roštilj
7. Malo prepecite s obje strane, pa ih premažite umakom od čokolade.
8. Pecite ih još dok ne postanu hrskava.

>> Recept: Čokoladni kruh


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Rebrica, čokolada, Rebrica s umakom od čokolade

29.05.2014. u 05:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 27.05.2014.

27.05.2014. u 14:41 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.05.2014.

Čokoladno Sveučilište



Veliki zaljubljenici i stručnjaci za čokoladu, odlučili su otvoriti ‘Sveučilište za čokoladu’. Naravno, nije to Sveučilište u onom standardnom značenju te riječi, ali zainteresiranima pruža solidno znanje o ovom slatkišu.

Bryn Kirk, dugogodišnja zaposlenica u čokoladnoj industriji, gastronom Jeffrey Kirk i blogerica Joanna Maligaya, pripremaju lekcije o čokoladi, koje su dostupne na internetu, a moguće ih je i kupiti u obliku knjige ili DVD-a.

>> On traži najbolju čokoladu na svijetu!

DVD-i, predavanja, tečajevi, nema što ne nude u svom paketu obrazovanja o čokoladi. Nije bitno je li vam čokolada samo hobi ili se njome bavite profesionalno, tim Kirk, čini se, ima lekcije prilagođene svakoj razini znanja.

A štošta se može saznati i u postovima kojima Joanna uredno ažurira stranicu. Potrebno je samo znati engleski, jer predavači ovog ‘sveučilišta’ se nalaze u SAD-u.

Više o ‘Chocolate University Online’, možete saznati ovdje.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: Sveučilište za čokoladu, čokolada

26.05.2014. u 13:53 • 0 KomentaraPrint#

petak, 23.05.2014.

Recept: Sladoled od čokolade



Toplije vrijeme zahtjeva nešto što će nas rashladiti. Moj izbor je sladoled od čokolade.

Sastojci:

300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
4 žumanjka
100 g tamne čokolade (narezane na komadiće)
2 žličice meda
1 žličica čistog ekstrakta vanilije

1. Pomiješajte mlijeko i vrhnje i stavite da zakuha.

2. Maknite s vatre, dodajte komadiće čokolade i med, i miješajte pjenjačom dok se ne rastope.

3. Izmiksajte žumanjke i šećer.

4. Dodajte smjesu s mlijekom u smjesu od žumanjaka, dobro izmiješajte da se izjednači, pa vratite opet na vatru i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije zakuhati.

5. Kuhanu kremu (koja je prilično rijetka, tj. tekuća) ulijte u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješajte ekstrakt vanilije.

6. Kad se potpuno ohladi stavite je u hladnjak na 4 sata (ili cijelu noć)

7. Ako nemate stroj za sladoled, ulijte kremu u posudu pogodnu za zamrzavanje, s poklopcem i stavite u zamrzivač. Promiješajte dobro vilicom otprilike svaka 2 sata da se ne stvore veliki kristali leda.

Ovaj recept za sladoled od čokolade pronašla sam na kulinarskom portalu Coolinarika.

FridayLinkPack


1. VIDEO: Sladoled od čokolade

2. VIDEO: Sladoled od čokolade bez jaja

3. VIDEO: 'Joy of baking' sladoled od čokolade



Oznake: Sladoled od čokolade, recept, Recepti Priče o čokoladi

23.05.2014. u 08:00 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 20.05.2014.

Švicarska inovacija: Hologram na čokoladi!

Nakon što su s čokoladom kombinirani svi mogući okusi - sol, lavanda, pršut, čili... vrijeme je za sljedeći inovativni korak.

Za njega se odlučila i, čini se, uspješno provela u djelo, švicarska kompanija Morphotonix. Oni su čokoladu ‘začinili’ hologramima! Zanimljivi slatkiš ovime je dosegao sasvim novu razinu.

Svoju su ideju predstavili magazinu New Science koji je o ovom slučaju napisao priču, a potom i na sajmu Interpack Packaging u Düsseldorfu.

‘Mikrostrukture na površini čokolade prelamaju svjetlost kako bi stvorile hologram. Radi kao i hologram na kreditnoj kartici, samo što je čokolada zahtjevniji materijal’, rekla je magazinu Veronica Savu, CEO Morphotonixa.

‘Testiramo ovaj način proizvodnje s mnogim tipovima čokolade. Ponekad funkcionira odlično, a ponekad, bez obzira na to koliko se trudili, ne ispadne dobro’, dodaje Veronica.

Inovativni kalup u kojem se proizvodi, za sada još neobična čokolada, uskoro će biti dostupan čokolatijerima koji će ovim proizvodom zadiviti čokoljupce, a vjerojatno privući i neke nove.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: Hologram, čokolada

20.05.2014. u 06:34 • 0 KomentaraPrint#

petak, 16.05.2014.

Recept: Čokoladni kruh



Sastojci:

500 g brašna
10 g soli
50 g šećera
25 g kvasca
50 g maslaca
90 g kakao praha
50 g tamne čokolade, rastopljene na pari
150 ml mlijeka
150 ml vode
90 g čokolade narezane na komadiće

Priprema:

1. U velikoj zdjeli dobro pomješajte brašno, sol, šećer, maslac, kakao, kvasac, rastopljenu čokoladu, mlijeko i vodu.

2. Smjesu iz zdjele premjestite na pobrašnjenu površinu i još jednom dobro zamijesite rukama. Vratite u zdjelu i ostavite sat vremena da se diže.

3. Dodajte komadiće čokolade i zamijesite ih u tijesto.

4. Smjesu oblikujte u oblik lopte i stavite na lim za pečenje da se još malo digne - 1 do 2 sata.

5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

6. Pecite 25 minuta i ostavite da se ohladi.

FridayLinkPack

1. VIDEO Jednostavna priprema čokoladnog kruha

2. VIDEO Kruh od čokolade s bananama

3. Priča Davida Lebovitza o čokoladnom kruhu i njegov recept


Oznake: čokoladni kruh, recept, Recepti Priče o čokoladi, kruh, Kruh od čokolade, FridayLinkPack

16.05.2014. u 07:52 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.05.2014.

On traži najbolju čokoladu na svijetu



Simpatični Joe Harberg sve je poznatiji u američkoj javnosti kao strastveni čokoljubac koji iz skupog poslovnog odjela gotovo svakodnevno uskače u pregaču kako bi snimio novi video za svoju televiziju EMC TV (Eat More Chocolade - Jedite više čokolade).

Osim televizijskog programa o čokoladi, Joe ima i radio, a nedavno je pokrenuo i online novine na temu - čokolada!

Inače CEO neke treće kompanije koja nema veze s čokoladom, Joe je u potrazi za najboljom čokoladom na svijetu. A gotovo svaka o kojoj priča zvuči upravo tako - kao najbolja.

‘Kada se radi o brandovima, okusima ili obliku, Harberg ne diskriminira. Čokoladice, torte ili ‘ubojiti’ browniji njegove supruge - voli sve s čokoladom’, napisao je o njemu D Magazine.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

Oznake: Joe Harber, čokolada

15.05.2014. u 06:13 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 12.05.2014.

Dosadna i zanimljiva čokolada



Još prije nekoliko godina moj prostor poimanja čokolade bio je prilično skučen. Prvi izbor bio bi mi mliječna čokolada zbog razblaženog okusa intenzivnog kakaa. Ali, što više vremena prolazi, tamnije čokolade s visokim postotkom kakaa sve su češći slatkiš u mojoj kuhinji, smočnici, torbici...

Čarolija koju mi pruža tamna čokolada nemjerljiva je sa svim drugim vrstama čokolada. Kada trebam razonodu, utjehu, desert... nešto slatko, bez razmišljanja ću posegnuti za jednim od nekoliko svojih omiljenih proizvođača - Lindt, Ritter Sport, Gepa.

I nikada neću reći da mi je čokolada dosadna, jer mislim da nema ništa dosadno u bilo kojoj čokoladi. Ipak, proizvođači je pokušavaju učiniti još zanimljivijom i atraktivnijom.


Osim što su pakiranja sve kreativnija, oblici koje modeliraju od čokolade uistinu impresivna, posebna se pažnja pridaje magiji okusa.

Vjerojatno nema toga što čokolatijeri do sada nisu stavili u čokoladu, vagali omjer, eksperimentirali, dovodili do savršenstva. Od lješnjaka do zrna soli. Također, vjerojatno je malo kombinacija koje čokoljupci neće probati ne bi li našli još bolju od one najbolje čokolade koju su do sada već imali prilike probati.

Veoma je hrabro u kombinaciju čokolade s drniškim pršutom ušao splitski proizvođač čokolade Marinko Biškić. Probala sam tu čokoladu i moram reći da ima puno potencijala, ali na njoj treba još raditi.

Jedan od zanimljivijih okusa također mi je bila čokolada s đumbirom. Gorkast pa ljut okus koji se razvija i obuzima osjetila sve dok se potpuno ne izgubi misao na čokoladu - to je dojam koji sam dobila. Ta odlična izvedba proizvođača Heilmann, ipak je malo previše za mene.

S nogu me svaki puta obori kombinacija ljutih papričica i višnji u čokoladi s visokim udjelom kakaa, mousse punjenje, cijeli lješnjaci...

Volim kremu u čokoladi, ali ništa ne predstavlja takav izazov kao stapanje namirnica za koje nikada ne biste pomislili da bi mogle funkcionirati zajedno. Neke će vas razočarati, a neke potpuno iznenaditi. I tražit ćete još.

Čokolada je sve samo ne dosadna, ma kakva god bila. Ali, valja i istraživati kakvih sve čokolada ima, kakva se krasotica skriva negdje na polici najbliže vam čokoladarnice.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com




Oznake: Zanimljive čokolade, čokolada, kombinacije, Marinko Biškić, Priče o čokoladi

12.05.2014. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.05.2014.

Domaći čokoladni tartufi



Čokoladni tartufi jedan su od mojih najdražih čokoladnih proizvoda, ali prilično su skupi kada ih kupujete u trgovini. Inače ih je veoma jednostavno pripremiti, pa kako bi izbjegla visoku cijenu, često 'zasučem rukave' i napravim ih sama kod kuće.

Razni su načini na koje ih i radim, a ovo je jedan od njih. Za još nekoliko varijacija, pogledajte videa u priloženim linkovima na dnu teksta.

Sastojci:

65 g vaše najdraže čokolade
50 g razmrvljenih prženih lješnjaka
50 g šećera u prahu
12 g kakaa u prahu
20 ml maslinova ulja
kakao u prahu za posipanje

1. Otopite čokoladu na pari i pomješajte s drugim sastojcima dodajući pomalo ulje,

2. Na radnu ploču posujte kakao

3. Od smjese oblikujte kuglice i uvaljate ih u kakao

4. Ostavite da se ohlade

FridayLinkPack

1. VIDEO Domaći čokoladni tartufi chefa Eddyja


2. VIDEO: Čokoladni tartufi s alkoholom

3. VIDEO: Čokoladni tartufi za vegane



Oznake: čokolada, Čokoladni tartufi, Recepti Priče o čokoladi, FridayLinkPack

09.05.2014. u 05:33 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 05.05.2014.

Mak Zara mliječna čokolada



Tijekom posljednjeg putovanja u Bosnu i Hercegovinu, potražila sam čokolade tamošnjeg poznatog proizvođača Maka Zare. Razigrane poruke na ambalaži njihovih mliječnih čokolada, pravi su mamac za kupce.

U potrazi za tom BiH čokoladom, uspjela sam je pronaći u jednoj manjoj trgovini u centru Sarajeva, ali u asortimanu su na raspolaganju bile samo mliječne čokolade.

S obzirom na to da na internetskoj stranici proizvođača piše da koristi najbolje belgijske čokolade prilikom izrade svog proizvoda, očekivala sam daleko kvalitetniju ploču čokolade iza naziva tog branda.


Nakon otvaranja kartonskog omota nalazi se čokolada zamotana u elegantni crni celofan s otiskom loga Mak Zara Pralines & Chocolate. Celofan se otvara bez poteškoća, a unutra je mliječna čokolada koja na pozadini ima zalijepljene razdrobljene lješnjake.

Sasvim solidan miris mliječne čokolade prati jednako tako solidan ‘snap ‘ prilikom lomljenja kockice. Međutim, kada se čokolada počne topiti u ustima, prvo što dolazi do izražaja je šećer, pa još malo šećera, potom diskretan i teško zamjetan okus mlijeka, a tek kasnije blagi okus kakaa.

Kada se kockica sasvim rastopi, u ustima ostaju još bezlični dijelovi ljuštunjavog voća koji su bili prilijepljeni za pozadinu čokolade. Kada i njih progutamo, još se neko vrijeme osjeća okus šećera i sasvim malo mlijeka. Kakau ni traga.

Iako na omotu piše da se u ovoj čokoladi nalazi minimalno 45,8 % kakao dijelova, očekivala sam daleko intenzivnije i duže zadržavanje njegova okusa, budući da sam jela i čokolade s nižim postotkom kakaa, a on se ipak dulje zadržavao u osjetilima.

Inače zazirem kad se proizvođači hvale belgijskim čokoladama od kojih rade svoje proizvode, jer iako belgijske slove za najbolje, mnoge ‘belgijske’ čokolade uopće to nisu, nego se samo deklarativno tako nazivaju radi lakše prodaje.

Uostalom, i od najbolje čokolade, moguće je napraviti potpuno promašen proizvod, pa je ta geografska odrednica samo varka za kupce da će dobiti kvalitetnu robu, koja po okusu tome možda uopće ne odgovara. S razočaranjem mogu ustvrditi da je mliječna čokolada Maka Zare jedna je od njih.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

Oznake: Mak Zara, čokolada, mliječna čokolada

05.05.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 02.05.2014.

Recept: Bademi u čokoladi



Dugo nisam voljela bademe, jer mi je smetao njihov gorkast okus. Međutim, kad sam ga počela zanemarivati, otkrila sam koliko prednosti u tom ljuštunjavom voću ima. Ubrzo su mi efektivno zamijenili kavu, jer jako dobro potiču koncentraciju.

A kad sam ih probala s čokoladom, odlučila sam recept podijeliti s vama.

Sastojci:

20 g šećera
10 ml vode
120 g badema
5 g maslaca
180 g vaše najdraže čokolade

1. U zdjelu stavite vodu i šećer, pa ostavite da prokuhaju.

2. Dodajte oguljene bademe i kuhajte dok šećer ne potamni.

3. Dodajte maslac i miješajte

4. Sve istresite na podlogu na kojoj se nalazi papir da se ohladi. Pri tom neka bademi budu odvojeni jedni od drugih.

5. Dok se bademi hlade, rastopite čokoladu na pari

6. Kad se bademi ohlade, prebacite ih u široku zdjelu i dodajte oko četvrtine rastopljene čokolade te miješajte dok se čokolada ne uhvati za plodove. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite svu čokoladu.

7. Višak čokolade uklonite na širokom situ i čuvajte u tegli s poklopcem, na suhom na sobnoj temperaturi.

FridayLinkPack

1. VIDEO: Čokoladni bademi

2. VIDEO: Ljuštunjavo voće u čokoladi

3. VIDEO Zašto su bademi zdravi!



Oznake: recept, Recept petkom, bademi, Bademi u čokoladi, Recepti Priče o čokoladi, FridayLinkPack

02.05.2014. u 09:31 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!