Bolonjez

ponedjeljak , 08.04.2013.

priprosto jelo čiji radijus već o namirnicama, stručnosti ili motivu može zagrabiti sve do krajnosti. Od dnevne praktičnosti sve do svečanosti. Svatko se može uhvatiti u koštac s njime i svatko je dovoljno stručan da ga pripremi baš kao i ocjeni. Dovoljno prosto jelo koje svoje vršne vrijednosti lucida skriva ali i otkriva ipak samo malobrojnima.
Dosta ovo životno zvuči.

Ok, kao što je kapula bitna da pripremi junfericu od ulja tako je i cijeli i ne bilo koji češnjak u kasnijoj fazi od presudnog tajminga. Izostanak mlijeka, celera i pancete iz iskonske recepture mogu biti hrabro generacijski zamijenjeni pamidorom i mrkvom u tragovima. Svježina ruzmarina i bosiljka nekima možda igra i manju ulogu od bijelog il crnog vina kojeg će koristiti. Nakon što probate pravi bolonjez, svi drugi bolonjezi nisu isti. Teško je tada zaboraviti bolonjez koji vam je postavio standarde ili otkrio nove dimenzije, možda čak i glazbu koja je davala ritam miješanju, sad belcanto, arija il' Beyonce nije svejedno, poput osmjeha kojeg ste uputili kuhajući nekome ili zbog nekog.

Ej' pa to je samo bolonjez - reći će te, da al' možda vi niste probali pravi bolonjez. U ostalom mnogima život prođe da ne probaju pravi bolonjez.

Da, baš kao i život.





;-) naravno da nema recepta

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.