Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

četvrtak, 01.03.2012.

EKONOMIJA ČETVRTKOM: Michel Montignac: "Montignac za Hrvate"

S obzirom da je četvrtak na ovom blogu rezerviran kao dan za ekonomske i političke teme, vezano uz knjige koje sam čitala i čije sam prikaze radila za specijalizirani mjesečnik za poduzetnike koji je pod nazivom Slavonski Poduzetnik, a da je ta suradnja završila prilično neslavno (po moj planirani budžet), odlučila sam ih ponovno objaviti na ovaj način, radi vaše zabave, informacije i edukacije.

Današnja tema nije toliko ekonomska, koliko gastronomska, ali možda je mjesec i pol dana nakon Nove godine pravo vrijeme da se podsjetimo kako smo se čvrsto držali (nekih) novogodišnjih odluka.

Montignac za Hrvate

O Michelu Montignacu, jednom od najvećih suvremenih autoriteta u svijetu nutricionizma i zdrave prehrane u slavonskom smo Poduzetniku već pisali predstavivši dvije njegove uspješnice izdane u hrvatskom izdanju pri Nakladi Zadro (konkretnije, radilo se o knjigama „Kako mršavjeti uz poslovne ručkove“ i „Jedem, dakle mršavim“), a u ovom vam broju predstavljamo i treći njegov naslov prilagođen posebno hrvatskoj publici, a to je „Montignac za Hrvate, recepti i jelovnici II“.
U uvodu ove prilagođene kuharice Montignac ističe probleme novovjeke prehrane kao što su nedostatak vremena za dugotrajniju pripremu obiteljskih obroka, zaboravljanje prednosti tradicionalne kuhinje, korištenje rafiniranih ugljikohidrata i sve veća popularnost brze hrane koja svojim svojstvima ne udovoljava potrebama organizma za raznolikom i zdravom prehranom. Također,i u ovoj knjizi Montignac ponavlja ono što bi nam kao mediteranskoj zemlji trebalo laskati, a to je da je mediteranska kuhinja (a samim time i kuhinja hrvatskog priobalja) jedna od najzdravijih na svijetu i da su njezini postulati široko primjenjivi i na hrvatsku kontinentalnu kuhinju. Pohvalno je za Hrvate i to što još uvijek njeguju tradiciju obiteljskog blagovanja i blagovanja s prijateljima, često se kuhaju zdrava domaća jela poput juha i variva, a mnoga kućanstva imaju voćnjake i povrtnjake sa zdravim sezonskim voćem i povrćem. Tržnice su u Hrvatskoj još uvijek brojne i dobro opskrbljene, tradicija proizvodnje domaćeg kravljeg sira i vrhnja te kiselog kupusa je također kontinuirano popularna, a razvijena je i navika korištenja samoniklog bilja (poput divljih šparoga) i gljiva u svakodnevnoj prehrani. Također, kao jednu od važnih stvari bitnih za zdrav život, Montignac navodi i to kako se pitka voda u Hrvatskoj može konzumirati iz slavine i kako je izbor hrvatskih vina bogat i kvalitetan.
Recepti koje u ovoj kuharici nudi Michel Montignac podijeljeni su na nekoliko glavnih kulinarskih područja, a to su: predjela, juhe, jaja, glavna jela, povrće i prilozi, salate, zakuske i slastice. Recepti su jednostavni i detaljno opisani, a knjiga nudi i slikovne priloge za pojedina jela, preporuke i moguće varijacije recepata te informacije je li određeno jelo pogodno i za vegetarijansku prehranu.
Ideja kojom se Michel Montignac rukovodi pri razradi svoje nutricionističke metode jest načelo nutricionističke gastronomije. To, citiram, znači „jesti dobro; jesti s užitkom; jesti zdravo; jesti pametno.“ Takva metoda u Hrvatskoj, uz našu dobro poznatu gastronomsku kulturu, svakako mora doći do izražaja i biti široko prihvaćena.


(Michel Montignac: „Montignac za Hrvate, recepti i jelovnici II“, Naklada Zadro, Zagreb, 2008., prijevod s francuskog jezika: Mirjana Hećimović i Božena Zadro)

01.03.2012. u 19:35 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com