Priče o čokoladi!

ponedjeljak, 12.05.2014.

Dosadna i zanimljiva čokolada



Još prije nekoliko godina moj prostor poimanja čokolade bio je prilično skučen. Prvi izbor bio bi mi mliječna čokolada zbog razblaženog okusa intenzivnog kakaa. Ali, što više vremena prolazi, tamnije čokolade s visokim postotkom kakaa sve su češći slatkiš u mojoj kuhinji, smočnici, torbici...

Čarolija koju mi pruža tamna čokolada nemjerljiva je sa svim drugim vrstama čokolada. Kada trebam razonodu, utjehu, desert... nešto slatko, bez razmišljanja ću posegnuti za jednim od nekoliko svojih omiljenih proizvođača - Lindt, Ritter Sport, Gepa.

I nikada neću reći da mi je čokolada dosadna, jer mislim da nema ništa dosadno u bilo kojoj čokoladi. Ipak, proizvođači je pokušavaju učiniti još zanimljivijom i atraktivnijom.


Osim što su pakiranja sve kreativnija, oblici koje modeliraju od čokolade uistinu impresivna, posebna se pažnja pridaje magiji okusa.

Vjerojatno nema toga što čokolatijeri do sada nisu stavili u čokoladu, vagali omjer, eksperimentirali, dovodili do savršenstva. Od lješnjaka do zrna soli. Također, vjerojatno je malo kombinacija koje čokoljupci neće probati ne bi li našli još bolju od one najbolje čokolade koju su do sada već imali prilike probati.

Veoma je hrabro u kombinaciju čokolade s drniškim pršutom ušao splitski proizvođač čokolade Marinko Biškić. Probala sam tu čokoladu i moram reći da ima puno potencijala, ali na njoj treba još raditi.

Jedan od zanimljivijih okusa također mi je bila čokolada s đumbirom. Gorkast pa ljut okus koji se razvija i obuzima osjetila sve dok se potpuno ne izgubi misao na čokoladu - to je dojam koji sam dobila. Ta odlična izvedba proizvođača Heilmann, ipak je malo previše za mene.

S nogu me svaki puta obori kombinacija ljutih papričica i višnji u čokoladi s visokim udjelom kakaa, mousse punjenje, cijeli lješnjaci...

Volim kremu u čokoladi, ali ništa ne predstavlja takav izazov kao stapanje namirnica za koje nikada ne biste pomislili da bi mogle funkcionirati zajedno. Neke će vas razočarati, a neke potpuno iznenaditi. I tražit ćete još.

Čokolada je sve samo ne dosadna, ma kakva god bila. Ali, valja i istraživati kakvih sve čokolada ima, kakva se krasotica skriva negdje na polici najbliže vam čokoladarnice.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com




Oznake: Zanimljive čokolade, čokolada, kombinacije, Marinko Biškić, Priče o čokoladi

12.05.2014. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!